fruitsaladebakjes picknick recept

Picknick fruit recepten

Maak je picknick fris en fruitig

Geen picknick zonder fruit. Waarom? Nou, het is lekker én je kunt er alle kanten mee op: eet het los, doe in de salade, of drink fruit als smoothie. Alles is mogelijk. Als kers op de taart zijn er talloze leuke manieren om het aan te bieden aan je vrienden en familie!

Check onderstaande tips voor inspiratie én ontdek hoe je fruit daadwerkelijk fris & fruitig houdt.

Een gezonde twist

fruit in een bakje picknicken

Tja, zeker in de zomer heeft het meenemen van ijsjes naar de picknick geen zin. Daar kan geen koelbox tegenop! Maar er is wel een superleuk alternatief: fruit op een stok! Onze ‘ijstoppers’? Watermeloen en ananas. Makkelijk te maken, en nog makkelijker om op te eten.

Een andere originele manier om fruit aan te bieden is door je gezelschap een weckpotje met vers fruit te geven. De potjes zien er leuk uit, zijn een handige manier om fruit mee te nemen én verkleinen de kans op knoeien. Een win-win-win-situatie!

gehalveerde citroen

Bruin fruit

En daarmee bedoelen we niet bitterballen, maar letterlijk bruin fruit. Want fruit, zeker gesneden appels en peren, wordt snel bruin. Gelukkig zijn er dingen die je hiertegen kunt doen:

  • Citroen/limoensap. Een bekend hulpmiddel, en bekend met een reden. Door je fruit te besprenkelen met citroensap gaat het veel langer mee, zonder dat je er veel van merkt qua smaak. Het geheime wapen van citroensap? De hoge zuurgraad.
  • Zout. Ook zout vertraagt het bruiner worden van fruit, en wel dankzij natriumchloride. Het enige nadeel is dat je het fruit daarna goed moet afspoelen, anders smaakt het te zout.
  • Voorkom zuurstof bij fruit. Wikkel huishoudfolie om gesneden fruit en/of stop de stukken meteen in een luchtdicht trommeltje.

Fruit to go

fruit om mee te nemen in een bakje

Stukken fruit, van bananen tot mango’s, krijgen uiteraard gewoon een plekje in de picknickmand. Alleen gesneden fruit moet je zo gekoeld mogelijk te vervoeren. Een koelbox met koelelementen is hiervoor de beste optie, want hiermee hou je fruit een dagje koel.

Voor een kleine picknick is een koeltas met koelelementen ideaal. Er past minder in, maar een koeltas is gemakkelijk te dragen dan een koelbox. Door het gesneden fruit in afsluitbare zakjes in plaats van bakjes mee te nemen, bespaar je een hoop ruimte. Een koeltas houdt je fruit enkele uren koel.

Fruitwater maken

Ook fruitwater mag niet ontbreken op je picknick. Het principe is simpel: vul een kan met water en voeg fruit toe op het water op smaak te brengen. Om het fruitwater fris te maken kun je ook bevroren fruit gebruiken.

  • Appel/kaneelwater: appel en kaneel zijn een gouden combi, ook als fruitwater! Snij een appel in schijfjes en leg er twee kaneelstokjes bij.
  • Citroen/komkommer: de ultieme zomertopper. Snijd een citroen in schijfjes en voeg hier een komkommer bij die in grote maar dunne stukken gesneden zit. Eventueel stukjes gember toevoegen.
  • Watermeloen/munt: ook dit is heerlijk fris fruitwater, waar je eventueel ijsblokjes bij kunt doen. Leg blokjes van 1/8 watermeloen in het water met 2-3 takjes munt.