Asperge recept met krieltjes en ham en ei

Asperge recepten

Asperges in het seizoen? Ga snel aan de slag!

Het is weer aspergetijd! Ieder jaar kijken we weer uit naar het moment dat we voor het eerst het witte goud kunnen eten. Ga voor een klassiek en traditioneel aspergerecept met ham, aardappelen en een gekookt ei. Zalmliefhebber? Asperges met zalm is de perfecte combinatie! Ook lekker: gebruik de asperges als ingrediënt in een salade, hartige taart of soep. Geniet er volop van zolang het kan – het seizoen duurt immers niet zo lang – en durf ook eens te experimenteren met dit witte goud. Zo zijn asperges ook perfect geschikt om te grillen: dan behouden ze hun bite optimaal!

Tip: witte en groene asperges kun je het beste bewaren in een vochtige theedoek. Wikkel ze – zonder verpakking – in de theedoek en bewaar ze in de koelkast.

Het klassieke asperge recept

Asperges kun je op allerlei manieren klaarmaken, maar we worden toch altijd erg blij van witte asperges op klassieke wijze. Dit klassieke asperge-recept, asperges met ham, ei en krieltjes, bestaat uit gekookte witte asperges, ham en aardappelen zoals krieltjes. Je kunt verschillende soorten ham gebruiken, maar achterham of beenham wordt het vaakst gebruikt. Wil je eens wat anders? Ga dan voor rauwe ham of gerookte zalm. Dit recept kan niet mislukken en valt bij iedereen in de smaak! Maak jij vanavond ook dit klassieke recept?

De lekkerste recepten met asperges

asperge recepten quiche

Ben je op zoek naar een asperge recept? Asperges zijn hartstikke lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt asperges koken, bakken, grillen, roerbakken, stomen of zelfs frituren. Iedereen kent natuurlijk de klassieke witte asperges met ei en ham, maar je kunt er veel meer mee! Witte asperges en groene asperges zijn bijvoorbeeld heerlijk om te grillen, zoals in dit recept: gegrilde asperges met chorizo. Schaaf asperges en gebruik de linten rauw in een witte-asperge-salade. Of, ook heel erg lekker: gebruik asperges in hartige taarten en quiches., zoals deze quiche met groene asperges.

Als je asperges koopt, is het belangrijk om te kijken of de asperges vers en sappig zijn. Dit kun je controleren. Check of de onderzijde van de stengel niet ingedroogd is, maar dat er juist nog wat vocht uit komt. En bekijk of de schil geen bruine plekjes heeft en of de kopjes mooi wit zijn. Koop ze het liefst allemaal van dezelfde dikte; dan hebben ze ook dezelfde gaartijd. Heb je wat minder mooie asperges? Dan kun je er nog heel goed aspergesoep of aspergesaus van maken. Zo maak je de lekkerste asperge recepten!

Recept: asperge-quiche

Aspergesoep

Het aspergeseizoen duurt niet lang, dus maak er gebruik van als ze er weer zijn! Maak eens verse aspergesoep, helemaal niet zo moeilijk om te maken als je denkt. Aspergesoep kun je op de meest simpele manier eten, maar eigenlijk kunnen reepjes ham of spek niet ontbreken. Of wat dacht je van stukjes zalm? Of maak er een knapperige crostini bij, en je hebt meteen een leuk gerechtje. Ook lekker: aspergesoep met peterselie-olie en knoflookcroutons. Aspergesoep kun je twee dagen in de koelkast bewaren en drie maanden in de vriezer.

Recept: aspergesoep met zalm
witte asperges

Aspergeseizoen

Het seizoen van het de asperges duurt niet lang, dus wanneer het zover is, eten we ze het liefst zo vaak mogelijk. De eerste asperges steken de kop op (afhankelijk van de temperatuur) in februari of begin maart. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien voor het volgende jaar. De aspergeplant heeft namelijk de tijd nodig om op krachten te komen en het jaar erna weer goede asperges te kunnen produceren. Door de plant op tijd met rust te laten, is de kans groter dat de asperges de winter overleven.

Recept: aspergegratin

Hoe lang moet je asperges koken?

Ben je benieuwd hoe je asperges kookt? Ga je witte asperges koken? Schil de asperges met een dunschiller vlak onder het kopje naar beneden. Snijd 3-4 centimeter van de onderkant af. Je kunt asperges koken in een aspergepan. Als je een aspergepan gebruikt, zet je de asperges met de koppen omhoog in het mandje. Vul met water en laat de koppen er bovenuit steken. Gebruik je een normale pan? Dat kan ook. De koppen worden dan iets zachter.

Breng het water aan de kook, draai het vuur na 5 minuten uit en laat met deksel op de pan nog 10 minuten staan, afhankelijk van de dikte van de asperges. Voor groene asperges geldt een kooktijd van 2-3 min. nadat het water kookt.

Lees hier alles over asperges koken

Het verschil tussen groene en witte asperges

Wat is het verschil tussen groene asperges en witte asperges? Het verschil zit ‘m in de manier hoe de asperges groeien. Witte asperges groeien onder de grond en groene asperges groeien boven de grond. Doordat witte asperges onder de grond en onder zwart zeil groeien, krijgen ze geen zonlicht en verkleuren ze niet. Groene asperges krijgen hun groene kleur door de zon.

Daarnaast zijn er nog meer verschillen: witte asperges moet je schillen, groene asperges niet. Witte asperges worden alleen tussen eind april en eind juni geoogst, groene asperges zijn jaarrond verkrijgbaar in de supermarkt. En de smaak van groene asperges is wat meer uitgesproken dan de smaak van witte asperges.

Recept: asperges uit de oven
Aardappel
Aardappel

Een bijzondere pieper

Meer met de aardappel
Lentemenu
Lentemenu

Tijd voor frisse & fruitige gerechten

De 'vier' gerechten