Tuinboon recepten

Tuinboon recepten

Super voedzaam

Het is even een werkje om ze te doppen, maar met het frisgroene resultaat krijg je de hele familie zo aan de tuinboon. Vergeet die bittere, grijze en taaie bonen van vroeger: met de juiste bereiding maak je met tuinbonen de lekkerste voorjaarsgerechten.

Wist je dat

Ze zijn nog nét niet in het seizoen, maar het tuinbonenseizoen staat al wel in de startblokken. Vanaf april komen de tuinbonen weer vers op de markt en ze zijn dan de hele zomer verkrijgbaar. In juni tot en met augustus vind je verse tuinbonen uit Nederland. Maar buiten die periode kun je natuurlijk wel altijd tuinbonen uit de diepvries of gedroogde exemplaren gebruiken. Tuinbonen groeien als eetbare zaden in een wat viltige en dikke peul. Ze komen oorspronkelijk uit Afrika en het Midden-Oosten. Naast deze gebieden zijn tuinbonen al jarenlang populair in landen rondom de Middellandse Zee. Wat dacht je van crostini met een frisse tuinbonenspread, een goed gevulde minestrone of gnocchi met tuinbonen en spekjes?

Bonenziekte

De Latijnse naam voor tuinbonen is ‘faba’, de Italiaanse ‘fave’ en hiervandaan komt ook de naam van de ziekte favisme: bonenziekte. Er zijn mensen die een aangeboren gebrek aan een bepaald enzym hebben, waardoor ze sommige stoffen uit bonen niet goed kunnen verteren wat leidt tot geelzucht en afbraak van rode bloedcellen. Dit komt echter zelden voor in Nederland.

Dopperdedop

Allereerst druk je de tuinbonen uit de grote peul. Daarna kun je ze prima koken of op andere manieren bereiden. Maar er zit dan nog wel een dik, beetje taai en grijsbruin velletje om. Dit smaakt ook nog eens bitter en hierdoor waren tuinbonen jarenlang niet zo populair. Maar wanneer je dit extra velletje voor het eten verwijdert, blijft er een prachtig frisgroen boontje over. Dit heet ook wel dubbel doppen en gaat het beste na kort blancheren. Ontdooide diepvriestuinbonen druk je overigens heel makkelijk uit hun velletje. Het kost wat extra tijd, maar de smaak is het dubbel en dwars waard!

Voedzaam

In tuinbonen zitten vooral heel veel eiwitten, maar ook volop vitamine B en C. Verse tuinbonen zijn zelfs het voedzaamst van alle peulvruchten! Maar ook wanneer tuinbonen gedroogd zijn, hebben ze nog een hoge voedingswaarde. Naast heel voedzaam zijn ze ook nog eens het grootst van de peulvruchten die het meest gegeten worden. Gebruik voor volwassenen als portie zo’n 750 gram tot 1 kilo ongedopte tuinbonen. Dit lijkt heel erg veel, maar wanneer je alle peulen verwijdert houd je hiervan maar circa 200 gram bonen over.

Lekker kruidig

Traditioneel worden tuinbonen gecombineerd met bonenkruid, de smaak hiervan lijkt een tikkeltje op tijm. Maar ook andere groene kruiden smaken erg lekker bij tuinbonen:
▪ bieslook
▪ basilicum
▪ dille
▪ rozemarijn
▪ oregano
▪ munt
▪ salie

Knolselderij
Knolselderij

Veelzijdig en gezond!

Recepten met knolselderij
In de bonen
In de bonen

Voedzaam en veelzijdig

Meer recepten met de boon