Zoete aardappel friet is hartstikke populair en snel gemaakt. Boen de aardappels goed schoon, dep ze droog en snijd in staafjes. Schillen hoeft niet! Met schil worden ze bovendien nog wat knapperiger. Hussel om met zonnebloemolie en peper zout en verdeel over een bakplaat. Bak in de oven (220ºC) in een half uurtje goudbruin en schep de frietjes tussendoor om.
Je ziet hem de laatste jaren steeds vaker in de supermarkt, in recepten en misschien ook al wel op je bord: de zoete aardappel. Boordevol vezels, vitamines en net als de normale aardappel op verschillende manieren te gebruiken. Zo kun je de zoete aardappel bakken, koken en in de oven bereiden. Niet zo gek dat deze knol in korte tijd zo geliefd is geworden!
Kidsproof
Vanwege zijn zoetige smaak vinden veel kinderen de zoete aardappel lekker. Ook doet hij het niet gek in gebak en andere zoete gerechten. Bak er eens muffins mee, een goede combi met honing, kaneel en pecannoten. Of vervang de pompoen in een ‘pumpkin pie’ door zoete aardappel voor een iets kruidiger resultaat.
Aan de kook
Zoete aardappels kun je op bijna evenveel manieren bereiden als de gewone aardappel. Zo kun je de zoete aardappel koken, poffen, gratineren, roosteren, vullen, pureren en er chips van maken. Het vruchtvlees van een zoete aardappel valt wel wat sneller uit elkaar, bereid ze daarom in de schil. Vervolgens trek je die schil er heel makkelijk af.
Voedingsfeiten

Per 100 gram zoete aardappel
kcal: 98
vet: 0,3 g
waarvan verzadigd: 0,1 g
eiwit: 1,2 g
koolhydraten: 21,3 g
waarvan suikers: 5,7 g
vezels: 2,4 g
magnesium: 18 mg
kalium: 370 mg
calcium: 24 mg
fosfor: 50 mg
vitamine C: 23 mg

Wist je dat..
De zwaarste zoete aardappel ter wereld uit Spanje kwam
en wel 37 kilo woog!
(Guinness World Records)
Vermomde groente
Hoewel je door de naam anders vermoedt, is de zoete aardappel helemaal geen aardappel! Hij heet zo omdat hij qua uiterlijk en smaak op de ‘gewone’ aardappel lijkt, maar de plant komt uit een andere familie, waardoor het eigenlijk een groente is. Deze knolvormige wortel is vanuit Mexico richting Europa gekomen en door zijn populariteit hoef je voor zoete aardappels inmiddels niet meer naar een speciaalzaak. In de meeste supermarkten zijn ze het hele jaar door goed verkrijgbaar.
Aankoop & bewaren
Het vruchtvlees van grote zoete aardappels kan soms wat draderig en melig zijn. Koop daarom het liefst iets kleinere, stevige exemplaren. Let op dat de aardappels onbeschadigd en schoon zijn. Wanneer de schil is verkleurd of er uitlopers aanzitten, is hij niet meer vers. Je kunt zoete aardappels zo’n week bewaren op een droge, donkere en koele plaats, maar niet in de koelkast. Stop ze ook niet in een plastic zak: de aardappels kunnen dan niet ‘ademen’ en gaan rotten.
't Rijst de pan uit
Verwarm de oven voor op 200ºC. Maak een puree van 500 gram geschilde en gekookte zoete aardappels en een klontje boter. Breng op smaak met zout en peper. Klop 2 eidooiers en 100 gram geraspte oude kaas erdoorheen. Klop 2 eiwitten stijf en spatel rustig door de puree. Schep over in een ingevette (soufflé)ovenschaal of eenpersoons schaaltjes en bestrooi met een snufje komijnpoeder. Bak de soufflé in de oven in circa 30 minuten gaar.
Zoete wedges
Verwarm de oven voor op 220ºC. Snijd 500 gram geschilde zoete aardappels in parten en meng ze met 1 eetlepel oregano, 2 eetlepels olijfolie en het sap van 1/2 citroen. Bak op een bakplaat in de oven in circa 20 minuten gaar en goudbruin.

Combineren maar!
De zoetige smaak van de bataat gaat heel goed samen met:
blauwe kaas • citroen • chilipeper • crème fraîche • feta • geitenkaas • kaneel • kerrie • knoflook • kokos • komijn • koriander • limoen • munt • oregano • oude kaas • paprika • peterselie • rauwe ham • ricotta • rozemarijn • rundergehakt • sinaasappel • spinazie
Zoet en gezond
De zoete aardappel zoals je die hier in de supermarkt koopt, heeft diep oranje vruchtvlees. Maar wist je dat er ook witte, roze, gele en paarse zoete aardappels bestaan? Het voordeel van de veelgebruikte oranje bataat: hij zit boordevol provitamine A, C en antioxidanten.
Goed verzadigd
In de zoete aardappel zitten iets meer suikers (koolhydraten) dan in de gewone aardappel, maar deze suikers uit de zoete aardappel verteren ook iets langzamer. Hierdoor heb je er wat minder van nodig en houd je langer een verzadigd gevoel.