spruitjes koken

Spruiten koken

De lekkerste spruitjes recepten

Spruiten koken is supermakkelijk! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je spruiten kookt. Spruitjes zijn een echte winterse groente en zitten bomvol gezonde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Echte vitaminebommetjes dus! Wist je dat spruitjes familie zijn van de bloemkool? En dat er nog meer manieren zijn om spruitjes te bereiden?

Spruiten koken: zo doe je dat!

spruiten koken

Kies mooie, groene spruiten en let op dat je geen spruitjes meeneemt die zacht aanvoelen of gele bladeren hebben. Snijd het harde uiteinde van de spruit, verwijder als dat nodig is de buitenste paar blaadjes en spoel de spruit even af onder de kraan. Hoe moet je vervolgens spruitjes koken? Zet een pan met ruim water op. Hoe lang spruiten moeten koken is afhankelijk van de grootte, maar je kunt vaak 10 tot 12 minuten kooktijd aanhouden. Prik er met een vork in om te kijken of ze gaar zijn. Kook spruitjes niet te lang, want dan krijg je die ‘spruitjeslucht’ die je niet in je keuken wil.

Tip: Door met een mes een kruisje te maken in de staart van de spruiten, kun je ervoor zorgen dat de kooktijd van de spruiten gelijkmatiger verloopt. Dit helpt om te voorkomen dat sommige stukken van de spruiten te gaar zijn en andere stukken nog te rauw. Zo kook je spruitjes voor de lekkerste spruitjes recepten!

Spruiten bereiden: van in de oven tot wokken

spruitjes bereiden

Met spruitjes kun je alle kanten op. Je kunt ze natuurlijk koken op de klassieke manier, maar wist je dat je spruiten ook kunt roerbakken, wokken, stoven, stomen, glaceren, in de oven kunt bereiden, er stamppot of zelfs soep van kunt maken! Hartstikke lekker om spruitjes op een ovenplaat te leggen met andere groente en er een traybake van te maken! Een van de gezondste opties om spruiten te bereiden is om ze te stomen, omdat dit helpt om de voedingsstoffen te behouden die vaak verloren gaan bij andere bereidingsmethoden zoals koken. Een andere gezonde manier om spruiten te bereiden is door ze te roosteren in de oven met een beetje olijfolie en kruiden. Hierdoor krijgen ze een lekkere knapperige textuur en komen de smaken beter tot hun recht.

Spruitjes blijven in een open zak in de groentelade van de koelkast zo’n 4 tot 7 dagen goed. Als je ze langer wil bewaren is invriezen een goede optie. Blancheer spruitjes 3 tot 4 minuten en vries ze dan in in een goed afgesloten zakje of bakje. Na het invriezen kun je ze 6 tot 9 maanden bewaren.

Spruiten
Spruiten

Kleine kooltjes, grootse smaak

Recepten met spruiten
Bloemkool
Bloemkool

Zó veelzijdig is de bloemkool

Meer met bloemkool