picknick hapjes vershouden

Eet vers, drink koel

Zo houd je de picknick lekkernijen goed

Eten en drinken moeten goed blijven tot de picknick. Als de hapjes niet meer vers zijn, gaat dit ten koste van het picknickplezier. Tot overmaat van ramp heb je je voor niets uitgesloofd in de keuken!

Van huis-tuin-en-keuken koelelementen tot het slim beleggen van brood: met onze tips behouden je snacks en drinken langer hun smaak.

schepje met zout

Wist je dat…

  • …Je pakjes drinken kunt gebruiken als koelelementen? Leg bevroren pakjes sap bovenop je eten en drinken zodat de kou naar beneden trekt.
  • …Je een groot koelelement kunt maken door ¼ van een fles te vullen met keukenzout en ¾ met water? Door het zout duurt het langer voordat het ijs ontdooit. Laat het zout oplossen en leg de fles in de vriezer (minimaal -22 graden Celsius). Begin er op tijd mee: het duurt een aantal dagen voordat je koelelement klaar is.

Soorten koeling

  • Koeltas

Een koeltas neem je mee als je een makkelijke manier zoekt om kleine hoeveelheden eten mee te nemen. De tas heeft een aluminium voering en is minder zwaar dan een koelbox, maar er past minder in. Je kunt koelelementen in een koeltas stoppen, hoewel je dan nog minder ruimte hebt. Een koeltas met koelelementen houdt het eten meerdere uren koel.

  • Koelbox

Ben je met een grotere groep, of bereid om meer te sjouwen, dan is de koelbox ideaal. Belangrijk is dat je niet voor elke kleine snack de koelbox opentrekt, want dan verliest hij snel de kou. Doseer het en vraag bijvoorbeeld 1 keer in het halfuur of iemand nog wat wilt. Een koelbox met koelelementen houdt het eten een dagje koel.

Drankjes koel houden

De meeste voor de hand liggende manier om drankje te koelen, is uiteraard de koelbox of koeltas. Toch is het ook zonder deze spullen mogelijk om je drankjes koelen. Als je picknickt aan een meer, kun bijvoorbeeld een handdoek in het water houden en deze om je fles drinken heen wikkelen. Andere manieren zijn we reepjes krant of, hoewel wat onorthodox, een sok waar je de fles in stopt!

Broodjes vers houden

Zorg dat je belegde broodjes sla hebben tussen het brood en het beleg. Door deze ‘buffer’ blijft het brood langer vers. In tegenstelling tot standaard brood kun je belegde broodjes, die je dezelfde dag voor de picknick maakt, wél het beste in de koelkast bewaren.

Wraps kun je eventueel de avond voor de picknick al bereiden. Deze bewaar je het beste opgerold in aluminiumfolie in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat de smaak van (bijvoorbeeld) de ingrediënten waarmee je de wrap belegd, samentrekt.

Hoelang mag eten uit de koeling?

Een belangrijke vraag want je bent best lang weg, zeker als het gezellig is. Het verschil per levensmiddel of dit je picknickdag ‘overleeft’.

Vlees bederft bijvoorbeeld al snel: na een uur buiten de koelkast blijft het al een dag korter houdbaar. Na twee uur kun je broodjes met vlees dan ook beter weggooien. Hetzelfde geldt voor de salade. Het is aan te raden om ingrediënten in losse bakjes mee te nemen, zodat je per bakje kan kijken hoe vers de levensmiddelen nog zijn. Bij twijfel moet je eten altijd weggooien.