Aardappel koken

Aardappel koken

Zo maak je de lekkerste recepten met gekookte aardappels

Geliefd bij heel veel Nederlanders: de aardappel! Gebakken, gekookt, gepoft of uit de oven eten we de aardappel allemaal, maar hoe kun je een aardappel nu het best koken? En hoe lang moet je aardappelen koken? Op deze pagina vind je alle antwoorden en inspiratie die je nodig hebt.

Aardappels koken: zo doe je dat!

Begin met het schillen van de aardappels met een aardappelschilmesje of een dunschiller en halveer ze vervolgens. Zo worden de aardappels sneller gaar. Doe ze in een pan met koud water en een snuf zout en zorg dat ze net onder staan. Aardappelen moeten in koud water worden gekookt om te voorkomen dat de aardappelen uiteen vallen tijdens het koken. Als je al begint met kokend water, heb je bovendien meer kans dat de aardappels te snel aan de buitenkant gaar worden. Hoe lang moet je aardappelen koken? De kooktijd voor aardappelen is afhankelijk van de grootte en de soort aardappel.

Heb je hele grote aardappels? Snijd ze dan in kleinere stukken om de kooktijd te verkorten. Hoe lang moeten aardappels koken? Vastkokende aardappelen koken sneller dan meelachtige aardappelen. Vastkokende aardappelen, zoals bijvoorbeeld aardappelsorten zoals Bintje of Nicola, hebben een hogere stofdichtheid en een lagere vochtigheid dan meelachtige aardappelen, zoals bijvoorbeeld aardappelsorten zoals Agria of Maris Piper. Gemiddeld koken aardappels in 20 minuten gaar. Prik met een vork in de aardappels om te checken of de aardappels gaar zijn. Na het afgieten zet je ze nog even op het fornuis en laat je ze droogstomen met het deksel eraf zodat het overtollige vocht kan verdampen.

Favoriete recepten met gekookte aardappel

Wil je eens wat anders dan standaard gekookte aardappels, groente en vlees? Met gekookte aardappels kun je alle kanten op. Maak er eens een lekkere stamppot van. Niet alleen lekker in de winter! Deze zomerstamppot met sla, oventomaatjes en feta is weer eens wat anders. Of gebruik gekookte aardappels eens aan een spies op de barbecue! Zoals deze gemarineerde groentespies. Hartstikke lekker en ook nog eens vullend. Helemaal wat anders proberen? Deze gele curry met aardappel en tofu is verrassend lekker. Ook een salade met aardappelen is een hartstikke goed idee, zoals deze lauwwarme aardappelsalade met asperges.

Uit de oven
Uit de oven

Makkelijk en lekker

Meer ovengerechten
Zoete aardappel
Zoete aardappel

Tips en verrassende recepten!

De lekkerste zoete aardappel r...