gerechten met chinese kool

Chinese kool recepten

Gezond en smaakvol

Houd je niet zo van kool, probeer dan toch eens de Chinese kool. Hij heet dan wel kool, maar is een bladgroente en lijkt op paksoi. Hij is smaakvol in roerbakgerechten. Of rol de bladeren op met een lekkere vulling. Laat ’m voortaan niet meer links liggen, want de Chinese kool is van alle markten thuis.

Oorsprong

verse chinese kool

De Chinese kool komt oorspronkelijk uit, je raadt het al, China. Uit Noord-China om precies te zijn. Maar ook in Japan, Korea en Taiwan groeit de groente volop. Ook in Nederland wordt Chinese kool geteeld. Hierdoor is de groente het hele jaar door goed verkrijgbaar. Je vindt Chinese kool vaak in een zak gemengde groente om te roerbakken, maar probeer ook eens de hele kool. De groente heeft lekker knapperig blad met een zoetige, milde smaak. Handig voor doordeweekse recepten: Chinese kool is supersnel klaar. Roerbakken duurt maar 3-5 minuten, stoom je de kool dan is deze in 10 minuten klaar. Salade maken? Dan hoef je de groente alleen maar te wassen en te snijden.

On a roll

rolletjes van chinese kool recept

Hele bladeren van de Chinese kool kun je heel goed oprollen. Blancheer ze van tevoren wel even, dan zijn ze makkelijker te rollen. Gebruik ze als alternatief voor een loempiavel en vul met rijstnoedels en diverse soorten fijngesneden groenten. Lekker om te dippen in zoete chilisaus.

Recept: Chinese kool rolletjes

Bol of granaat

Er zijn twee soorten Chinese kool. In de zomer is de groente wat langwerpiger met stevig en stug blad, ook wel het granaattype genoemd. Deze kan zo’n 50 cm lang worden. In de winter is het bolvormige Japanse type verkrijgbaar, een wat bredere Chinese kool van circa 30 cm lang. Deze variant is zachter van structuur en milder van smaak. Goed om te weten: hoe dichter bij de kop, hoe malser het blad. Koop een gesloten krop met stevig, mooi blad en een frisgroene kleur. Chinese kool is in een open plastic zak wel een week houdbaar in de groentelade van de koelkast. Ook een aangesneden kool kun je nog goed bewaren, dek de snijhelften dan af met vershoudfolie. Handig: zo hoef je niet in één keer de hele krop op te maken!

Het hele blad

chinese kool

Het lijkt heel wat, zo’n Chinese kool. Een grote krop kan zelfs een kilo wegen! Maar tijdens het bereiden slinkt het blad behoorlijk. De bladeren van de Chinese kool zijn stevig en hebben brede, witte nerven. Je kunt de hele bladeren koken, stomen, stoven, roerbakken of rauw verwerken in een salade. Verwijder de buitenste bladeren van de krop. Halveer de kool dan in de lengte en snijd de harde onderkant van de stronk eraf. Nog even afspoelen en dan kun je het blad in z’n geheel gebruiken, of in reepjes snijden.

Trend: kimchi

Razend populair in Korea en ver daarbuiten: kimchi! In dit friszure Koreaanse bijgerecht van gefermenteerde groenten is Chinese kool het belangrijkste ingrediënt. Het heeft een beetje een pittige smaak door pepers of chilipoeder. Lekker bij rijst of als topping op een burger. Of eet het net als de Koreanen zelfs al bij het ontbijt!

Recept: snelle kimchi

Voel je fit

Chinese kool is de perfecte groente om fit het nieuwe jaar mee in te gaan. Hij bevat heel weinig calorieën, maar wel vitamine C. Deze groente bevat vooral veel mineralen en sporenelementen zoals ijzer, calcium en kalium. Stoom de groente, ga wokken of maak er een koolsalade van.

Recept: gesmoorde Chinese kool met goji-bessen