uien recepten

Uien recepten

Alledaagse smaakmaker

Samen met knoflook is de ui onmisbaar in de keuken. Het is handig om altijd uien op voorraad in je keukenkastje te hebben liggen. Is een gerecht wat flauw? Deze smaakmaker maakt het al snel helemaal goed. Even een ui snijden, snipperen of fruiten en je gerechten krijgen net dat beetje extra.

Ui bewaren

ui bewaren

Hoe bewaar je het beste uien? Gewone, ongepelde uien en sjalotten kun je het beste bewaren in een koele en donkere ruimte. Bewaar ze niet in een plastic of stoffen zak, maar in een papieren zak of een doos met gaten. Zo kun je uien en sjalotten vaak tot een maand bewaren. Heb je de ui al gesneden? Gesneden ui bewaar je het best in een luchtdicht bakje. Glazen bakjes lenen zich hier het beste voor. In tegenstelling tot plastic bakjes trekt hier de geur niet in. Gesneden uien drogen snel uit of verkleuren.
Tip: Bewaar uien niet samen met aardappelen. Doe je dit wel, dan zullen de aardappelen sneller gaan rotten.

Ui snijden zonder te huilen

ui snijden

Uien gebruik je bijna bij ieder gerecht. Hartstikke lekker en een echte smaakmaker, maar het enige nadeel is dat je flink kunt tranen tijdens het snijden. Deze tricks kun je proberen om een ui te snijden zonder te huilen:

  • Houd een slokje water in je mond tijdens het snijden
  • Gebruik een scherp mes
  • Maak je mes en snijplank vochtig
  • Zet de afzuigkap aan, zo kan het zwavelgas naar de afzuigkap worden getrokken
  • Zet een duikbril op
  • Leg de ui even in de diepvries
Stoofgerechten
Stoofgerechten

Helemaal herfstig

Stoof ook!
Knoflook
Knoflook

Gezond & veelzijdig

Meer met knoflook