komkommer recepten

Komkommer recepten

De ultieme seizoensgroente

Kom maar op met die komkommer. Lekker licht en heerlijk dorstlessend. Perfect als snoepgroente of snelle opfrisser op zomerse dagen, maar ook in warme gerechten is de komkommer een aanrader. Want saai kun je deze groente zeker niet noemen. Kom maar door!

Familie van

komkommer schijfjes

Een komkommerplant leeft maar een jaar, maar in dat jaar kan hij wel tientallen komkommers opbrengen. Dat de komkommer familie is van de watermeloen (nog zo’n dorstlesser!) herken je misschien aan zijn meloenachtige geur. Oorspronkelijk komt de komkommer uit India. In Nederland zijn vooral Europese lange komkommers verkrijgbaar, terwijl de Aziatische soort wat kleiner en dunner is.

Bewaren

komkommer met makreelmousse

Mooie frisgroene, glanzende en stevige komkommers: dat zijn de beste. Kleinere komkommers hebben vaak meer smaak dan grotere exemplaren. Leg ze eenmaal thuis liever niet in de koelkast, dan worden ze slapper en smakeloos. Een koele en donkere bewaarplaats is wel fijn, je kunt ze dan zo’n week bewaren. Zit de komkommer in krimpfolie? Dan zelfs
nog wat langer. Blancheer komkommer eerst als je de groente in wilt vriezen, rauwe komkommer is daar niet zo geschikt voor.

Zoetzuur

zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer is een lekker bijgerecht dat je bij veel maaltijden kunt serveren. Dit bijgerecht wordt vaak geserveerd bij pittige maaltijden om de smaak te neutraliseren. Bovendien is het een lekker en fris contrast bij pittig eten! Deze komkommersalade smaakt ook goed bij een Indonesische maaltijd, zoals rendang. Tip: maak wat extra en zet het in de koelkast, ook lekker als snack!

Recept: ingelegde komkommer

Komkommer water

komkommer water

Ligt er nog ergens een restje komkommer? Snijd in plakjes of schaaf decoratieve linten van een groter stuk en voeg toe aan een karaf water. Stop er naar smaak nog wat citroen- of limoenschijfjes, blaadjes munt en ijsblokjes bij en je hebt heerlijk verfrissend komkommerwater. Niet alleen lekker, het ziet er op tafel ook nog eens super feestelijk uit!

Zaadlijsten

komkommers

Een komkommer bestaat voor het grootste deel uit water. Veel hiervan zit verstopt in de zaadlijsten met zachte, eetbare pitjes. Wil je een wat minder waterige komkommer, bijvoorbeeld voor in een wokgerecht, curry recept of voor het maken van tzatziki, verwijder die zaadlijsten dan. Dit gaat heel gemakkelijk door de komkommer te halveren en met een (thee)lepeltje de zaadjes eruit te schrapen. Snijd vervolgens het vruchtvlees in plakjes. Of schaaf met een kaasschaaf de komkommer in lange dunne plakken, tot aan de zaadlijsten. Snijd een komkommer het liefst met een zo scherp mogelijk mes, dan beschadig je de minste cellen en lekt er ook minder vocht uit.

Schillen of niet?

komkommers

Een komkommer bestaat voor zo’n 96% uit water, lekker verfrissend! De meeste komkommers die je in de supermarkt vindt, zijn verpakt in plasticfolie. Waarom eigenlijk? Dit jasje beschermt de komkommer tegen vochtverlies tijdens het transport, waardoor de komkommer langer houdbaar is en de schil gegeten kan worden. Bij Amerikaanse komkommers wordt de schil vaak behandeld met was voor ditzelfde resultaat, maar die komkommers moet je altijd schillen voor gebruik.

Zomerfruit
Zomerfruit

Lekker gezond snoepen

Meer met zacht fruit
Snackgroente
Snackgroente

Om lekker door te eten

Groente grillen