aubergine recepten

Aubergine recepten

De lekkerste aubergine recepten

Wil je een gerecht maken met aubergine? Lekker! Het is misschien een beetje een vreemde groente, die dieppaarse aubergine. Pak die onbekende groente toch eens wat vaker uit het schap. Van gevulde aubergine tot aubergine grillen: met dit bijzonder prachtige exemplaar kun je echt heel veel kanten op. Breng de aubergine op smaak met frisse ingrediënten en het wordt een feest op je bord! Wat dacht je van lasagne met aubergine? Of pizza met aubergine? Bekijk hier alle aubergine recepten.

Aubergine bereiden

aubergine uit de oven

De aubergine is super veelzijdig. Je kunt de aubergine grillen, bakken, roosteren, stoven of poffen in de oven. Aubergines zuigen olie op als een spons, dus het is belangrijk dat je gesneden aubergine eerst bestrooit met zout. Het zout onttrekt vocht aan de groente, waardoor er minder olie wordt opgenomen. De aubergine is bij uitstek geschikt om te vullen met lekkere ingrediënten. Even in de oven en smikkelen maar! Wat dacht je bijvoorbeeld van het hoofdgerecht aubergine gevuld met gekruide kip uit de oven. Wil je aubergine gebruiken als bijgerecht? Ga dan eens voor gegratineerde aubergine. Bewaar de aubergine niet in de koelkast; deze groente is namelijk gevoelig voor lage temperaturen. Bewaar de aubergine liever op een koele en droge plek.

Tip:
Rauwe aubergine bevat solanine. Dat is schadelijk voor je gezondheid en het kan maag- en darmklachten veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je aubergine goed gaar wordt.

Aubergine lasagne

aubergine cannelloni lasagne met mozzarella uit de oven

Gezond eten? Gebruik eens schijfjes van aubergine in plaats van lasagne vellen! Zo zorg je ervoor dat je extra veel groente in je recept verwerkt én het is ook nog eens gezonder, want je laat de koolhydraten achterwege, waardoor je koolhydraatarme recepten kunt maken. Je kunt ook een deel van de lasagnebladen vervangen door aubergine, zoals bij deze lasagne met gegrilde groenten. Ook lekker en in hetzelfde straatje: aubergine canneloni met mozzarella. Lekkere lasagne recepten als je eters over de vloer krijgt en je kunt het ook nog eens makkelijk van tevoren klaarmaken.

Weekend tip: aubergineschotel met zoete aardappel

Is een aubergine gezond?

Met aubergine kun je niet alleen eindeloos variëren, deze groente is ook nog eens hartstikke gezond, net als de groenten prei, boerenkool, courgette en champignons! De aubergine bevat opvallend veel vezels en zorgt er daardoor voor dat andere voedingsstoffen beter opgenomen worden. Vezels zorgen er ook voor dat je een verzadigd gevoel krijgt. Bovendien bevat de aubergine ook veel vitamines en mineralen. Deze groente bevat slechts 20 calorieën per 100 gram en is vet- koolhydraat- en glutenvrij. Geschikt voor iedereen die gezond wil eten dus. De aubergine wordt ook vaak gebruikt in vegetarische gerechten of koolhydraatarme recepten.

Een aubergine schillen of niet?

aubergine schillen

Moet je een aubergine schillen of niet? Het antwoord op deze vraag is simpel: nee! Het is niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om deze te verwijderen. Je kunt de schil dus laten zitten en na het schoonmaken van de aubergine direct beginnen met het snijden van de groente.

Courgette
Courgette

Tips, weetjes en verrassende recepten!

Bekijk onze special
Paprika
Paprika

Kleurrijke alleskunner

Meer recepten met paprika