witlof

Witlof recepten

Witlof klassiek, trendy of oosters

Witlof is hartstikke gezond en variëren met witlof is appeltje eitje! Kook eens wat vaker met witlof dus. Verwerk witlof in een salade en wist je dat je witlof ook makkelijk kunt bereiden in de oven? De klassieke ovenschotel met ham en kaas mag niet ontbreken in je receptenboek. Wil je weten wat je nog meer kunt doen met witlof? Hier vind je alle inspiratie recepten.

witlof

Witlof snijden

Verwijder voor het koken eventueel wat minder mooie of groenige buitenste bladeren. De meeste witlof is dan meteen klaar voor gebruik: omdat witlof tegenwoordig op water wordt gekweekt, zit er geen zand of aarde tussen. Je kunt de stronkjes wel wassen. Laat daarna goed uitlekken. Zo snijd je witlof!

  1. Snijd een dun plakje van de onderkant van het stronkje
  2. Verwijder eventueel de buitenste bladeren wanneer deze verkleurd of verslapt zijn.
  3. Snijd de stevige kegelvormige kern naar wens eruit, het duurt wat langer om deze te garen.

Is witlof bitter?

Witlof staat bekend als bittere wintergroente. Maar door de jaren heen is die ergste bitterheid wel uit de huidige witlofrassen gekweekt en door de teelt op water in plaats van grond is er inmiddels het hele jaar door witlof verkrijgbaar.

Witlof bereiden

Witlof is fris én bitter. Het is een groentesoort die je op veel verschillende manieren kunt gebruiken. Je kunt witlof rauw eten, bijvoorbeeld in een witlofsalade, maar je kunt ook geglaceerde witlof maken. Verder kun je witlof ook koken, roerbakken, stomen, stoven, smoren of in de oven bereiden. Voordat je witlof gaat bereiden, is het belangrijk om de eventuele bruine bladeren eraf te halen, de witlof af te spoelen en het onderkantje eraf te snijden. Snijd de groene punt er eventueel ook af, dit stuk bevat de meest bittere smaak. Tip: eet je de witlof rauw? Sprenkel er dan wat citroensap overheen, zodat de witlof niet zo snel verkleurt.

Recept: Geglaceerde witlof

Witlof uit de oven

witlof uit de oven

Een Hollandse klassieker: witlof uit de oven. Je kunt witlof in de oven grillen of bijvoorbeeld gratineren met kaas. Lekker voor het hele gezin! Ben je fan van witlof? Dan moet je dit recept met witlof absoluut proberen. Dit recept is ‘oud, maar goud’: witlof uit de oven met rauwe ham en parmezaan. Houd je niet zo van de bittere smaak van witlof? Maak dan dit recept uit de oven: gekaramelliseerde witlof met krokante spekjes. Liever een hartige taart maken? Dan is de witloftaart met rode ui en kruidenkaas wat voor jou.

Wanneer is witlof gaar?

Omdat je witlof ook gewoon rauw kunt eten, is de gewenste gaarheid van de groente naar eigen smaak. Kook witlof in ieder geval niet snotgaar, daar wordt hij sowieso niet beter van. Prik tijdens het bereiden met een vork in de witlof: gaat dit zonder al te veel moeite dan is de witlof beetgaar. Houd er bij het (voor)koken rekening mee of je de witlof nog gaat gebruiken in een ovenschotel. Dan mogen de stronkjes wat steviger zijn, want in de oven garen ze dan verder.

Witlof als toastje

Wil je een keer iets anders dan een toastje? Serveer je salade op een blaadje witlof! Lekker licht, kool- hydraatarm en het ziet er meteen leuk uit op tafel. Gebruik hiervoor het liefst stevige verse bladeren van wat kleinere stronkjes witlof.

Recept: Witloftoastje met geitenkaas

Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas uit de oven, die klassieker kennen we allemaal wel! De knapperige witlof, de smaakvolle ham en dan bovenop de romige, krokante kaas is een gouden combinatie die bij iedereen in de smaak valt. Een ideaal recept als er mensen komen om te eten, maar ook doordeweeks staat ‘ie zo in de oven.

Witlofsoep maken

Ook als je niet zo’n liefhebber van witlof bent, is witlofsoep een aanrader. De room vermindert de bittere smaak en door het pureren ben je ook de typische structuur van witlof kwijt. De gouden combinatie ham met kaas werkt ook goed in witlofsoep. Maak deze soep daarom ook eens zonder de kerrie, maar met een topping van (blauwe) kaas en krokante ham.

Voor doordeweeks
Voor doordeweeks

Koken met gemak

Doordeweekse recepten
Venkel
Venkel

Anijsachtig, zoet én met een beetje pit

Meer met venkel