Traditioneel is het paasontbijt hét hoogtepunt van de paasdagen. Verse sappen, luxe broodjes, hartige hapjes, paasbrood, paasbrioche, gevulde paaseitjes – dat is wat je noemt een fijne start! En als je die start liever niet te vroeg hebt, maak je er net zo makkelijk een paasbrunch van. En natuurlijk staan er ook een heleboel vegetarische paasrecepten tussen.
Recepten voor een uitgebreid paasontbijt
Hoe vroeg of laat iedereen ook aan tafel zit, met onze ideeën en recepten voor paasontbijt of paasbrunch wordt het zeker geen alledaags ontbijtje. Uiteraard pak je met Pasen uit met luxe broodjes zoals bagels en croissants. Met het juiste beleg erbij smaken ze extra feestelijk. In een handomdraai staan er heerlijke, simpele paasgerechten op tafel. En als toetje kun je afsluiten met een feestelijke paastaart.
Een ei hoort erbij
Met Pasen eet je eieren, dat weet iedereen. Maar waarom eigenlijk? Het begon niet met eieren eten, maar met eieren verstoppen als symbool van vruchtbaarheid. Door het vruchtbare ei te begraven zou volgens de Germanen de grond van de akkers als het ware ook vruchtbaar worden. Van ontbijt tot brunch, of misschien ook nog bij de avondmaaltijd. Want een ei past door zijn veelzijdigheid, verschillende verschijningsvormen en neutrale smaak ook echt (bijna) overal bij.
Hoe pocheer je een ei?
Een ei pocheren klinkt heel chique, maar het is makkelijker dan je denkt. Volg deze stappen, dan lukt het jou ook. Breng het water in een ruime pan tegen de kook aan, maar laat het niet koken. Maak voordat je het ei boven de pan (of een kopje) breekt met een lepel een draaikolkje in het water. Dan zakt het ei niet meteen naar de bodem voordat het eiwit kan stollen. Breek het ei in het midden van de draaikolk. Schep met een schuimspaan na 3-5 minuten het gepocheerde ei voorzichtig uit de pan en laat goed uitlekken.
Gevulde eieren recepten

Gevulden eieren zijn echte klassiekers met Pasen. Oud, maar goud! Je kunt ervoor kiezen om de het basisrecept voor gevulde eieren te maken, maar geef je gevulde eieren ook eens een twist tijdens het paasontbijt! Wat dacht je bijvoorbeeld van roze eieren met krokante bacon? Of eieren met een bacon en avocado? Ook leuk (en lekker voor de kids!) zijn de gevulde chocolade eieren.
Tip: Bewaar eieren die je niet binnen een paar dagen gebruikt het liefst in de eierdoos in de koelkast.
Croissants
Dit zoete, luchtige broodje heeft eigenlijk geen beleg nodig. Wil je er toch iets bijzonders van maken? Hol het croissantje dan een beetje uit, vul het met stukjes appel, kaneel en suiker en zet het een paar minuutjes in de oven. Een mini-appeltaartje!
Wentelteefjes
Meng eens wat geraspte kokos door het wentelteefjesbeslag en beleg de (nog warme) wentelteefjes met plakjes banaan en amandelschaafsel.
Bagels
Bagels zijn heel geschikt om hartig te beleggen, bijvoorbeeld met brie, ham en tomaat. Maak af met een beetje bieslook.
Pistoletjes
Meng stukjes gekookt ei met een geprakte avocado. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Beleg je pistoletje met dit mengsel en garneer met tuinkers. Een echte paaspistolet!
Feestelijke Paas drankjes
Ook in je glas of mok is het Pasen! Koffie mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het Paasontbijt. Maar maak ook eens een lekker sapje erbij! Zet kannen water op tafel met partjes sinaasappel, blauwe bessen en aardbeien erin. Heb je zin in bubbels bij de het Paasontbijt? Vervang het water dan door prosecco. En een verse smoothie gemaakt van mango, sinaasappel, banaan en yoghurt fleurt met z’n prachtige gele kleur je paastafel helemaal op!
Bereid je voor

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je extra vroeg moet opstaan om het paasontbijt of de paasbrunch op tafel te zetten. Deze paasgerechten kun je gelukkig een dag van tevoren al maken. Dat wordt dus lekker uitslapen!
Uitgelicht recept
Broodje ei met spinazie en zalm
Op zoek naar een paasontbijt recept? Deze broodjes ei met spinazie en zalm mogen niet ontbreken op de paastafel! De uitgeholde broodjes vol lekkers maak je in een handomdraai.
Bekijk recept
Gezellig & ongedwongen

Theeleuten in stijl

Kies jij dit jaar voor gourmet of een paasmenu?

Van paasontbijt tot paasdiner. Bekijk al onze paasrecepten, tips, video's & meer!