Asperge recept met krieltjes en ham en ei

Asperges recepten

Ze zijn er maar kort, ga snel aan de slag!

Het is weer aspergetijd! Ieder jaar kijken we weer uit naar het moment dat we voor het eerst het witte goud kunnen eten. Ga voor een klassiek en traditioneel aspergerecept met ham, aardappelen en een gekookt ei. Zalmliefhebber? Asperges met zalm is de perfecte combinatie! Ook lekker: gebruik de asperges als ingrediënt in een salade, hartige taart of soep. Geniet er volop van zolang het kan – het seizoen duurt immers niet zo lang – en durf ook eens te experimenteren met dit witte goud. Zo zijn asperges ook perfect geschikt om te grillen: dan behouden ze hun bite optimaal!

Tip: witte en groene asperges kun je het beste bewaren in een vochtige theedoek. Wikkel ze – zonder verpakking – in de theedoek en bewaar ze in de koelkast.

Aspergeseizoen

Asperge schotel uit de oven recept

Het seizoen van het de asperges duurt niet lang, dus wanneer het zover is, eten we ze het liefst zo vaak mogelijk. De eerste asperges steken de kop op (afhankelijk van de temperatuur) in februari of begin maart. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien voor het volgende jaar. De aspergeplant heeft namelijk de tijd nodig om op krachten te komen en het jaar erna weer goede asperges te kunnen produceren. Door de plant op tijd met rust te laten, is de kans groter dat de asperges de winter overleven.

Recept: aspergegratin

Aspergesoep

Lekker recept voor aspergesoep

Het aspergeseizoen duurt niet lang, dus maak er gebruik van als ze er weer zijn! Maak eens verse aspergesoep, helemaal niet zo moeilijk om te maken als je denkt. Aspergesoep kun je op de meest simpele manier eten, maar eigenlijk kunnen reepjes ham of spek niet ontbreken. Of wat dacht je van stukjes zalm? Of maak er een knapperige crostini bij, en je hebt meteen een leuk gerechtje. Ook lekker: aspergesoep met peterselie-olie en knoflookcroutons. Aspergesoep kun je twee dagen in de koelkast bewaren en drie maanden in de vriezer.

Recept: aspergesoep met zalm
Aardappel
Aardappel

Een bijzondere pieper

Meer met de aardappel
Lentemenu
Lentemenu

Tijd voor frisse & fruitige gerechten

De 'vier' gerechten