
Kerststolletjes
Waardering:
Waardeer:
Kerststolletjes
- 125 gram boter
- 350 gram bloem (gezeefd) en
- 2 eetlepels bloem (om te bestuiven)
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
- 1 sinaasappel (rasp)
- 7 gram gedroogde gist (zakje)
- 2 eieren
- 150 milliliter melk (lauw)
- 2 eetlepels rum
- 0.5 sinaasappel (sap)
- 300 gram amandelspijs
- 100 gram blanke rozijnen
- 100 gram gedroogde cranberry's
- 150 gram krenten
- 50 gram blanke amandelen (grof gehakt)
- 50 gram sukadesnippers (fijngesneden)
- 50 gram oranjesnippers (fijngesneden)
- 2 eetlepels poedersuiker
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Overige tijden
- 30 minuten oventijd
- 60 minuten rijstijd
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Snel ontbijt
Meer snelle ontbijtjes
Een goede start. Volop ontbijtvariatie
Bereiden
- Smelt 75 gram boter.
- Meng de gezeefde bloem met de specu- laaskruiden, basterdsuiker en een snufje zout in een kom.
- Voeg de sinaasappelrasp toe en strooi de gist erover.
- Voeg 1 ei, de gesmolten boter, melk en rum toe. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot een plakkerig deeg.
- Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg 8-10 minuten met een koele, beetje vochtige hand.
- Leg het deeg terug in de kom, dek af en laat 30-35 minuten rijzen op een warme plaats.
- Klop het andere ei los. Meng de helft ervan met het sinaasappelsap door de amandelspijs.
- Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif het werkvlak met bloem en druk de deegstukken iets uit.
- Verdeel de rozijnen, cranberry's, krenten, amandelen en sukade erover en kneed erdoor.
- Wrijf een deegroller in met bloem en rol ovale lapjes van het deeg.
- Vorm rolletjes van de amandelspijs en leg ze in het midden in de lengte van de deeglapjes. Vouw een helft van het deeg er bijna helemaal overheen tot de vorm van een kerststolletje.
- Plak het deeg dicht met de rest van het losgeklopte ei.
- Laat op de bakplaat onder een vochtige doek 25-30 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op 220ºC.
- Smelt de rest van de boter en bestrijk het deeg met de helft ervan.
- Verlaag de oventemperatuur tot 200ºC en bak de stolletjes in de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
- Leg ze op een rooster en laat een beetje afkoelen.
- Bestrijk met de overige boter en bestuif de stolletjes met een dikke laag poedersuiker.
Bereidingstip
Ook leuk om cadeau te geven.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 1395 kcal |
Koolhydraten | 186 g |
Eiwit | 29 g |
Vet Waarvan verzadigd |
55 g 20 g |
Hoofdingrediënten
Dit recept komt uit
Boodschappen Magazine nr. 12 van 2015
Reviews
Er zijn nog geen reviews voor dit recept.
Soortgelijke recepten

Snel ontbijt
Meer snelle ontbijtjes
Een goede start. Volop ontbijtvariatie
- 125 gram boter
- 350 gram bloem (gezeefd) en
- 2 eetlepels bloem (om te bestuiven)
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 3 eetlepels witte basterdsuiker
- 1 sinaasappel (rasp)
- 7 gram gedroogde gist (zakje)
- 2 eieren
- 150 milliliter melk (lauw)
- 2 eetlepels rum
- 0.5 sinaasappel (sap)
- 300 gram amandelspijs
- 100 gram blanke rozijnen
- 100 gram gedroogde cranberry's
- 150 gram krenten
- 50 gram blanke amandelen (grof gehakt)
- 50 gram sukadesnippers (fijngesneden)
- 50 gram oranjesnippers (fijngesneden)
- 2 eetlepels poedersuiker
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Overige tijden
- 30 minuten oventijd
- 60 minuten rijstijd
Bereiden
- Smelt 75 gram boter.
- Meng de gezeefde bloem met de specu- laaskruiden, basterdsuiker en een snufje zout in een kom.
- Voeg de sinaasappelrasp toe en strooi de gist erover.
- Voeg 1 ei, de gesmolten boter, melk en rum toe. Roer met een houten lepel vanuit het midden tot een plakkerig deeg.
- Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg 8-10 minuten met een koele, beetje vochtige hand.
- Leg het deeg terug in de kom, dek af en laat 30-35 minuten rijzen op een warme plaats.
- Klop het andere ei los. Meng de helft ervan met het sinaasappelsap door de amandelspijs.
- Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif het werkvlak met bloem en druk de deegstukken iets uit.
- Verdeel de rozijnen, cranberry's, krenten, amandelen en sukade erover en kneed erdoor.
- Wrijf een deegroller in met bloem en rol ovale lapjes van het deeg.
- Vorm rolletjes van de amandelspijs en leg ze in het midden in de lengte van de deeglapjes. Vouw een helft van het deeg er bijna helemaal overheen tot de vorm van een kerststolletje.
- Plak het deeg dicht met de rest van het losgeklopte ei.
- Laat op de bakplaat onder een vochtige doek 25-30 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op 220ºC.
- Smelt de rest van de boter en bestrijk het deeg met de helft ervan.
- Verlaag de oventemperatuur tot 200ºC en bak de stolletjes in de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
- Leg ze op een rooster en laat een beetje afkoelen.
- Bestrijk met de overige boter en bestuif de stolletjes met een dikke laag poedersuiker.
Bereidingstip
Ook leuk om cadeau te geven.
Reviews
Er zijn nog geen reviews voor dit recept.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 1395 kcal |
Koolhydraten | 186 g |
Eiwit | 29 g |
Vet Waarvan verzadigd |
55 g 20 g |
Hoofdingrediënten
Dit recept komt uit
Boodschappen Magazine nr. 12 van 2015