recepten met aardappel

Aardappel recepten

Meer dan alledaags

Geliefd bij heel veel Nederlanders: de aardappel! Er lijkt bijna niets zo Hollands als deze knol, toch is de pieper niet alleen favoriet in Nederland. Perfectioneer je klassiekers en probeer eens nieuwe keukens met de alledaagse aardappel in de hoofdrol.

Aardappels bewaren

aardappels bewaren

Koop stevige aardappels zonder uitlopers of beschadigingen. Bewaar ze thuis 3-4 weken op een donkere plaats, dan lopen ze minder snel uit en voorkom je het ontstaan van giftige groene plekken. Zorg er ook voor dat die plaats koel is (8-12 graden), maar niet zo koud als de koelkast. Haal de aardappels bij voorkeur uit de plastic zak, dit voorkomt schimmel door condensatie. Bewaren in een papieren zak kan wel, als ze maar kunnen ‘ademen’.

Gezond!

zijn aardappels gezond

Vroeger werd nog wel eens gezegd dat aardappels dikmakers zijn. Aardappels zijn inderdaad rijk aan koolhydraten door het zetmeel, maar vet zit er niet in. Wel veel vezels, en vitamine B6 en C. Je kunt in een gezond eetpatroon dus prima afwisselen met aardappels, maar pas natuurlijk wel op met bakken en frituren waarbij je zelf veel vet toevoegt. In diverse landen, zoals Frankrijk, wordt de aardappel overigens tot de groenten gerekend!

Aardappelpuree

aardappelpuree

Voor aardappelpuree moet je aardappels natuurlijk pureren. Dat kan op verschillende manieren, maar doe dit in ieder geval niet met de elektrische (staaf)mixer. Je maakt zo de zetmeelcellen kapot, waardoor het mengsel te stevig en plakkerig wordt. Stamp liever met de hand tot puree: met een pureestamper of gebruik een speciale pureeknijper voor een lekker luchtige puree.

Alles over aardappelpuree maken

Herkomst

Nederland mag dan bekend staan als aardappelland, eigenlijk komt de aardappel uit Zuid-Amerika. Rond 1600 maakten we er hier kennis mee dankzij Spaanse ontdekkingsreizigers, maar de aardappel stond eerst nog bekend als zeer giftig. Mensen aten het blad en de bessen, in plaats van de eetbare knol! Pas sinds de achttiende eeuw verdrong de exotische aardappel de pastinaak in stamppotten en werd het ons basisvoedsel. Net als de tomaat en aubergine is de aardappel lid van de nachtschadefamilie. Kook of bak aardappels altijd voor gebruik, door verhitting worden schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt.

Aloo?

De aardappel mag dan zo Nederlands lijken, ook in de Indiase keuken wordt de pieper veel gebruikt. De aardappel of ‘aloo’ is daar een favoriet ingrediënt in een curry recept! Ook handig van aardappels: voeg gewoon wat extra ervan toe wanneer je gerecht iets te zout of te pittig is, de aardappel neemt die smaken snel op. Aardappels zijn ook lekker met asperges, bekijk hier zo’n lekker asperges recept!

Welke soort?

welke aardappel gebruiken

Welke aardappel je moet nemen, is afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen. Wil je ze roosteren, frituren of bakken: neem dan vastkokende aardappels die wat steviger blijven. Kruimige, bloemige of afkokers zijn dan weer perfect voor stamppot en puree of voor een gepofte aardappel. En om gewoon te koken kun je kiezen of je ze liever stevig of iets kruimig hebt. Schillen hoeft niet per se. Boen aardappels met schil wel eerst goed schoon en verwijder eventuele groene plekken en zwarte ‘ogen’. Of kook de aardappels in de schil en verwijder de schil daarna pas, zo verdwijnen er minder vitamines in het kookwater. Laat geschilde aardappels daarom ook niet te lang in het water liggen voordat je ze gaat bereiden.

Recept: geroosterde bloemkool met kruimige aardappels
Uit de oven
Uit de oven

Makkelijk en lekker

Meer ovengerechten
Zoete aardappel
Zoete aardappel

Tips en verrassende recepten!

De lekkerste zoete aardappel r...