Eetbare zelfmaak kerstcadeaus

Eetbare zelfmaak kerstcadeaus

Op zoek naar originele kerstcadeaus? Maak ze eens helemaal zelf! Zo’n eetbaar presentje is niet alleen heel leuk om te geven, maar ook om te krijgen. Zo sta je zelfs bij een onverwachts bezoekje niet met lege handen. Voor zoetekauwen en liefhebbers van hartig, voor iedereen zit er een smaakvol cadeau bij. En met de tips pak je ze ook nog eens feestelijk in.

Soepmix in een kerstbal

Voor 4 stuks
ca. 10 minuten

  • 4 zakjes 1-kops drinkbouillon kip
  • 100 g fijne vermicelli, gekneusd
  • 4 gedroogde paddenstoelen, zeer fijngehakt
  • 4 theel. gedroogde bieslook
  • chilivlokken
  • 4 doorzichtige (kunststof) kerstballen

Voorbereiden
Neem het pinnetje boven uit de kerstbal en giet steeds 1 zakje kippenbouillon voorzichtig leeg in de bal, eventueel met behulp van een trechtertje. Voeg 25 gram vermicelli toe, vervolgens een kwart van de paddenstoelen en tot slot 1 theelepel bieslook en een snuf chilivlokken.

Bereiden
Hang er met een lintje een briefje aan met onderstaande aanwijzingen: Doe het soepmengsel in een mok, voeg circa 175 ml kokend water toe en laat 3 minuten staan.

Mix voor American cookies

Mix voor ca. 12 koekjes
ca. 10 minuten

  • 200 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g gekleurde chocopinda’s, fijngehakt
  • 50 g gedroogde cranberry’s
  • 1 grote weckpot

Voorbereiden
Meng de bloem met een snufje zout en bakpoeder en schep in een grote weckpot. Schep de basterdsuiker erop, met daarbovenop de chocopinda’s en cranberry’s. Sluit de pot.

Bereiden
Plak een etiket met onderstaande instructies op de pot: Klop 125 gram zachte boter en 1 ei tot een schuimig mengsel. Voeg de inhoud van de weckpot toe en klop tot een glad beslag. Maak 12 bolletjes van het deeg en leg met tussenruimte op een bakplaat. Bak de koekjes in de oven (170ºC) in 10-15 minuten goudbruin.

Chocolademelkstokjes

Voor ca. 12 stuks
ca. 15 minuten + 2 uur koelen

  • 100 g witte chocolade
  • 100 g melkchocolade
  • handje mini marshmallows
  • handje zachte karamel (fudge), in kleine blokjes
  • siliconen ijsblokjesvorm (bijv. hartjes of kerstboompjes), ingevet
  • 12 ijsstokjes
  • transparante folie

Bereiden
Smelt de witte en melkchocolade au-bain marie. Vul de ijsblokjesvormpjes voor de helft met de melkchocolade en giet daar de witte chocolade overheen. Roer door met de achterkant van een theelepeltje zodat er een swirl ontstaat. Bestrooi met de marshmallows en karamel en laat 15 minuten staan. Steek de ijsstokjes erin, laat 2 uur opstijven in de koelkast en haal vervolgens de chocoblokjes voorzichtig uit de vormpjes. Pak de stokjes in folie in.

Rocky road fudge-repen

Voor ca. 10 stuks
ca. 15 minuten + 2 uur koelen

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 350 g pure chocolade, in blokjes
  • 150 g biscuitjes, grof verkruimeld
  • handje gekleurde marshmallows, grof gehakt
  • 50 g witte chocolade, fijngehakt
  • bakpapier
  • bakvorm
  • keukengaren

Bereiden
Doe de gecondenseerde melk en de chocolade in een kom en laat smelten in de magnetron. Roer iedere 30 seconden even door. Meng zodra de chocolade helemaal is gesmolten tot een glad mengsel. Roer de biscuitjes en tweederde van de marshmallows door de chocolade. Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het mengsel erin. Bestrooi met de rest van de marshmallows en witte chocolade. Druk stevig aan en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Snijd de rocky road fudge in gelijke repen. Verpak de repen in een stuk bruin bakpapier (mooiste is als je de uiteinden van de fudge nog wel ziet) met een touwtje eromheen, klein dennentakje erop en leuk kaartje erbij.

Popcorn easy cheesy

Voor ca. 2 personen
ca. 20 minuten

  • 1 eetl. zonnebloemolie
  • 75 g popcornmais
  • rozemarijn, fijngehakt
  • 25 g gezouten boter, gesmolten
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 kartonnen bakjes
  • transparantie folie

Bereiden
Verhit de olie in een grote pan met deksel. Voeg de maiskorrels en rozemarijn toe en leg het deksel op de pan. Na een tijdje begint de mais te poffen, neem zodra alle mais gepoft is de pan van de warmtebron. Meng de boter met de kaas en roer door de popcorn. Breng eventueel nog op smaak met zout. Vul de bakjes met de popcorn en verpak in folie.

Popcorn crunchy kaneel

Voor ca. 2 personen
ca. 20 minuten

  • 1 eetl. zonnebloemolie
  • 75 g popcornmais
  • 25 g gezouten boter, gesmolten
  • 2 eetl. bruine basterdsuiker
  • 1 theel. kaneelpoeder
  • 25 g witte chocolade
  • 2 kartonnen bakjes
  • transparantie folie

Bereiden
Verhit de olie in een grote pan met deksel. Voeg de maiskorrels toe en leg het deksel op de pan. Na een tijdje begint de mais te poffen, neem zodra alle mais gepoft is de pan van de warmtebron. Meng de boter met de suiker en kaneel en roer door de popcorn. Smelt de witte chocolade. Doe de popcorn in bakjes en sprenkel de witte chocolade erover. Verpak in folie.

Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips
Kerstnagerechten
Kerstnagerechten

Desserts voor een grande finale

Meer desserts
Kerst
Kerst

Laat je inspireren door recepten, video's, tips & meer!

Alle kerstrecepten