picknick salade recepten

Salades

Sla de sla niet over

De knapperige bite van sla, de unieke twist van karaktervolle groentes, de finishing touch van bijzondere kruiden: salades vormen altijd een heuse ontdekkingstocht. Bovendien zijn ze altijd voedzaam, lekker en fris, én kun je er eindeloos mee variëren. Maar hoeveel ingrediënten jouw salade ook bevat, hij is meestal in een mum van tijd klaar.

Je snapt het al: een salade is onmisbaar tijdens je picknick!

5 Saladetips

picknick salade recept boontjessalade

Met een grote groep picknicken? Dan is een salade je beste vriend. Maak de salade vlak voordat je weggaat, zo blijft -ie het knapperigst.

  1. Kies een basis. Dit kan een slasoort zijn, zoals rucola of veldsla, maar je kunt ook kiezen voor spinazie of couscous.
  2. Kies een ‘hoofdingrediënt’: tonijn, gerookte kip of bijvoorbeeld een kaassoort. Denk aan mozzarella of feta.
  3. Voeg (maximaal 4) extra groenten toe. Komkommer, tomaat, olijven en paprika doen het altijd goed. Maar denk ook eens aan gekookte bietjes, kikkererwten of doperwten. Partjes grapefruit of mango zijn ook aanraders!
  4. Nootjes (walnoten, pecannoten, cashewnoten) geven je salade pit.
  5. Finishing touch: dressing. Bijvoorbeeld van yoghurt vermengd met citroensap.

De salade maak je klaar in een grote bak of schaal die je af kunt sluiten. Voeg de nootjes en dressing pas toe wanneer je op je kleedje in het park zit.

Geef je salade de wow-factor

Om je salade uniek te maken heb je ingrediënten nodig met een uitgesproken smaak. Munt is zo’n smaakmaker, evenals kaas zoals feta en brie. Ook kruiden geven je salade net wat meer pit. Om je alvast op weg te helpen:

  • Munt en feta vormen een topcombi met een zoetige watermeloen.
  • Basilicum is een smaaktopper en vormt een supercombi met zoete romatomaten.
  • Citroentijm is een zeer aromatisch kruid en geeft je salade een frisse citroengeur. Citroentijm is erg lekker in combinatie met vrijwel alle fruitsoorten.

Keep it fresh

krieltjessalade picknick recept

Een salade is alleen lekker als ie knapperig en vers is. De zomerzon is wat dat betreft je grootste vijand. Je salade blijft het lekkerst als je de losse ingrediënten in je keuken bereidt en deze in losse bakjes meeneemt naar je picknickplek. Waarom losse bakjes? Omdat je hiermee voorkomt dat de ingrediënten naar elkaar gaan smaken. Zeker zalm kan al snel overheersen.

Zorg er ook voor dat alle bakjes in een koelbox zitten, want veel salade-ingrediënten zijn erg bederfelijk.

Tip: ieder z’n salade

maaltijdsalade recept picknick

Die losse bakjes hebben naast het vers bereiden van je salade nóg een voordeel: iedereen kan zijn eigen salade maken. Zo vermijd je moeilijke eters en het probleem van allergieën. Zeker voor grote groepen is dit een must! Maak de picknick budgetproof door iedereen iets lekkers mee te laten nemen voor in de salade.

Meerdere bakjes geven bovendien de optie om meerdere salade-opties te maken. Neem verschillende soorten sla mee, maak verschillende dressings en varieer in vis en vlees toppings.