Gezonde lunch recepten

Gezonde lunch recepten

Lekker en gezond lunchen

Een gezonde lunch hoeft helemaal niet saai te zijn! Er zijn ook heel veel makkelijke en lekkere gezonde lunch recepten. Natuurlijk kun je een salade maken, maar ook soep met heel veel groenten, omelet of slawrap zijn perfecte alternatieven. Je kunt oneindig variëren met gezonde lunch recepten. Op deze pagina doe je inspiratie op voor een lekkere en gezonde lunch.

Wat is een gezonde lunch?

Er zijn veel verschillende opvattingen en theorieën over gezonde voeding. Je kunt de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum aanhouden. Deze gaat uit van vijf categorieën: groente en fruit, proteïne (zoals vis, vlees en peulvruchten), koolhydraten (zoals aardappel, brood en pasta), bereidingsvet (boter en olie) en drinken. Voor een gezonde lunch kies je een product uit iedere categorie.

Kies voor bruin of volkorenbrood of andere volkoren graanproducten, aardappelen en/of peulvruchten en veel groenten. Probeer minder vullende producten, zoals wit brood, te vermijden.

Recept: Slawrap met zalm en mango

Gezonde lunch met salade

Een salade is heerlijk als lunch en zo krijg je makkelijk veel groente binnen. Ook de ideale manier om restjes op te maken. Een salade is ook makkelijk om mee te nemen naar werk of school. Kies als basis voor een sla en vul deze aan met groenten, zoals radijs, paprika, avocado en tomaat. Kies vervolgens een eiwit, zoals gerookte kip, ei, tonijn of zalm. Eet je vegan? Ga dan voor extra bonen of noten. Kies een koolhydraatproduct indien je de salade als complete maaltijd eet, of laat deze weg als je koolhydraatarm eet. Ga voor een zelfgemaakte dressing van extra vierge olie, azijn en kruiden. Een stuk gezonder dan een kant-en-klare dressing op basis van mayonaise bijvoorbeeld.

Recept: Kerrie-couscoussalade met linzen
Brood
Brood

Boterhammen, stokbrood of tosti's!

Alle recepten
Komgerechten
Komgerechten

Alles lekker in een bowl

Meer in een bowl