Kersttips

Kersttips

De beste tips voor kerst

Allerlei bevlogen professionals vertellen je over hun werk en over wat er op hun vakgebied speelt rondom kerst. Ze geven je meteen de beste insidertips. Of het nu gaat om cocktails, muziek of tafelstyling, je kunt er op een laagdrempelige manier thuis mee aan de slag. So easy!

Liefde voor koffie

Manager Ray Kornet van de Utrechtse koffiebar The Village Coffee and Music houdt van zijn vak. Hij wil gasten bewust écht goede koffie laten proeven en dat is niet zonder reden..

Wanneer is jouw liefde voor koffie ontstaan? “Dat is zo’n 15 jaar geleden. Als muzikant zocht ik een flexibele baan en kon ik beginnen bij een kleine koffieketen. Hier heb ik voor het eerst echt goede koffie leren maken en ben ik me gaan verdiepen in de verschillende bonen, smaken, het verwerkingsproces en de oorsprong van koffie. Vervolgens kwam ik zeven jaar geleden bij
The Village terecht.”

Wat maakt je werk leuk? “Er is geen theeliefhebber die ik niet heb kunnen overtuigen van goede koffie. Mensen zijn vaak een bittere bak gewend, maar als je je bedenkt dat de koffieboon uit een bes komt en er bij koffie – net als bij bijvoorbeeld appels – tal van variëteiten zijn, dan weet je: er is zo veel meer dan alleen bitter.”

Wat is het geheim? “Vers branden, malen en wegen. Meten is weten. Voor iedere koffie ben je, eigenlijk net als met koken, het juiste recept aan het zoeken. En dat gaat gepaard met veel proeven en blijven bijstellen tot in de perfectie.”

Welke koffie is jouw favoriet? “Ik heb een zwak voor koffies uit Kenia. Die hebben een zeer fruitig smaakpalet en vaak een hoge aciditeit, oftewel zuurgraad.”

Wat is je favoriete bestelling? “De ‘Breakfast For Champs’. Dat is een enkele espresso geserveerd sámen met een cappuccino. We maken hem ook regelmatig voor onszelf voor openingstijd. Het fijnste moment van de dag.”

Tips van Ray

– Let altijd op de branddatum (het lekkerst tot uiterlijk 6- 8 weken erna).
– Maal de koffie vlak voor het maken met bijvoorbeeld een handmolen, dan wordt je koffie zoveel lekkerder.
– Neem met kerst eens verse koffiebonen mee naar je familie of vrienden. 

 

Culi tips van de redactie

Met kerst wil iedereen ineens een topkok zijn. Maar maak jezelf niet te druk: culinair redacteur Michelle van Halder geeft je een aantal handige tips om van jouw kerstdiner met weinig extra moeite een groot succes te maken.

1. Bereid je goed voor
Geen chef-kok begint te koken zonder een goede voorbereiding. Deze ‘mise en place’ begint met het goed lezen van het recept. Wat heb je in huis, wat heb je nodig, is dit recept voor jou goed te doen? Vaak kun je op de dag zelf al wat voorbereiden, zoals groenten snij- den of een saus maken. Een saus houd je bijvoorbeeld een paar uur warm in een thermosfles. En zorg altijd dat je een paar gerechten maakt die sowieso succesvol zijn. Wil je dit jaar echt uitpakken met een voor jou ingewikkeld recept? Ga dan voor kerst al een keer proefkoken, zo weet je precies wat je te wachten staat.

2. Multifunctionele muffinvorm
Gebruik keukenattributen die je toch al in huis hebt eens op een andere manier. Zo kun je heel goed kleine quiches bereiden in de holtes van een muffinvorm. Met je kaasschaaf maak je prachtige wortellinten of juist schilfers Parmezaanse kaas. En met twee eetlepels vorm je restaurantwaardige quenelles (een soort ovaalvormige bolletjes) van mousse, puree of ijs.

3. Relax!
Weet jij nog precies wat je vorig jaar met kerst hebt gegeten? Of is de herinnering vooral dat het gezellig was samen? Relax en maak je vooral niet te druk in de keuken. Niemand zit er op te wachten dat jij de hele tijd gestresst heen en weer blijft lopen. Zorg ervoor dat je ook samen aan tafel kunt zitten en het vooral fijn met elkaar hebt tijdens de feestdagen. Wat er ook op tafel staat.

4. Ken je oven
De oven is je beste vriend tijdens het kerstdiner. Taarten, gevulde ovenschalen, een groot stuk vlees: alles kan erin. Ook heel handig om de borden even voor te verwarmen of een gerecht net iets langer warm te houden. Maar de meeste keukens beschikken maar over één oven, ga er dus verstandig mee om. Het hele diner tegelijk in de oven bereiden kan helaas niet. En houd rekening met het volgende: de oventijden en -temperaturen bij recepten zijn altijd gemiddelden. Jij kent je eigen oven het best.

5. Hulp is welkom
Geen zin om het hele kerstdiner in je eentje te bereiden? Schakel hulptroepen in en geef iedereen een duidelijke taak. Of laat je gasten thuis al een gang (voor)bereiden en maak het menu ter plekke samen af. Wel handig om dit van tevoren even met elkaar af te stemmen. En ook hierbij geldt: niet alles kan tegelijk in de oven opgewarmd worden.

6. Presenteren kun je leren
Het eten tijdens de feestdagen hoeft niet per se heel speciaal te zijn, als het er maar feestelijk uitziet! Maak van een groot gerecht eens eenpersoonsporties, serveer een simpele salade in een prachtige schaal of maak met eenvoudige ingrediënten een bord heel mooi op. De presentatie van je gerechten is het halve werk. Dan lijkt het voor je gasten meteen al heel bijzonder, ook al is het dat misschien niet. Maar dat weet alleen jij!

Aan de bak

Anouk Glaudemans bakte de sterren van de hemel bij Heel Holland Bakt 2020 en kwam als winnares uit de bus. Inmiddels heeft ze drie bakboeken geschreven en geeft ze onder meer workshops om vanuit de basis te leren bakken.

”Ik sta voor verbinding en hoe kun je dat nu beter doen dan met eten en vooral met bakken? Hoewel ik een sociale achtergrond heb als docent Social Work is het verwennen en het bij elkaar brengen van mensen altijd al mijn ding geweest. Daarnaast hou ik van een uitdaging en dat was ook de reden waarom mijn omgeving mij heeft aangespoord mee te doen aan Heel Holland Bakt. Van het een kwam het ander en voor ik het wist stond ik in de tent te bakken. Wat een avontuur! Ik heb veel nieuwe technieken geleerd en ontzettend veel lol gehad.

Direct na het programma ging Nederland op slot en ben ik verdergegaan met mijn bedrijf ‘Anouk bakt door’. Ik vind ambachtelijk en puur, oftewel dat je weet wat je eet, heel belangrijk. De trend rondom bewustwording en versimpeling speelt in food een grote rol. We gaan absoluut meer zelf maken. Lekkerder én een stuk goedkoper dan iets maken uit een pakje of een zakje. Daarom wil ik ook graag de minder ervaren bakker het vertrouwen geven om zelf met basisingrediënten aan de slag te gaan, want bakken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je hebt al snel iets met een beetje bloem, boter en suiker. Zeker nu met kerst is het natuurlijk hartstikke leuk om daarmee te experimenteren.”

Tips van Anouk
– Voeg altijd kleur toe (blaadje groen, rood besje, wit chocolaatje).
–  Er zijn ook genoeg opties om plantaardig te bakken, denk aan haverdrink, kokosroom en appelmoes en aan bijvoorbeeld geprakte banaan.
– Maak met kerst iets om te delen in buffetvorm, met verschillende glaasjes of minivormpjes. 

Kerst in kleur

Interieurontwerper Myrna Azar volgt de trends op het gebied van kleur, meubilair en materialen op de voet. Als geen ander weet ze wat de belangrijkste trendkleuren zijn voor kerst 2022. En hoe 2023 zal kleuren? Dat weet ze ook!

Met haar bedrijf Nine7one werkt Myrna aan grootschalige interieurprojecten in binnen- en buitenland. Ze heeft interieurs ontworpen voor diverse hotels, kantoren, winkels en restaurants in onder andere Dubai en Parijs. Ieder jaar start ze al vanaf half oktober met het in kerstsfeer brengen van etalages, restaurants en hotellobby’s. “In de designwereld wil iedereen natuurlijk hip en trendy zijn, maar ik vind dat je met kerst bepaalde tradities in stand moet houden. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar decoraties die voortborduren op wat we al kennen. Zo creëer je een gevoel van nostalgie.”

Zelf heeft Myrna thuis een vaste basis van kerstversiering, die ze elk jaar iets verandert en uitbouwt. Als tip geeft ze mee om in de aanloop naar kerst te variëren met versiering en verlichting. “Dat klinkt als veel werk, maar dat hoeft helemaal niet. Je laat gewoon je vaste decoraties hangen, maar vervangt af en toe de losse accessoires zoals kaarsen, kussens en tafellopers. Zo raak je niet verveeld en hou je dat sprankelende gevoel van kerst langer vast.”

Vooruitblik naar 2023
Volgens Myrna is lavendelcrème dé topkleur voor volgend jaar. “Deze pastelvariant van de kleur lavendel past het best in een ruimte met soortgelijke, zachte kleuren. Wil je juist een statement maken? Felrood blijft een belangrijke rol spelen in verfijnde en luxe interieurs. Het is een kleur die elke kamer opfleurt. Maar over het algemeen wordt 2023 het jaar van de aardse en natuurlijke kleuren. Neutrale, zachte kleuren, zachtblauw en diepgroen zorgen voor comfort en rust in je huis.

Meer aandacht voor muziek tijdens het kerstdiner

Radio-dj Daniel Dekker presenteert voor Omroep Max het dagelijkse lunchprogramma ‘Lunch Lekker met Daniel Dekker’ op NPO Radio 5. Hij vindt het niet erg om met kerst te werken.

Is de lunch een leuk tijdstip om een radioprogramma te maken? “Dat vind ik wel! Ik stel me zo voor dat luisteraars even ontspannen met een salade of een broodje. Daar mag ik dan de juiste muziek bij serveren. Toen ik begon op dit tijdstip heb ik me verdiept in de relatie tussen muziek en eten. Bepaalde tonen maken smaken als bitter en zoet sterker, dus eigenlijk eten je oren mee. Daar hou ik rekening mee: ik draai zoveel mogelijk vrolijke, harmonieuze muziek. En de gesprekken maak ik niet te zwaar, al mag het best ergens over gaan. We praten vaak over gezond eten en er komt regelmatig een kok langs in de studio. Ook tippen we lekkere recepten, die we bijvoorbeeld via de Instagram- pagina van Boodschappen ontdekken.

Werk je met kerst ook? “Tweede kerstdag valt op een maandag en dan werk ik gewoon. Ik vind het ontzettend leuk om op dit soort dagen in het leven van de luisteraar te kruipen. Veel mensen zijn dan onderweg of staan in de keuken. Natuurlijk draai ik die dag veel kerstliedjes, daar beginnen we op de zender na Sinterklaas al mee. Elk jaar worden er wel een paar nieuwe kerstliedjes uitgebracht, maar luisteraars willen toch vooral de klassiekers als ‘White Christmas’ en ‘Last Christmas’ horen.”

Heb je tips voor muziek tijdens het kerstdiner? “Ik vind dat daar wel wat meer aandacht voor mag zijn. Muziek tijdens het eten geeft sfeer en zorgt ervoor dat stiltes tijdens de gesprekken niet zo opvallen. Veel mensen zetten zonder
na te denken een playlist met kerstmuziek aan. Maar als je Italiaans eten serveert, past Italiaanse muziek daar ook heel goed bij. Zorg wel dat de muziek op de achtergrond blijft. Zelf kies ik graag voor instrumentale muziek, omdat zang snel afleidt.”

Daniel’s kerstplaylist: 1. Driving home for Christmas Chris Rea 2. Last Christmas Wham 3. Blue Christmas Elvis Presley 4. Lonely This Christmas Mud 5. Happy Xmas (War Is Over) John Lennon & Yoko Ono 6. Christmas Portrait (hele cd !) The Carpenters 7. All I Want For Christmas Is You Mariah Carey 8. Do They Know It’s Christmas Band Aid 9. Wonderful Christmas Time Paul McCartney 10. 8 Days Of Christmas Destiny’s Child

Een plantaardige kerst

Plantaardig eten heeft dit jaar een hoge vlucht genomen, merken Nienke Ross en Tobias Gorter van deli en cateringbedrijf Van die vegans. Ze laten graag zien dat een paar kleine aanpassingen in je menu vaak voldoende zijn.

Nienke en Tobias maken hun eigen plantaardige producten en verkopen die in hun deli. Elk jaar stellen ze een ander vegan kerstdiner samen.

Nienke: “Dit jaar wil ik veganistische eend maken. Dit is een oud boeddhistisch recept op basis van de vellen van sojamelk. Maar niets staat nog vast, op dit moment (medio oktober, red.) zijn we nog volop aan het brainstormen. Dit vinden we het leukste van ons werk: nieuwe recepten bedenken en mensen laten proeven hoe lekker veganistisch eten kan zijn.”

Van trends op het gebied van vegan eten trekken Nienke en Tobias zich niet veel aan, al houden ze die natuurlijk wel in de gaten. Tobias: “Op dit moment zie je bijvoorbeeld veel Midden-Oosterse groentegerechten geïnspireerd op Ottolenghi. Verder is het opvallend dat het aantal vegan producten in de supermarkt het afgelopen jaar is geëxplodeerd. Onze tip: probeer de producten uit tot je een favoriet hebt gevonden. Als je een bepaald merk sojayoghurt of havermelk niet lekker vindt, schrijf dan niet meteen alle plantaardige zuivel af. De verschillen zijn groot.”

Tips voor het kerstdiner:
– Kies zoveel mogelijk recepten die iedereen kan eten. Dan voelt niemand zich een uitzondering en bespaar je jezelf veel tijd en stress.
– Een deegjasje maakt een recept al snel een stuk lekkerder en zorgt ervoor dat niemand het vlees mist.
– Sommige mensen denken dat veganistisch gelijkstaat aan supergezond. Dat hoeft helemaal niet – en zeker niet met kerst! Vergeet dus de sauzen niet. En kies voor taarten en toetjes met lekker veel suiker.

 

Tafelen in stijl

Een trendy kersttafel voor weinig geld? Volgens styliste Mirjam van der Rijst is dat helemaal niet zo moeilijk.

Voor haar werk als styliste – onder andere voor Boodschappen – is Mirjam midden in de zomer al bezig met kersttafels, kerstbomen en andere kerstdecoraties. “De nieuwe collecties zijn dan nog niet te koop, maar dat is geen probleem. Zo heel erg groot zijn de veranderingen meestal toch niet. Natuurlijk let ik wel goed op trends. Dit jaar zie je bijvoorbeeld veel servies in felle kleuren, lekker vrolijk! Ben je bang dat het wat te bont wordt, kies dan voor maximaal twee verschillen- de kleuren. Kijk daarbij niet alleen maar naar trends, maar dek de tafel vooral zoals je dat zelf leuk vindt. Een speciaal kerstservies kopen is in principe trouwens niet per se niet nodig.

Wil je toch iets speciaals, geef dan je eigen servies heel eenvoudig een kersttintje met porseleinverf of een porseleinstift. En heb je niet vol- doende servies als de hele familie komt eten, vul je col- lectie dan voordelig aan in de kringloopwinkel. Het is namelijk helemaal niet erg als je verschillende soorten borden en glazen op tafel hebt staan. Mix & match! Ook hier geldt: houd het aantal kleuren beperkt, bij kringloopservies liefst maximaal één kleur. Dan wordt het nooit een allegaartje. Maar ik zou zeggen: pak vooral lekker uit met je kersttafel, het kan niet snel te gek. Zelf trek je toch ook je feestelijke glitterjurk of -jasje aan? Nu mag het!”

Tips van Mirjam
– Hang een grote dennentak boven de tafel en hang daar kerstlampjes in.
– Zoek een mooie tak in de tuin, spuit die zilver of goud en zet hem in een mooie vaas op tafel.
– Zelfgemaakt is leuk! Dus tover een papieren tafelkleed om tot kerstkleed, knutsel kerstballen van papier en maak zelf menukaartjes voor op tafel. Ook leuk om met de kinderen te doen.

Cocktails voor kerst

Chi-Ho Ta is als bartender/barconsultant een echte pro op zijn vakgebied. Hij speelt met uiteenlopende smaken en tovert ze om tot fantastische cocktails.

Hoe ben je terechtgekomen in dit vak? “Bij Barrelproof Company in Rotterdam is het allemaal begonnen. Daar ben ik 12 jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met cocktails. Al die verschillende technieken, ingrediënten en smaakcombinaties… ik was direct verkocht.”

Wat heb je daarna allemaal gedaan? “Ik heb bij verschillende cocktailbars gewerkt en veel barshows gedaan in onder meer Tokio, Shanghai en Zuid-Afrika. Sinds 2015 ben ik weer terug bij Barrelproof en tot 2020 was ik eveneens barmanager bij Dr. in Rotterdam. Ik hou ik me nu vooral bezig met contentcreatie, styling, fotoshoots, videoshoots, seminars, trainingen en events.”

Wat is het leukste aan je werk? “Het creëren zelf. Ik haal mijn inspiratie uit de culinaire wereld, maar ook parfum, zeep of films kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe smaken.”

Wat zijn de trends? “Momenteel zijn tequila, vermout en jenever in opkomst. Tegelijkertijd worden mensen bewuster en dat zie je terug aan de populariteit van no en low alcoholdrankjes. Er komen steeds meer alcoholvrije producten op de markt waar je spannende combinaties mee kunt maken.”

Kun je een voorbeeld noemen? “Denk bijvoorbeeld aan een non-alcoholische Amaretto met espresso en bietensap. Bietensap is overigens ook lekker met kruidnagel of chocola. Samen geeft dat een mooie complexe smaak aan een drankje.”

Wat is de trend voor kerst 2022? “Foodpairing, het combineren van drankjes met eten. Maak je iets Mexicaans? Dan past daar een frisse tequila-cocktail bij. En tussen de gangen door gaan we onze tafelgasten absoluut verrassen met een feestelijke non-alcoholische cocktail.”

Tip van Chi-Ho
– Speel met winterse smaken en geuren zoals dennensiroop, kaneelstokjes en steranijs. Ook leuk als garnering.

Deze kerst pakken we uit!

Kerst 2022 wordt volgens vinoloog en recensent Bas Korpel een inhaalkerst, met grote gezelschappen en veel gezelligheid. En dat zorgt voor diversiteit uit de fles.

Wat Bas Korpel – auteur van onder meer Burp, the other winebook – zelf gaat drinken, daar is hij nog niet over uit, maar wat er zeker opengaat is een bubbel. De populariteit van cava, champagne en prosecco is de laatste jaren enorm toegenomen. “En dat is ook niet zo vreemd”, aldus Bas.

De zachtfrisse sprankelende smaak van mousserende wijn is heel geschikt om te serveren bij appetizers, voorafjes of lichte gerechten. Bovendien heeft het altijd iets feestelijks. Als je bij binnenkomst een glaasje bubbels klaar hebt staan, dan maak je direct een goede beurt. Daarnaast is kerst bij uitstek hét moment om klassiekers in huis te halen, denk aan een Bourgogne, een Bordeaux of een Chianti. Zeker leuk om hiermee de oudere generatie te verrassen, want die drinkt graag wijn uit een bepaald gebied en maakt de keuze niet zozeer op basis van een druif.”

Mocht het nu aan tafel ingewikkeld gaan worden met al die gangen en wijnen, dan zijn er volgens de vinoloog duidelijke vuistregels: “Let allereerst op een goede schenkvolgorde. Als je begint met fris wit, dan vol wit, lichtrood en eindigt met zwaar rood dan zit je goed. Oftewel, we beginnen met bubbels en eindigen met port. En zorg ervoor dat je nooit met spijt terugkijkt op je vorige wijn. Kies daarnaast voor wijnen en gerechten uit dezelfde regio. Bij een Italiaanse pasta hoort een Toscaan- se wijn en bij een visgerecht schenk je een wijn van een wijngaard die aan zee ligt. ‘What grows together, goes together’; als het samen groeit, gaat het ook goed samen aan tafel.”

Wijntip
– Zorg altijd voor een extra fles in huis, zodat je je gasten aan tafel kunt bijschenken wanneer je volgende gerecht net iets langer op zich laat wachten.

Kerstvoorgerechten
Kerstvoorgerechten

Van amuses tot soep

Meer starters
Kersthoofdgerechten
Kersthoofdgerechten

Hét pronkstuk van het kerstdiner

Meer inspiratie
Kerstnagerechten
Kerstnagerechten

Desserts voor een grande finale

Meer desserts
Kerst
Kerst

Laat je inspireren door recepten, video's, tips & meer!

Alle kerstrecepten