rabarber koken

Rabarber koken

De lekkerste rabarber recepten

Rabarber koken is supermakkelijk! Wij leggen je stap-voor-stap uit hoe je deze heerlijke seizoensgroente kookt. Wist je bijvoorbeeld dat rabarber hartstikke gezond is? Het bevordert de spijsvertering door de vele vezels, en deze groente is rijk aan ijzer en vitamine C. Een echte healthy groente dus. Rabarber is niet alleen lekker om te koken en rabarbercompote van te maken, de zoetzure smaak doet het uitstekend in desserts en gebak.

Rabarber koken: zo doe je dat!

Bij het kopen van rabarber is het belangrijk om te letten op de kleur en de grootte van de stengels. Zoek naar stelen die stevig en helderrood van kleur zijn. Vermijd stelen die verlept, gebarsten of groenig van kleur zijn. Het is ook belangrijk om te kiezen voor stelen van gemiddelde grootte, want te dunne stengels kunnen te zuur zijn en te dikke stengels kunnen vezelig zijn. Hoe roder de steel, hoe zoeter de smaak! Voordat je de rabarber gaat koken, is het belangrijk om de stelen goed te wassen en het eventuele zand eraf te spoelen. Verwijder de onderste harde stukken en de resten blad aan de bovenkant en snijd de rabarber in stukken.

Als je rabarber gaat koken, voeg je de stukken groente toe aan een pan met een beetje water – om zo de smaak en kleur te behouden – en suiker naar smaak. Er komt meer dan genoeg vocht uit tijdens het koken, daarom hoef je niet zoveel water toe te voegen. Breng het water aan de kook en laat ongeveer 10-15 minuten sudderen. Het is gaar als de stukken in vezels uit elkaar vallen. Experimenteer met de hoeveelheid suiker om de juiste balans te vinden voor jouw smaak. Zo maak je in een handomdraai de lekkerste rabarber recepten.

Rabarber bereiden: van stoven tot in een taart

rabarber bereiden

Eet eens wat vaker rabarber! Deze groente is namelijk hartstikke gezond en je kunt rabarber op verschillende manieren bereiden. Bovendien kun je het serveren als bijgerecht, toevoegen aan taarten, cakes en desserts, of verwerken tot compote of jam. De meest voorkomende manier om rabarber te bereiden is gekookte rabarber. Van gestoofde rabarber maak je heerlijke desserts. Lekker om te verwerken in zoete baksels, zoals een rabarbertaart of rabarbercake. Ook in andere desserts doet rabarber het goed. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze rabarberflip met sinaasappelroom? Of deze rabarbersorbet? Je kunt rabarber ook roerbakken, grillen en roosteren in de oven. Leuk als je eens wil experimenteren met deze groente.

Kortom, er zijn veel verschillende manieren om rabarber te bereiden, en het is een veelzijdige groente die zowel in zoete als hartige gerechten kan worden gebruikt. Voor welk rabarber recept ga jij?

Rabarber
Rabarber

Een beetje vreemd, wel heel erg lekker

Meer met rabarber
Nagerechten
Nagerechten

Altijd nog een gaatje overhouden na het hoofdgerecht, want: toetjes!

Lekkere nagerechten