kropsla

Kropsla recepten

Knisperverse kropsla recepten

Wat is een betere basis van een frisse salade dan de vertrouwde Hollandse kropsla? Deze slasoort doet het overigens niet alleen goed als ‘gewoon’ sla. Ga ook eens voor een zomerse stamppot, soep of wokgerecht! De lekkerste kropsla recepten vind je hier.

Alles over kropsla

kropsla

Kropsla groeit, zoals de naam al zegt, in een vaste krop met zachte bladeren. De sla hoort bij de bladgroenten: alle planten waarvan je de bladeren rauw of gekookt kunt eten. In bladgroenten zit veel vocht dat bij verhitting vrijkomt, kropsla wordt daarom meestal rauw gegeten. Maar je kunt deze sla naar wens ook stoven of roerbakken. Je houdt dan wel een stuk minder van de groente over, dus gebruik hiervoor een grote hoeveelheid. De smaak van kropsla is zacht en neutraal, het is dus de ideale groente voor in een gemengde salade met veel andere smaken. Heb je wat kropsla over? Maak er dan een lekkere groene juice van of ga voor een sladip voor bij de borrel.

Of je nu een eenvoudige salade wilt maken met tomaten en komkommer, een smakelijke wrap wilt samenstellen of een knapperige toevoeging wil aan je sandwich, kropsla past perfect bij allerlei gerechten!

Kropsla: bewaren en verkrijgbaarheid

Kropsla is het hele jaar door vers uit Nederland verkrijgbaar, maar deze sla smaakt op z’n allerbest in de lente en vroege zomer. Van mei tot juni komt de sla van de volle grond. Hij heeft hierdoor meer smaak en is rijker aan mineralen dan sla uit de kas. Koop een compacte krop met frisgroene bladeren. Bewaar de sla in een open verpakking in de groentelade van je koelkast, dan blijft de sla wel drie dagen vers. Zitten de bladeren nog aan de krop, dan is de houdbaarheid een stuk langer. Snijd een stukje van de stronk en zet de sla in een bakje water in de koelkast. Pluk steeds de bladeren die je nodig hebt eraf. Je kunt kropsla niet goed invriezen.

IJsbergsla
IJsbergsla

Knapperig én fris

Meer met ijsbergsla
Maaltijdsalades
Maaltijdsalades

Makkelijk én lekker

Bekijk alle maaltijdsalades