Risotto gerechten

Risotto gerechten

De lekkerste risotto recepten

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige textuur heeft. Arborio is de traditionele rijst voor risotto, maar je kunt ook andere varianten gebruiken, zoals Carnaroli of Vialone Nano. Risotto recepten kun je vegetarisch maken, maar ook met vis of vlees. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat is risotto?

risotto

Risotto is een rijstgerecht uit Noord-Italië, een echt Italiaans gerecht dus. In de provincie Piemonte wordt er sinds 1400 al risottorijst verbouwd. De traditionele, Italiaanse risotto wordt gemaakt met vijf ingrediënten: ui, risottorijst, bouillon, boter en Parmezaanse kaas. Risottorijst is een rijstsoort die veel water nodig heeft: een korrel risottorijst neemt tot wel vier keer zijn eigen gewicht op in vocht. Om 300 gram risottorijst te garen, heb je meer dan een liter bouillon nodig.

 

 

 

Risotto bereiden

risotto bereiden

Hoe maak je risotto klaar? Over het algemeen wordt risotto eerst een paar minuten met de boter en ui meegebakken en daarna in bouillon gekookt. Beetje bij beetje voeg je bouillon toe, totdat deze is opgenomen door de risottorijst en deze gaar is. Tijdens het koken kunnen andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals vis, vlees, groenten, en niet te vergeten: Parmezaanse kaas. De risotto is klaar wanneer de rijst gaar is, maar nog een beetje bijt in de kern heeft. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Risotto is een eenpansgerecht, dat scheelt weer afwas! Welke risotto ga jij vanavond maken? Paddenstoelen risotto, vegetarische risotto of risotto met garnalen?

Rijst
Rijst

Voedzaam & veelzijdig

Meer met rijst
Puur Italiaans
Puur Italiaans

De lekkerste Italiaanse recepten

Bekijk ze allemaal