Avocado recepten

Avocado recepten

Maak de lekkerste recepten met avocado

Hoort hij bij de groenten of is het fruit? Hoe dan ook: avocado is gezond en super veelzijdig! Maak er eens een groene smoothie mee, guacamole of verwerk de avocado in een salade. Ook lekker tijdens de lunch. Maak bijvoorbeeld eens een avocado toast met een gepocheerd ei! Avocado leent zich ook uitstekend in zoet, bijvoorbeeld in zelfgemaakt ijs met avocado. Bekijk hier lekkere avocado recepten en doe inspiratie op.

Recept voor snelle guacamole

Prak het vruchtvlees van een avocado fijn en meng met limoensap, tomatenblokjes, fijngehakte knoflook, koriander, rode peper en een snuf zout. Voeg eventueel nog wat zure room toe. Lekker als dip bij tortillachips. Eet de guacamole het liefst direct op.

De herkomst

Avocado’s komen oorspronkelijk uit Midden en Zuid-Amerika. Vooral Mexico is een belangrijk exportland. De vrucht groeit aan een boom die twintig meter hoog kan worden. Van één boom komen tussen de 150 en 500 vruchten per jaar. Doordat ze worden geïmporteerd uit Amerika, Afrika en Israël is de vrucht het hele jaar door verkrijgbaar.

Voedingsfeiten

Per 100 gram
kcal 188 g
vet 18,1 g
waarvan verzadigd: 3,8 g
eiwit 2,6 g
koolhydraten 1,5 g
waarvan suikers: 1,4 g
vezels 6,4 g
magnesium 30 mg
kalium 450 mg
vitamine C 3 mg
vitamine E 2 mg

Groente of fruit?

Avocado’s behoren eigenlijk tot het fruit omdat de vrucht na het plukken nog narijpt. Toch vind je hem in de supermarkt meestal bij de groenten.

TIP!
Een harde avocado wordt sneller rijp wanneer je hem samen met een rijpe banaan of appel in een zak stopt.

Zo bewaar je 'm

Je kunt avocado invriezen. Snijd de rijpe vrucht dan eerst in blokjes, pureer grof en voeg een beetje citroensap toe. Je kunt de avocadopuree in een diepvrieszakje zo een jaar bewaren. Altijd handig om in huis te hebben om een avocado smoothie mee te maken of guacamole.

Vershoudtip

Wanneer de vrucht eenmaal aangesneden is, verkleurt hij snel.  Je kunt de vrucht dan nog prima eten, maar het ziet er niet zo aantrekkelijk uit. Voorkom verkleuren door het vruchtvlees te besprenkelen met citroen- of limoensap. Heb je een halve avocado over, laat de pit er dan tot gebruik in zitten. Dit vertraagt de verkleuring.

400 soorten

Er zijn zo’n 400 verschillende soorten avocado verkrijgbaar. In Nederland vind je er vier, waarvan je de Hass-soort, met zijn ruwe schil, het meeste ziet. Deze kleine, donkergroene variant weegt rond de 250 gram. Het lichtgroene vruchtvlees heeft een nootachtige smaak. Tijdens het rijpen verkleurt de schil van groen naar bijna paars.

Goed vet

Sommige mensen willen geen avocado’s eten vanwege het hoge gehalte aan calorieën en vet. Maar de onverzadigde vetten zijn juist heel gezond en gunstig voor het cholesterolgehalte in je bloed. Met een avocado in de maaltijd neem je andere voedingsstoffen ook beter op en daarnaast bevat hij veel vezels waardoor de vrucht goed vult. Wist je dat de vrucht verder uit meer dan 70% water bestaat?

Combineren maar

Deze neutrale vrucht combineert heel goed met:
garnalen – gerookte zalm – ei – yoghurt – geitenkaas – mais – koriander – kidneybonen – komkommer – rode ui – tomaat – rode peper – sinaasappel