Perfect gebakken rijst

Perfect gebakken rijst

Van basisrecept tot complete maaltijd

Gebakken rijst is een gerecht met wortels in China, maar is populair geworden in vele Aziatische keukens zoals de Indonesische, Japanse en Thaise keuken. Het is geliefd omdat het een budgetvriendelijke manier is om restjes te verwerken en toch een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Elke keuken heeft zijn eigen variatie, van Indonesische nasi goreng tot Japanse cha-han. Gebakken rijst is veelzijdig, eenvoudig te maken en perfect voor elke gelegenheid. Leer hier hoe je gebakken rijst stap voor stap kunt bereiden.

Perfect gebakken rijst stap voor stap

1 Kook de rijst vooraf Gebruik bij voorkeur rijst die minstens een dag oud is. Verse rijst gaat snel plakken en aanbakken.

2 Snijd de groenten Snijd de groenten fijn, meestal zoals ui, lente ui en knoflook, maar ook wortel, prei of taugé, alles kan!

3 Snijd de vulling klein Kip, vlees, garnalen of tofu bijvoorbeeld.

4 Verhit de pan Gebruik een wok of grote pan en verhit olie op hoog vuur.

5 Bak de groenten Voeg de groenten toe en bak kort.

6 Voeg de rijst toe Voeg de koude rijst toe en roer goed.

7 Breng op smaak Voeg sojasaus en eventueel sesamolie toe.

8 Voeg een ei toe Maak een kuiltje in de rijst, breek het ei erin en roer tot het gaar is.

Belangrijk voor perfect gebakken rijst: zorg dat je pan goed heet is. Bak in kleine porties voor een knapperige textuur.

Lekker in en bij gebakken rijst

Met gebakken rijst kun je oneindig variëren. Serveer het als bijgerecht of maak er een complete eenpansgerecht van. Probeer gebakken rijst met garnalen voor een zeevruchtenvariant, of maak een Hollandse gebakken rijst met rookworst! Liever een klassieker? Gebakken rijst met kip is altijd favoriet. Vegetarisch? Probeer gebakken rijst met paddenstoelen of nasi goreng met eieren in Balinese saus. Lekker erbij: roergebakken spinazie, maar alle roergebakken groenten passen goed. Wist je trouwens dat gebakken rijst in China vaak als ontbijt wordt gegeten? Lekker voedzaam!

Rijst
Rijst

Voedzaam & veelzijdig

Meer met rijst
Aziatische recepten
Aziatische recepten

Aziatisch koken ingewikkeld? Welnee!

Alle recepten