artisjok

Recepten met artisjok

Gezond en veelzijdig

Ben je op zoek naar lekkere en gezonde recepten met artisjok? Je denkt er waarschijnlijk niet meteen aan om een gerecht met artisjok te maken. Maar het is onwijs lekker! Je kunt artisjok onder meer verwerken in een pasta, salade of op een pizza. Maar deze groente is ook ontzettend lekker op de borrelplank. Laat je inspireren en eet eens wat vaker artisjok!

Wat is artisjok?

artisjok

Artisjok is de bloemknop van een distel. Als je hem verder laat groeien, ontwikkelt zich een prachtige paarse bloem, maar is hij niet meer eetbaar. De artisjok bestaat uit kleine blaadjes die om een bodem gevouwen zijn. Zowel de bodem als de bladeren zijn eetbaar. De groente is lekker zacht en nootachtig van smaak, maar je proeft ook een licht bittertje. Artisjokken groeien in warme landen als Egypte, Italië en Spanje, maar ook op Texel. Verse artisjokken zijn het lekkerst, maar deze zijn in Nederland helaas slecht verkrijgbaar. Gelukkig kun je ook artisjokharten uit blik kopen.

Wat kun je met artisjokken?

artisjok

De artisjok is rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Hartstikke gezond dus om te eten! Maar let op: artisjokken kun je niet rauw eten. Je moet een artisjok eerst koken, stomen, bakken, roosteren (bijvoorbeeld op de barbecue) of grillen. De artisjok is een veelzijdige groentesoort waar je veel verschillende gerechten mee kunt maken. Artisjokken worden veel gebruikt op pizza’s, in pasta’s en in salades. Kook eens wat vaker met artisjokken!

Courgette
Courgette

Tips, weetjes en verrassende recepten!

Bekijk onze special
Puur Italiaans
Puur Italiaans

De lekkerste Italiaanse recepten

Bekijk ze allemaal