biet recepten

Biet recepten

Kleurrijk en aards: ontdek de biet!

Dat hij uit de grond komt, zoetig smaakt en een prachtige kleur heeft wist je al. Ze combineren prima met chocolade gerechten en ook in een gezonde smoothie met appel en gember is biet helemaal in zijn element. Ontdek hier nog veel meer recepten met de rode biet.

Biet koken

rode biet koken

Wil je zelf rode biet koken? Borstel de biet af en doe hem ongeschild in de pan. De schil kun je er vervolgens gemakkelijk afpellen als de biet gaar is. Dat is niet alleen handig, maar zo behoud je ook veel meer smaak en kleur. De kooktijd van de biet is afhankelijk van de soort biet die hebt gekocht. Reken voor zomerbiet een kooktijd van 20 tot 30 minuten. Winterbiet heeft veel langer nodig: minstens anderhalf tot twee uur koken. Prik tijdens het koken af en toe met een vork in de biet om te testen of de biet al gaar is. Na het koken kun je de schil er gemakkelijk vanaf halen.

Biet met geitenkaas

biet met geitenkaas

Bietjes geven niet alleen kleur aan je gerecht, het smaakt ook nog eens heel lekker in combinatie met geitenkaas. De romige structuur van de geitenkaas in combinatie met de aardse smaak van rode biet is een gouden duo! Wat dacht je van tarte tatin met biet en geitenkaas? Of deze topper van een voorgerecht: bietencarpaccio met geitenkaas. Lekkere trek? Maak eens deze bietenpannenkoekjes met geitenkaas! Meer zin in salade recepten? Ga dan voor deze linzensalade met bietjes en geitenkaas!

Lekker koel

biet koel bewaren

Koop je rauwe bieten, zorg er dan voor dat ze stevig zijn en mooi rood van kleur. Ook voorgekookte bieten moeten helderrood van kleur zijn. Winterbieten kun je een paar weken op een lekker koele plaats bewaren, maar leg zomerbieten met loof maximaal een week in de koelkast. Zonder loof bederven zomerbieten iets sneller.
Wist je dat… Een ander woord voor biet ‘kroten’ is?

Chioggia biet

chioggia biet

De rode biet is al prachtig, maar er bestaan nóg mooiere exemplaren. Zoals de chioggia biet met zijn roze en witte ringen. Deze biet komt het best tot zijn recht wanneer je hem rauw in heel dunne plakjes schaaft. Wanneer je de biet verhit, gaat dit mooie effect grotendeels verloren. Wil je eens een heel ander kleurtje, neem dan gele bieten. Deze hebben ook een wat frissere smaak. Of gebruik als variatie verschillende soorten door elkaar. Helaas vind je deze bijzondere soorten niet altijd in de supermarkt, maar het is de moeite waard om er eens naar op zoek te gaan

Mooi rood

In bieten zit heel veel van de rode kleurstof betanine. Dit geeft de biet een mooie kleur, maar je handen ook! Was de bieten, verwijder voorzichtig het eventuele loof en kook de biet eerst in ruim water wanneer dit nodig is voor je recept. Pel dan pas de schil (het liefst met keukenhandschoenen aan) eraf: wanneer de biet voor het koken al wordt geschild of beschadigd dan ‘bloedt’ hij leeg in het kookwater. Die kleurstof kan trouwens ook heel handig zijn, bijvoorbeeld voor het kleuren van zelfgemaakte pasta. En na het eten plas je het teveel aan kleur gewoon uit!

Vol loof

bietjes loof

Niet alleen de biet, ook het bietenloof is eetbaar. Neem bij voorkeur het blad van jonge zomerbieten. Maak er bijvoorbeeld een gemengde salade van of hak fijn en bestrooi je gerecht met biet ermee. Ook nog eens gezond, want er zit veel vitamine A, C, ijzer en kalk in het loof.
Tip: de aardse smaak en zoetigheid van bieten past ook heel goed bij chocolade.

Citroen
Citroen

Fris & sappig

Meer met citroen
Bloemkool
Bloemkool

Zó veelzijdig is de bloemkool

Meer met bloemkool