Prei koken

Prei koken

Zo maak je de lekkerste recepten met gekookte prei

Geliefd bij heel veel Nederlanders: de prei! Een preischotel uit de oven, preisoep of door de stamppot: prei is een veelzijdige groente. Maar hoe kun je een prei nu het best koken? En hoe lang moet je prei koken? Op deze pagina vind je alle antwoorden en inspiratie die je nodig hebt.

Prei koken: zo doe je dat!

Hoe bereid je een prei voor het koken? Om te beginnen, snijd je de harde wortel van de prei af en verwijder je de buitenste bladeren als deze beschadigd of geel zijn. Vervolgens snijd je de prei in de gewenste grootte, meestal in hele of halve ringen. De groene bovenkant kun je eten, maar is wat minder lekker. Ook de onderste witte rand van prei gebruik je niet. Hierna was je de stukken prei, er kan namelijk nog zand tussen de bladeren zitten. Als je de prei wil bakken, kan je ‘m in dunne ringen snijden zodat de groente sneller gaar wordt. Als je de prei wil koken, snijd je de prei in dikkere ringen. Het koken van prei duurt ongeveer 8-12 minuten totdat het gaar is. Om te voorkomen dat de prei te slap wordt tijdens het koken, kun je hem in koud water koken of hem kort blancheren voordat je verder gaat met je gerecht.

Favoriete recepten met gekookte prei

Ben je op zoek naar inspiratie voor recepten met prei? Met gekookte prei kun je alle kanten op. Wat dacht je van deze preistamppot of deze prei puree? Heb je prei over? Gebruik ‘m dan voor deze lekkere kipkroketjes met prei. Let op dat je prei niet te lang kookt, want dan kook je ‘m tot moes en dat wil je natuurlijk niet. Wist je dat je prei ook kunt stoven? Hier vind je een recept voor gestoofde prei.

Uit de oven
Uit de oven

Makkelijk en lekker

Meer ovengerechten
Prei recepten
Prei recepten

De veelzijdige smaakmaker

Alle recepten