
Gestoofde kabeljauw met roomsaus en kaaspuree
Waardering:
Waardeer:
Gestoofde kabeljauw met roomsaus en kaaspuree
- 500 gram kruimige aardappels (geschild, in stukken)
- circa 100 milliliter warme melk
- 2 eetlepels boter of
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 gram blauwe kazen (verkruimeld)
- 1 stukje kabeljauwfilet (à 300 g) of
- 1 stukje diepvrieskabeljauwfilet (à 300 g)
- 40 gram boter
- 150 milliliter droge witte wijn
- 1 vleestomaat
- 0.5 bosje verse bieslook (fijngeknipt)
- 2 eetlepels crème fraîche
- evt. allesbinder
Benodigdheden
- ovenschaal
- aluminiumfolie
Heb jij dit recept gemaakt?
We zijn benieuwd wat je ervan vindt!

Vis uit de oven
Smakelijk en eenvoudig
Van vispakketje tot ovenschotel
Bereiden
- Kook de aardappelen in ruim water met zout in circa 20 minuten gaar. Giet ze af in een vergiet en doe ze terug in de pan. Verwarm de melk en 2 eetlepels boter boter in de magnetron (2 minuten op 400 Watt). Stamp de aardappels goed fijn of gebruik een pureeknijper. Giet de warme melk en boter er geleidelijk bij en klop dit er met een houten lepel stevig doorheen. De puree wordt dan luchtig en romig. Voeg naar eigen smaak peper en nootmuskaat toe. Roer er de verkruimelde kaas door.
- Laat intussen de vis ontdooien of op kamertemperatuur komen. Bestrijk de ovenschaal met de helft van de boter. Leg er de vis in, begiet met de wijn, bestrooi met wat zout en peper en beleg met de resterende in vlokjes verdeelde boter. Dek het schaaltje af met een deksel of een velletje aluminiumfolie en laat de vis in 12 minuten gaar worden in de voorverwarmde oven. Houd de puree afgedekt warm bij de vis in de oven.
- Giet het stoofvocht van de vis af in een steelpannetje en laat de vis afgedekt nagaren.
- Roer de crème fraîche door het stoofvocht. Bind de saus desgewenst met wat allesbinder, roer er de blokjes tomaat en de bieslook door en breng de saus zonodig verder op smaak met wat zout en peper.
- Schep de puree op de borden. Leg de vis op de puree en schep er de saus over. Lekker met roergebakken broccoli.
Wijnadvies
Dat wordt smullen met een glas Entre-Deux-Mers, een Bordeaux Sec of een witte Bergerac. Schenktemperatuur: rond 11°C.
Volle witte wijnVoedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 380 kcal |
Koolhydraten | 22 g |
Eiwit | 20 g |
Vet Waarvan verzadigd |
21 g 11 g |
Hoofdingrediënten
Dit recept komt uit
Boodschappen Magazine nr. 4 van 1982
Reviews
Er zijn nog geen reviews voor dit recept.
Soortgelijke recepten

Vis uit de oven
Smakelijk en eenvoudig
Van vispakketje tot ovenschotel
- 500 gram kruimige aardappels (geschild, in stukken)
- circa 100 milliliter warme melk
- 2 eetlepels boter of
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 gram blauwe kazen (verkruimeld)
- 1 stukje kabeljauwfilet (à 300 g) of
- 1 stukje diepvrieskabeljauwfilet (à 300 g)
- 40 gram boter
- 150 milliliter droge witte wijn
- 1 vleestomaat
- 0.5 bosje verse bieslook (fijngeknipt)
- 2 eetlepels crème fraîche
- evt. allesbinder
Benodigdheden
- ovenschaal
- aluminiumfolie
Bereiden
- Kook de aardappelen in ruim water met zout in circa 20 minuten gaar. Giet ze af in een vergiet en doe ze terug in de pan. Verwarm de melk en 2 eetlepels boter boter in de magnetron (2 minuten op 400 Watt). Stamp de aardappels goed fijn of gebruik een pureeknijper. Giet de warme melk en boter er geleidelijk bij en klop dit er met een houten lepel stevig doorheen. De puree wordt dan luchtig en romig. Voeg naar eigen smaak peper en nootmuskaat toe. Roer er de verkruimelde kaas door.
- Laat intussen de vis ontdooien of op kamertemperatuur komen. Bestrijk de ovenschaal met de helft van de boter. Leg er de vis in, begiet met de wijn, bestrooi met wat zout en peper en beleg met de resterende in vlokjes verdeelde boter. Dek het schaaltje af met een deksel of een velletje aluminiumfolie en laat de vis in 12 minuten gaar worden in de voorverwarmde oven. Houd de puree afgedekt warm bij de vis in de oven.
- Giet het stoofvocht van de vis af in een steelpannetje en laat de vis afgedekt nagaren.
- Roer de crème fraîche door het stoofvocht. Bind de saus desgewenst met wat allesbinder, roer er de blokjes tomaat en de bieslook door en breng de saus zonodig verder op smaak met wat zout en peper.
- Schep de puree op de borden. Leg de vis op de puree en schep er de saus over. Lekker met roergebakken broccoli.
Wijnadvies
Dat wordt smullen met een glas Entre-Deux-Mers, een Bordeaux Sec of een witte Bergerac. Schenktemperatuur: rond 11°C.
Volle witte wijn
Reviews
Er zijn nog geen reviews voor dit recept.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 380 kcal |
Koolhydraten | 22 g |
Eiwit | 20 g |
Vet Waarvan verzadigd |
21 g 11 g |
Hoofdingrediënten
Dit recept komt uit
Boodschappen Magazine nr. 4 van 1982