recepten met pompoen

Pompoen recepten

Helemaal in het seizoen

Zodra de pompoenen volop in de winkel liggen, weet je één ding zeker: het is herfst! Met zijn nootachtige en zoete smaak is de pompoen een veelzijdige seizoensgroente. Zowel lekker in stoofgerechten, salade recept als in een curry. We vertellen je graag van alles over de pompoen.

Over de pompoen

informatie over de pompoen

Pompoenen behoren tot dezelfde familie als courgettes, komkommers en meloenen. Ze zijn in principe het hele jaar door verkrijgbaar, maar oorspronkelijk loopt het pompoenseizoen van oktober tot en met december. Kenmerkend voor de pompoen is dat hij laag bij de grond groeit én veel ruimte in beslag neemt. De pompoenplant vormt namelijk uitgebreide ranken die alle kanten op groeien. Wist je dat er vaak gele bloemen groeien aan de pompoenplant? Na een tijdje worden dit kleine pompoentjes die vervolgens weer uitgroeien tot grote pompoenen.

Pompoenpitten

wat moet je doen met pompoenpitten

Heb je een gerecht met pompoen gemaakt? Gooi de pitten dan zeker niet meteen weg. Goed schoonmaken, droog deppen, met een scheutje olie erdoor 20-25 minuten roosteren op een bakplaat in de oven (150oC) en klaar! Lekker als snack met een snufje zout erover, maar ook heerlijk om een soep of salade mee te garneren. Wist je trouwens dat pompoenpitten ook supergezond zijn? Ze zijn rijk aan gezonde vetten en bevatten veel zink, ijzer en magnesium.

Pompoen schillen

hoe schil je een pompoen

Het lijkt altijd een behoorlijke klus: een pompoen snijden en schillen. Maar als je weet hoe het moet, valt het reuze mee. Heb je alleen het vruchtvlees nodig? Snijd de pompoen dan voorzichtig – met een groot scherp (kartel)mes – in kwarten en dan in schijven. Verwijder de draden en pitten en haal de schil eraf met een dunschiller of schilmesje. Snijd het vruchtvlees vervolgens in blokjes of plakken. Gelukkig kun je pompoenen soms ook gewoon met schil bereiden.

Bol of fles?

pompoen uit de oven recept

Pompoenen zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende in Nederland zijn de bolvormige oranje (hokkaido-) pompoen en de flespompoen. Kenmerkend aan de langwerpige flespompoen is dat de smaak zoet en sappig is en dat de vrucht weinig pitten en zaadlijsten bevat. Deze zitten alleen in het bolle gedeelte aan de onderkant. De pompoen is bij uitstek geschikt om te vullen of om als soepkom te gebruiken. En het ziet er ook nog eens leuk uit! Neem een niet al te grote pompoen, snijd het kapje eraf en schep vervolgens de pitten en het vruchtvlees eruit met een lepel.

Bewaartips

Koop je een onbeschadigde pompoen zonder zachte plekken, dan blijft hij maanden goed. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de groente droog en koel bewaard moet worden, bijvoorbeeld in de voorraadkast, kelder of schuur. Na het snijden is een pompoen in de koelkast een week houdbaar. Verpak dan wel in een goed afgesloten bakje of folie. Liever invriezen? Blancheer de pompoen 3 minuten en spoel dan af met koud water.

Boterzachte schil

Veel mensen denken dat ze de schil van een pompoen niet kunnen eten, omdat de schil erg stug is. Maar als je de pompoen kookt in ruim water, wordt de schil juist boterzacht. Pureer hem daarna gewoon mee in een pompoensoep recepten. Wanneer je parten pompoen in de oven roostert bij oven gerechten, wordt de schil juist alleen maar stugger. Maar daarna kun je het zachte vruchtvlees wel heel makkelijk van de schil halen. Ook dan hoeft van tevoren schillen dus niet!

Happy Halloween!

De pompoen is hét symbool van het feest Halloween op 31 oktober. Knutsel erop los en maak je tuin lekker spookachtig met een aantal uitgesneden pompoenen. ’s Avonds een kaarsje of lampje erin en de sfeer is compleet. Je kunt hiervoor ook grote decoratie- of reuzenpompoenen gebruiken in plaats van pompoenen die je kunt eten.

Grote meloen

Pompoenen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, waar ze door indianenstammen werden gekweekt. De naam komt oorspronkelijk van het Griekse woord ‘pepon’ en betekent grote meloen. Fransen noemden de vrucht ‘pompon’ en Engelsen veranderden het weer in ‘pumion’. Uiteindelijk gaven Amerikaanse kolonisten de groente de naam ‘pumpkin’.

So sweet!

Door zijn neutrale smaak lijkt het vruchtvlees van een pompoen een beetje zoet. Daardoor is ‘ie ook heel goed in bakrecepten te gebruiken, zoals de bekende Amerikaanse ‘pumpkin pie’. De specerijenmix die voor deze taart wordt gebruikt heet ook ‘pumpkin spice’. Maar doordat pompoen niet zo’n uitgesproken smaak heeft, kun je er zelf elke smaak aan geven die je maar wilt. Experimenteer erop los met kruiden en specerijen en bereid de pompoen gewoon zoals jij ’m het lekkerst vindt!

Pompoencake recept
Peer
Peer

De ‘koning van het fruit’

Meer recepten met peer
In de bonen
In de bonen

Voedzaam en veelzijdig

Meer recepten met de boon