gerechten met knolselderij

Knolselderij recepten

Veelzijdig en gezond!

De schoonheidsprijs wint hij niet, maar deze winter­ groente verdient wat ons betreft wel heel veel credits! Stomen, stoven, roerbakken, rauw als salade: er is weinig dat de knolselderij niet kan. (Her)ontdek deze bijzondere knol en vergeet ’m voortaan nooit meer in je kookrepertoire!

Hoe bereiden?

verse knolselderij

De knolselderij – niet te verwarren met de knolraap – is lid van de selderijfamilie en zijn knol groeit net iets boven de grond. De beetje aardse smaak van de knolselderij lijkt dan ook wel wat op bladselderij. Ook al is het een typische wintergroente, hij is het hele jaar door verkrijgbaar uit Nederland. Was de knolselderij voor het bereiden wel altijd grondig en snijd de schil rondom eraf. Dit gaat een stuk makkelijker wanneer je de groente eerst in plakken snijdt. Verwijder hierbij ook meteen de wat diepere lelijke plekjes, knoesten en worteltjes. Schil niet al te lang van tevoren, want de roomwitte groente kleurt snel bruin. Een beetje zuur zoals citroensap of azijn vertraagt deze verkleuring.

Winters licht

verse knolselderij recepten

Ook al doet zijn uiterlijk anders vermoeden en verwacht je stevige kost, eigenlijk is de knolselderij een heel lichte, kruidige en aromatische wintergroente. Perfect voor het trekken van bouillon, in een lichtere variant van een puree of lekker fris in salade recepten. Denk maar aan de bekende ‘selleriesalade’ voor op brood! Omdat er maar weinig zetmeel in een knolselderij zit, is deze beetje zoete knol ook nog eens licht verteerbaar. En hij zit vol vitamine C, dus een echte topper voor je weerstand. Maak je een gerecht met knolselderij, maak je een gezond recept!

Recept: Oosterse roerbak met knolselderij

Klein is fijn

Koop het liefst een wat kleinere knolselderij met een diameter van zo’n 15 centimeter: de grotere exemplaren zijn vaak ouder, droger en houterig van structuur. Een beetje gewicht mag de knol wel hebben. Zit er nog loof aan? Haal dit er zo snel mogelijk af, anders zuigt het blad het vocht uit de knol en wordt hij zacht in plaats van stevig. Bewaar de knol tot zo’n drie weken op een donkere, droge en koele plaats. Is een hele knol in één keer een beetje te veel? Dek af met vershoudfolie en bewaar maximaal een week in de groentelade van de koelkast.

Overgevoeligheid

De robuuste knolselderij ziet er verder misschien onschuldig uit, dat is hij niet voor mensen met een selderijallergie. Er zitten bepaalde allergenen in die voor deze groep een ernstige overgevoeligheids­reactie kunnen veroorzaken. Pas dus wel even op wie je deze wintergroente voorzet. Wist je trouwens dat knolselderij snel verkleurt? Dit voorkom je met wat citroensap.

Aan de slag

 

  1. Maak de knolselderij grondig schoon.
  2. Snijd de wortels en de eventuele stengels van de knolselderij eraf.
  3. Schil met een dunschiller of gekarteld (brood)mes de buitenste laag van de knolselderij.
  4. Verwijder met een schilmesje de oneffenheden.
Chinese kool
Chinese kool

Smaakvol in roerbakgerechten!

Lees meer
Boerenkool
Boerenkool

De winterkoning

Meer met boerenkool