Wortel recepten

Wortel recepten

Kook eens wat vaker met wortel!

Wortels: wie houdt er niet van? Deze oranje penen zijn lekker in hartige gerechten, zoals in stoof recepten, een wortelsoep recept of stamppot recepten en zoete gerechten (worteltaart!) en ook nog eens supergezond! Koop een hele bos peen of zak winterwortels en probeer deze recepten.

Gezond!

wortel met dip

Dat de ‘Nederlandse’ wortel zo mooi van kleur is, ziet er niet alleen maar leuk uit op je bord. Deze oranje wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Onder andere goed voor je weerstand en gezichtsvermogen, vandaar de gedachte dat veel worteltjes eten goed is voor je ogen!

Recept: wortel hummus

Oranje wortels

wortels

Wortels waren niet altijd al oranje. De bij ons zo bekende variant begon ooit als wilde peen en heeft familie in alle kleuren van de regenboog. Van het Aziatische paarse worteltje tot de van oorsprong gele en witte Europese soort. De oranje wortel is na vele kruisingen zelfs pas in de zeventiende eeuw in Nederland ontwikkeld! De bekendste is de slanke bospeen, die bos wortels met veel groen loof eraan. Koop je gewassen wortels zonder loof dan heten ze waspeen. En natuurlijk is er de dikke en stevige winterpeen.

Wortels schaven

wortels schaven

De schil van een wortel is vaak wat bitter en minder aantrekkelijk van kleur. Daarom kun je wortels voor gebruik het beste even goed afborstelen onder stromend water of schrappen. Schaaf de schil van een winterpeen rondom dun eraf met een dunschiller en snijd een plakje van de boven- en onderkant. Schrap wortels niet te lang van tevoren: dan drogen ze uit door de beschadiging van de cellen en ontstaat er een witte waas. Bewaar je ze in water dan verlies je smaak en voedingsstoffen.

Recept: vega poke bowl met wortel

Bakken met wortels

worteltaart

Een wortel is al zoet van zichzelf en kan tot wel vijf procent uit suikers bestaan. En hoe zachter gekookt of fijner gesneden de wortel is, hoe zoeter die smaak lijkt. Hierdoor is wortel ook een verrassend ingrediënt in bak recepten en andere zoete gerechten. Denk maar aan de kruidige carrot cake, oftewel worteltjestaart.

Recept: worteltaart met vanillevulling

Wortel buigen

verse wortels van de boer

Koop stevige wortels, het is niet de bedoeling dat je ze makkelijk kunt buigen. Zit er nog loof aan, kijk dan of dit een frisgroene kleur heeft. Wortels met loof moet je wel snel opeten, je kunt ze maar zo’n twee dagen in de koelkast bewaren. Zonder loof zijn wortels gekoeld zo’n twee weken houdbaar. En een winterpeen blijft wel een maand goed.

Hutspot

hutspot

Zo’n wortelstamppot of hutspot is lekker Hollands en perfect voor deze tijd van het jaar. De belangrijkste ingrediënten voor stamppot recepten zijn winterpeen, aardappels en ui. Maar zoals bij deze stamppot kun je er ook voor kiezen om de uien aan het vlees toe te voegen en ze eerst even te bakken. Zelfde ingrediënten, heel andere smaak.

Recept: hutspot

Voor het paard

wortels

Worden er altijd al veel wortels verkocht, de verkoop van winterpenen piekt pas echt in november en december. Een wortel is dan ook hét perfecte schoencadeautje voor het paard van Sinterklaas. Te veel wortels ingekocht? Je maakt er dit seizoen natuurlijk de lekkerste gerechten mee!

Paprika
Paprika

Kleurrijke alleskunner

Meer recepten met paprika
Courgette
Courgette

Tips, weetjes en verrassende recepten!

Bekijk onze special