Andijvie recepten

Andijvie recepten

Lekker en gezond!

Rauwe andijvie is een prima basis voor je salade. Andijvie is een bladgroente en is net een tikje bitterder dan sla. Wist je dat de andijvie en de witlof familie van elkaar zijn? De knapperige krulandijvie staat beter bekend als frisée sla. Gebruik als sla vooral het lichte binnenste deel van de krop. Lekker in combinatie met een gerecht met spekjes, ei, appel, hazelnoten en een honing-mosterddressing. Of meng op je bord eens een pluk andijvie door een warme pasta met spekjes en roomsaus.

Hoe gezond is andijvie?

andijvie

Andijvie is een behoorlijke powergroente, net als prei en boerenkool. Andijvie is rijk aan vitamine A en C en mineralen zoals calcium, kalium en ijzer. Daarnaast bevat andijvie ook veel vitamine K, en dat is goed voor de aanmaak van bloed. Samen dragen deze voedingsstoffen bij aan gezonde ogen, sterke botten, een goede bloedstolling, Gemiddeld bevat andijvie meer mineralen dan andere groenten. Bovendien bevat het weinig calorieën. Eet eens wat vaker andijvie!

Andijvie bereiden

andijvie bereiden

Andijvie zit vol vitaminen. Maar hoe bereid bladgroente eigenlijk? Het is eerst zaak om de andijvie schoon te maken. Haal de buitenste bladeren en de onderkant van de andijviekrop. Deze zijn vaak beschadigd of verlept en kun je dus weggooien. Snijd de krop in de lengte in vieren. Was de andijvie in koud water en laat uitlekken. Vervolgens kun je de bladeren scheuren of in stukken snijden. Andijvie kun je op verschillende manieren bereiden. Andijvie kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Als je andijvie wil koken, moet je rekenen op 7-10 minuten kooktijd. Je kunt andijvie ook rauw in stamppot recepten verwerken. Wil je liever andijvie wokken? Wok de andijvie in 6 minuten gaar. Tip: maak ook eens een andijvieschotel! Makkelijk, snel en ook nog eens super lekker.

 

Andijvie bewaren

andijvie bewaren

Andijvie is een kwetsbare groente die je het beste zo snel mogelijk kunt eten.  Een krop andijvie bewaar je in de koelkast. Verpakt in een plastic zak is andijvie een paar dagen houdbaar. Gekrulde andijvie is kwetsbaarder en kan minder lang bewaard worden. Kijk goed naar de bladeren van de andijvie. Zijn deze beschadigd of verlept? Haal deze er dan sowieso vanaf voordat je de andijvie gaat bereiden.

Andijvie stamppot

andijvie stamppot

Eens in de zoveel tijd is het gewoon heerlijk om te maken: andijvie stamppot. Hollandser wordt het niet! De basisingrediënten voor andijvie stamppot zijn rauwe andijvie, aardappels, boter, ui, jus en spekjes of rookworst. Mosterd en nootmuskaat brengen de stamppot op smaak. Tip: kook de aardappels niet te lang. Als je ze te lang kookt, nemen de aardappels veel water op en wordt de stamp waterig. Je maakt de stamppot smeuïg door jus en melk toe te voegen.

Recept: andijvie stamppot
Peulen
Peulen

Frisgroene lenterecepten!

Meer peulrecepten
Courgette
Courgette

Tips, weetjes en verrassende recepten!

Bekijk onze special