Recepten met prei

Recepten met prei

Dé veelzijdige smaakmaker

Prei is een pittige smaakmaker met een lichte uiensmaak. Je kunt het als hoofdingrediënt gebruiken in een preischotel, preisoep, preitaart of quiche, maar hij mengt ook heel goed in je soep, stamppot met aardappel of zoete aardappel, roerbakgerecht of ovenschotel. Kortom: met prei kun je alle kanten op! Bekijk al onze recepten met prei en ontdek de veelzijdigheid van deze smaakmaker!

Prei uit de oven

Prei is ideaal om te verwerken in een snelle oven recepten. In de tussentijd kun je alvast opruimen en de tafel dekken: lekker makkelijk! Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere quiche met prei? Of een preipizza? Of ga voor een preischotel met bijvoorbeeld aardappelpuree of aardappelschijfjes. Extra veel kaas op de bovenkant kan natuurlijk niet ontbreken…

Prei bewaren

In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed. In de diepvries kun je prei 12 maanden bewaren. Tip: verpak prei in een zak. Andere producten kunnen de geur snel overnemen. Blancheer de prei kort voordat je hem invriest. Voorgesneden prei wordt slap, is beschimmeld of verspreidt een zure geur.

Prei koken

prei koken

Voordat je begint met prei koken, is het belangrijk dat je de prei goed schoonmaakt. Snijd eerst de bovenste paar centimeter van de prei eraf en verwijder het buitenste blad als dat er niet mooi meer uitziet. Snijd dan de prei in de lengterichting door van onder tot boven. Spoel de stukken dan af onder de kraan, hier kan behoorlijk wat zand tussenzitten. Snijd de groente dan in halve ringen van minimaal 1 centimeter breed. Vervolgens kun je de prei gaan koken. Omdat prei erg slinkt, is het bij prei koken belangrijk om weinig water te gebruiken. Breng een dun laagje water aan in de pan en breng deze aan de kook: de prei hoeft maar half onder water te staan. Voeg eventueel zout toe. Hoe lang moet prei koken? Reken op een kooktijd van 8 tot 12 minuten. Met gekookte prei kun je onder meer deze lentestamppot met prei maken of deze venkel-prei-pompoenpuree met tartaar.

Alles over prei koken
Varieer volop met groente
Varieer volop met groente

Gezond, voedzaam en lekker

Meer met groenten!
Makkelijk & snel
Makkelijk & snel

Perfect voor doordeweeks

Aan de slag!