zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst recepten

Recepten met zilvervliesrijst

Rijst is veelzijdig, maar soms heb je wat inspiratie nodig voor andere rijstrecepten. Kook eens wat vaker met zilvervliesrijst, de gezonde variant van witte rijst. Een volkoren graanproduct boordevol vezels, de perfecte basis voor een gezonde maaltijd dus.

Wat is zilvervliesrijst?

zilvervliesrijst

Rijst behoort tot de grassenfamilie van granen. Zilvervliesrijst is een type rijst waarbij het buitenste vliesje of de zemelen niet verwijderd is. Dit vliesje geeft de rijst zijn karakteristieke bruine kleur en zorgt ervoor dat de rijst meer vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen bevat dan witte rijst. Zilvervliesrijst wordt vaak beschouwd als een gezondere optie dan witte rijst, vanwege de extra voedingsstoffen die het bevat. Het heeft ook een stevigere textuur en een nootachtige smaak in vergelijking met witte rijst. Het is de ideale basis voor een gezonde maaltijd met lekker veel groenten. Wil je bewustere en gezondere keuzes maken in de keuken? Vervang dan witte rijst door zilvervliesrijst. De koolhydraten uit zilvervliesrijst worden namelijk minder snel omgezet naar suiker dan de koolhydraten uit niet-volkoren producten. Het resultaat? Je hebt minder snel honger. Dus ook ideaal als je wil afvallen!

Koken met zilvervliesrijst

Met rijst kun je oneindig variëren. Het is de ideale basis voor een rijstgerecht, zoals rijst met kip en groenten of een rijstsalade. Wil je eens wat anders? Kijk dan eens naar een rijstbowl met zilvervliesrijst, zoals deze rijstbowl met tonijn, of een frisse, healthy rijstbowl met zalm. Zorg voor een goede combinatie aan rijst, eiwitten en groenten. Inspiratie nodig voor het samenstellen van je bowl met rijst? Wij geven je een zetje in de goede richting.

  • Rijst: Kies zilvervliesrijst voor extra vezels en voedingsstoffen. Zilvervliesrijst koken is makkelijk: breng ruim water aan de kook en laat de rijst 8-10 minuten koken.
  • Eiwitten: Voeg proteïne toe zoals gegrilde kip, gebakken tofu, garnalen, zalm, tonijn of bonen. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de rijstbowl vullend is en geven je de energie die je nodig hebt om de dag door te komen.
  • Groenten: Je kunt eigenlijk alle groenten gebruiken die je lekker vindt! Wortelen, broccoli, paprika, spinazie, komkommer, tomaat, avocado of spruitjes, de keuze is reuze. Deze groenten voegen kleur, smaak en voedingsstoffen toe aan de rijstbowl.
  • Saus: Voeg een saus toe zoals sojasaus, teriyakisaus of een tahinidressing om de rijstbowl op smaak te brengen. smaak van de rijstbowl te versterken. Gebruik niet te veel saus, dan wordt de bowl ineens een stuk minder gezond.
Rijst
Rijst

Voedzaam & veelzijdig

Meer met rijst
Aziatische recepten
Aziatische recepten

Aziatisch koken ingewikkeld? Welnee!

Alle recepten