bloemkool koken

Bloemkool koken

De lekkerste bloemkool recepten

Of bloemkool een saaie groente is? Welnee! Je kunt er alle kanten mee op. Lekker bij een avg’tje, maar ook in een spicy curry of op een plaattaart. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om bloemkool te koken, zoals de kooktijd van bloemkool en hoe je bloemkool op andere manieren kunt bereiden. Zo kun je zelf de lekkerste bloemkool recepten maken!

Bloemkool koken: zo doe je dat!

Bloemkool koken kan op meerdere manieren. Maar hoe lang moet bloemkool koken? Voor het koken van elke soort groente is het belangrijk om de bloemkool eerst schoon te maken. Snijd de bladeren en de stronk er vanaf en spoel eventueel zand van de bloemkool af. De stronk kun je gebruiken voor bloemkoolsoep. Daarna snijd je de bloemkool in roosjes. Vul een pan met water en breng aan de kook met een snuf zout. Laat de bloemkool ongeveer voor 8-10 minuten koken. Om te kijken of ‘ie gaar is, kun je proeven of er met een vork in prikken.

Je kunt ook een bloemkool in z’n geheel koken, zonder in roosjes te snijden. Haal wel de stronk en de bladeren er vanaf, zorgt dat je een pan hebt die groot genoeg is en kook de bloemkool in zijn geheel in ongeveer 15 minuten gaar.

Bloemkool bereiden: in de oven of op de barbecue

Er zijn verschillende manieren om bloemkool te bereiden. Je kunt bloemkool stomen, stoven, bakken, roerbakken, wokken, roosteren in de oven of op de barbecue, grillen of frituren. Je kunt allerlei recepten met bloemkool maken dus. Bloemkool is een veelzijdige groente en past in allerlei gerechten. Zo past ‘ie niet alleen goed bij de Hollandse keuken, je kunt bloemkool ook goed gebruiken in wokschotels, op een plaattaart, in een bloemkoolquiche of in of Indiase curry’s. Of wat dacht je van in een ovenschotel, op een pizza, in de soep, in een wrap of door de stamppot? Je snapt wel dat je eindeloos kunt variëren met bloemkool.

Tip: je kunt ook makkelijk zelf bloemkoolrijst maken. Bloemkoolrijst is koolhydraatarm, gezond en hartstikke lekker. De perfecte manier om extra groente binnen te krijgen. Snijd de bloemkool in roosjes, hak ze in een keukenmachine tot de structuur van rijstkorrels. Verhit olijfolie in een koekenpan en schroei de bloemkoolrijst 1 minuut. Voeg daarna bouillon toe, leg een deksel op de pan, zet het vuur lager en stoom ongeveer 5 minuten.

Recept: bloemkoolquiche met chorizo
Bloemkool
Bloemkool

Zó veelzijdig is de bloemkool

Meer met bloemkool
Bloemkoolpizza
Bloemkoolpizza

Pizza anders

Klik hier en maak het zelf