mais

Mais recepten

Kook eens wat vaker met mais!

Zo’n hele maiskolf voelt meteen al lekker zomers. Gegrild op de barbecue bijvoorbeeld! Maar ook met mais uit blik maak je de lekkerste snelle recepten voor doordeweeks of voor een bijzondere gelegenheid. Kook dit seizoen eens wat vaker met mais en laat je verrassen.

Oorsprong mais

mais oorsprong

Al zo’n tienduizend jaar geleden werd mais in Mexico uit een hoge grassoort gehaald. Doordat de plant zo hoog en de kolf zo groot is, was het best makkelijk om mais te telen. Zo werd mais al snel het basisvoedsel voor Midden-Amerikaanse volkeren als de Inca’s, Maya’s en Azteken. Ontdekkingsreiziger Columbus ontdekte mais en nam het mee naar Europa. Daarna werd het al snel in heel Zuid-Europa verbouwd. Nog steeds is mais het basisvoedsel voor miljoenen mensen in Zuid-Amerika en Afrika. Dit gaat om de soort suikermais. In Europa en Noord-Amerika wordt voornamelijk een andere harde maissoort verbouwd als veevoer, speciaal voor runderen. Mais is bovendien ontzettend veelzijdig! Naast groente is het ook geschikt als bindmiddel voor sauzen en wordt er een zoete maisstroop van gemaakt.

Popcorn

popcorn

Het leukste van mais: popcorn! Dit was misschien wel de eerste manier waarop mais ooit werd gegeten. Om deze onweerstaanbare bioscoopsnack thuis te maken heb je een speciale extra eiwitrijke maissoort nodig, ook wel te koop als pofmais. Zelf popcorn poffen is helemaal niet moeilijk. Giet een scheut (zonnebloem)olie in een pan met deksel en verhit op een hoge stand. Leg een laagje mais op de bodem, leg het deksel op de pan en zet de warmtebron lager als de mais begint te poffen. Schud de pan regelmatig, tot het stil wordt in de pan. Wacht even, open dan het deksel, strooi in een kom nog wat zout of poedersuiker over de popcorn en start de film!

Maiskolf klaarmaken

Je kunt een hele maiskolf klaarmaken als groente, bijvoorbeeld op de barbecue of gesmoord. Dat is pas een goed barbecue recept! Verwijder het schutblad en de draden en snijd beide uiteinden eraf. Of gril of kook de mais juist in het blad, dan verwijder je de bladeren en draden daarna een stuk makkelijker. Buiten het seizoen is deze suikermais het hele jaar te koop als korrels in blik, uit de diepvries en als kleine niet volgroeide ingeblikte kolfjes. Leuk in een salade of roerbakgerecht! Wil je langer genieten van die grote maiskolven? Verwijder het blad en blancheer de rauwe kolven circa 12 minuten. Vries ze daarna in en bewaar goed afgesloten tot wel een jaar in de diepvries.

Graansoort?

Mais wordt vooral als groente gegeten, maar is eigenlijk een graansoort. De gele maiskorrels zitten verstopt in een kolf tussen frisgroene schutbladeren. Verse suikermais is als kolf verkrijgbaar tussen juli en oktober, met augustus en september als hoogtepunt van het seizoen. De kolven moeten bij aankoop nog gesloten zijn en de korrels niet uitgedroogd. De kleur van de maiskorrels varieert van donker en helder geel tot heel bleek, dit maakt niet uit voor de smaak. Gebruik de kolven het liefst binnen een paar dagen na aankoop, anders drogen de korrels alsnog uit.

Avocado
Avocado

Gezond en veelzijdig: de lekkerste recepten met avocado.

Meer recepten
Courgette
Courgette

Tips, weetjes en verrassende recepten!

Bekijk onze special