Vega met kerst

Vega met kerst

Groenten in de hoofdrol

Het kerstdiner hoeft echt niet altijd om grote hoeveelheden eten en om veel vlees te draaien. Laat groenten eens de hoofdrol spelen, ook handig als je vegetariërs te gast hebt. Kook eens vegetarische gerechten!

Vegetarisch kerstdiner

Op zoek naar vegetarische kerstrecepten? In veel vegetarische gerechten spelen groenten een hoofdrol. Wat dacht je van gevulde portobello’s, een bloemkoolcouscous of gegratineerde avocado met blauwe kaas? Veel mensen willen met kerst alles uit de kast halen en slaan dan allerlei exotische producten in, waarmee ze eigenlijk niet goed raad weten. Hoef je dus ook niet te doen! Groenten van het seizoen zijn vaak een betere keuze voor je portemonnee en bovendien ook voor het milieu. De ideale groentes om te gebruiken in je kerstmenu: pompoen, spruitjes, witlof, wortels, prei, rode bieten, diverse koolsoorten en champignons.

Schone pannen

Goed om te weten: veel vegetariërs vinden het niet prettig als hun maaltijd bereid wordt in pannen waarin ook vlees of vis gebakken is. Je staat er misschien zelf niet bij stil, maar de smaak van vlees en vis is behoorlijk overheersend – en dat proef je. Gebruik daarom liever niet dezelfde pannen voor vegetarische gerechten en vleesgerechten, of was ze tussendoor zorgvuldig af.

Check de ingrediënten

Soms sta je er niet bij stil dat een product ingrediënten heeft die niet vegetarisch zijn. Zo bevatten verschillende soorten ketjap en sambal trassi (garnalenpasta) en wordt worcestersaus met ansjovis gemaakt. Als je vegetariërs te eten krijgt met kerst, is het daarom een goed idee om labels en ingrediëntenlijstjes even goed te checken.