Overige video's

Julskinka
Julskinka
(5)

Julskinka

Julskinka is Zweedse ham die geserveerd wordt met kerst. Hiervoor wordt hij ingesmeerd met mosterd en suiker of honing. Het resultaat? Een aromatische ham die nog dagen houdbaar is.
Categorie brunch, hoofdgerecht, bijgerecht
Personen 4 personen
Chef gemiddeld
Klok
Soortgelijke recepten
Voedingswaarde p.p.
Energie 235 kcal
Koolhydraten 8 g
Eiwit 30 g
Vet
Waarvan verzadigd
9 g
3 g
Vezels 0 g
Zout 3,3 g
Hoofdingrediënten

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 170ºC. Bestrooi de beenham met een beetje zout en verpak in aluminiumfolie. Leg in de braadslede en gaar de ham circa 20 minuten in het midden van de oven. Meng het ei met de suiker en mosterd.
  2. Neem de ham uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 200ºC. Snijd de ham om de 2 cm diagonaal 1 cm in en doe hetzelfde haaks erop, zodat er ruitjes ontstaan. Bestrijk met het mosterdmengsel, bestrooi met paneermeel en steek hier en daar een kruidnagel erin.
  3. Zet de ham zonder folie nog 10-15 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is. Laat het vlees afkoelen en snijd aan tafel in plakken.

Bereidingstip

Gebruik voor deze julskinka een ongezouten beenham of fricandeau en pekel deze zelf. Kook voor het pekelen 1 liter water met 150 gram zout en 25 gram suiker. Laat afkoelen en leg het vlees minimaal 1 dag erin. Keer regelmatig om. Heb je een rookoven dan kun je de ham na het pekelen maximaal 15 minuten licht roken. Vervang eventueel de suiker door 2 eetlepels honing.

Serveer deze ham als hoofdgerecht met aardappelpuree en broccoli.

Voedingswaarde p.p.
Energie 235 kcal
Koolhydraten 8 g
Eiwit 30 g
Vet
Waarvan verzadigd
9 g
3 g
Vezels 0 g
Zout 3,3 g
Hoofdingrediënten
Reviews

Vind je dit een goed recept? Of zou jij het anders doen? Deel hier je mening en eventuele suggesties.

Wanneer je een review geeft wordt deze aan andere gebruikers getoond. Je accountnaam wordt daar tevens bij weergegeven. Voor meer informatie lees onze privacy verklaring.

Er zijn nog geen reviews voor dit recept.