asperges koken

Asperges koken

De lekkerste gekookte asperges recepten

Asperges koken is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe het moet. Wil je groene of witte asperges bereiden en een lekker asperge gerecht op tafel zetten? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om asperges te koken, zoals de kooktijd van asperges en hoe je asperges het beste kunt bewaren.

Asperges koken: zo doe je dat!

asperges koken

Hoe moet je asperges koken? Als je witte asperges gaat koken, moet je de asperges eerst schillen. Schil de asperges met een dunschiller vlak onder het kopje naar beneden. Snijd 3 tot 4 centimeter van de onderkant af (deze kun je wel goed gebruiken in aspergesoep!). De kooktijd van asperges is afhankelijk van de dikte van de asperges. Dikkere asperges hebben meer tijd nodig om te koken dan dunnere asperges. Breng het water aan de kook, leg de asperges in de pan zodat ze net onder water staan en draai het vuur na 5 minuten uit. Laat de asperges met deksel op de pan nog 10 minuten staan om door te garen, afhankelijk van de dikte van de asperges.

Let erop dat je de asperges niet te lang kookt. Dan krijg je slappe asperges, en die vindt niemand lekker! Een asperge is gaar als je er een vork in kunt prikken zonder weerstand. Je kunt asperges ook koken in een aspergepan. De asperges zet je met de koppen omhoog in het mandje. Vul met water en laat de koppen er bovenuit steken. Dan behouden de koppen iets meer bite.

Wil je groene asperges koken?  Voor groene asperges geldt een kooktijd van 2-3 min. nadat het water kookt. Zo krijg je de lekkerste asperges voor jouw asperge recept!

 

Asperges bereiden en bewaren

Waar moet je op letten als je asperges gaat kopen? Zo kies je verse asperges! Als je asperges koopt, is het belangrijk om te kijken of de asperges vers zijn. Dit kun je controleren. Check of de onderkant van de stengel niet ingedroogd is, maar dat er juist nog wat vocht uit komt. Bekijk ook of de schil geen bruine plekjes heeft en of de kopjes mooi wit zijn. Je weet dat je verse asperges hebt, als je ze tegen elkaar aan wrijft en ze piepen.

Koop de asperges het liefst allemaal van dezelfde dikte; dan hebben ze ook dezelfde gaartijd. Heb je wat minder mooie asperges? Dan kun je er nog heel goed aspergesoep van maken. Zo maak je de lekkerste asperge recepten!

Hoe kun je het beste asperges bewaren? Witte en groene asperges kun je het beste bewaren in een vochtige theedoek. Wikkel ze – zonder verpakking – in de theedoek en bewaar ze in de koelkast. Dan zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Groene en paarse asperges kun je in een open plastic zak in de koelkast bewaren.

Wil je asperges invriezen? Dat kan! Je kunt asperges gewoon rauw invriezen. Je hoeft ze dus niet eerst te blancheren voordat ze de vriezer ingaan. Wel moet je de asperges eerst schillen. Zorg dat ze droog zijn en doe ze in een diepvrieszak. In de vriezer blijven asperges ongeveer 6 maanden houdbaar.

Asperges
Asperges

Koken met het witte goud

Recepten met asperges
Aardappel
Aardappel

Een bijzondere pieper

Meer met de aardappel