Overige video's

Karamel-kerstcake

10 gemiddeld nagerecht, gebak
Waardering:
Waardeer:
Print
Voedingswaarde p.p.
Energie 1330 kcal
Koolhydraten 171 g
Eiwit 12 g
Vet
Waarvan verzadigd
65 g
41 g

Voorbereiden

Maak de chocolade kerstboompjes. Smelt hiervoor de chocolade au bain-marie en laat circa 30 minuten afkoelen zodat de chocolade iets dikker wordt. Vouw een spuitzakje (cornetje) van een driehoekige strook bakpapier. Vul het spuitzakje met de gesmolten chocolade en duw de chocolade vanaf de bovenkant naar beneden. Spuit op die manier kerstboompjes van verschillende hoogtes op een stuk bakpapier. Laat de chocolade op een koele plaats helemaal opstijven. Steek de boompjes voorzichtig met een paletmes of spatel van het bakpapier.

Bereiden

Bereid de salted caramel. Verwarm de suiker met 50 ml water in een steelpan met dikke bodem op middelhoge stand tot de suiker helemaal gesmolten is. Laat het suikermengsel zachtjes borrelen. Roer niet, maar draai de pan af en toe rond. Voeg, als de suiker begint te kleuren, op een lage stand de boter toe en laat deze smelten. Voeg voorzichtig op een lage stand de room in delen toe. Roer en kook zachtjes 1 minuut. Neem de karamel van de warmtebron en voeg het zout toe. Laat afkoelen voor gebruik of bewaar in de koelkast. De karamel kun je in de koelkast zo'n 2 weken bewaren in een schone, afgesloten pot. Verwarm circa 3 minuten in de magnetron op 400 Watt om de karamel weer vloeibaar te maken.

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 160ºC.
  2. Vet de springvormen in en bestuif ze met bloem.
  3. Meng voor de cake 500 gram suiker, 150 ml water, de slagroom en 2 eetlepels van de boter in een pan. Laat de suiker oplossen zonder dat het mengsel kookt.
  4. Breng daarna aan de kook en kook in 5-10 minuten tot een goudbruine karamel.
  5. Voeg vervolgens de helft van het bier toe tot je een egale siroop krijgt.
  6. Laat de siroop afkoelen en klop met een mixer de overige boter erdoor. Klop een voor een de eieren door het mengsel.
  7. Voeg het overige bier en de koekkruiden toe. Spatel vervolgens het bakmeel erdoor.
  8. Schep het beslag in de springvormen en bak circa 40 minuten in de oven.
  9. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Blijft er nog wat beslag aan de prikker hangen, zet de cakes dan nog iets langer in de oven.
  10. Neem de cakes uit de oven en laat goed afkoelen.
  11. Bestrijk 1 cake met (goed afgekoelde) salted caramel en stapel de tweede erop.
  12. Maak de frosting. Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen.
  13. Klop de boter met de poedersuiker met een mixer goed door elkaar tot een zo wit mogelijk mengsel.
  14. Schep de slagroom, gesmolten chocolade, vanille en een snufje zout erdoor. Zorg ervoor dat de slagroom niet te koud is, anders schift de frosting.
  15. Bestrijk de boven- en zijkanten van de taart royaal met de frosting.
  16. Plak de chocolade kerstboompjes voorzichtig tegen de zijkant van de taart.
  17. Kook de cranberry's circa 5 minuten in een klein beetje water. Giet af en laat afkoelen.
  18. Schep daarna de basterdsuiker door de cranberry's en verdeel over het midden van de taart.

Bereidingstip

Maak de chocolade kerstboompjes en salted caramel al ruim van tevoren.

Gebruik in plaats van salted caramel eens (kerst)jam als vulling.

Laat de cakes goed afkoelen voordat je ze bestrijkt met de frosting. Een mooie, strakke taart? Zet de cake tijdens het bestrijken met de frosting tussendoor af en toe in de diepvries. Zo hard de frosting snel uit en kun je de taart mooi glad aansmeren.

Voedingswaarde p.p.
Energie 1330 kcal
Koolhydraten 171 g
Eiwit 12 g
Vet
Waarvan verzadigd
65 g
41 g
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.