Scandinavië

Scandinavië

Kerstrecepten uit het noorden

De pure keuken van Scandinavië heeft alles in zich om van het kerstdiner een echt feestmaal te maken. Houd je van vis en bijzondere smaakcombinaties? Dan is dit helemaal wat voor jou. God jul!

Kerst in Scandinavië

kerstrecept scandinavie

Tot Scandinavië behoren officieel Noorwegen, Zweden en een deel van Finland. Maar hebben we het over de Scandinavische keuken, dan voegen we daar ook nog de Noordse landen Denemarken, IJsland en Finland aan toe. In al deze landen, die een lange kuststrook hebben, is vis erg geliefd. Maar ook vlees is favoriet: denk maar aan de bekende Zweedse gehaktballetjes. Al wordt er ook veel vlees gegeten van lokaal wild, zoals eland en rendier. Naast vis en vlees zijn er ook genoeg groenten en aardappels te vinden. En kruiden en specerijen als dille en kardemom zijn échte smaakmakers.

Fika is koffiepauze

kardemombroodjes

Vergeet ook de zoetigheid niet. In Zweden hebben ze zelfs een speciaal eetmoment hiervoor, ‘fika’. Een soort koffiepauze met wat lekkers erbij, bijvoorbeeld de beroemde kaneelbroodjes. Zo heeft de pure Scandinavische of ‘nordic’ keuken van alles wat en is het zeker waard om eens te proberen. ’s Werelds beste restaurant, Noma, ligt niet voor niets in het Deense Kopenhagen!

Een Zweedse kerst vier je samen

De voorbereidingen voor kerst, of ‘jul’ zoals de Zweden zeggen, beginnen al weken van tevoren. Karin Johnsson (70) houdt met haar kinderen en kleinkinderen vast aan deze traditie en viert kerst ieder jaar samen mét ‘smörgåsbord’ en zónder stress!

“Met een gehuurd Volkswagenbusje vertrokken mijn zus, broer, kinderen en ik (toen mijn ouders terugverhuisd waren) ieder jaar naar het besneeuwde platteland van Zuid-Zweden om daar kerst te vieren. Want kerst vier je in Zweden echt samen. Ik ben zoals ze dat er noemen ‘een buitenlandse Zweed’. Oftewel mijn beide ouders zijn Zweeds, maar ik heb er zelf nooit gewoond. Dat neemt niet weg dat ik er heel veel herinneringen heb. In Zweden houdt men erg van tradities en rituelen rondom kerst en alles bouwt zich langzaam op naar het hoogtepunt ‘julafton’, kerstavond.

Al tijdens de advent worden huizen versierd met lichtjes en worden er peperkoekhuisjes gebakken met de kinderen, wat een hele happening is. Maar de kerstboom wordt pas een dag voor kerst in huis gehaald. Wij gingen altijd met de hele familie het bos in om er eentje uit te zoeken. Broodjes en koffie mee natuurlijk, want je kunt je voorstellen; met zoveel meningen duurde het vaak uren voordat je een mooie boom had. Het kerstdiner wordt eveneens goed voorbereid. En het mooie is, daar hoeven de Zweden niet lang over na te denken. Want met kerst eten we altijd hetzelfde: smörgåsbord (Zweeds buffet). Daarom kennen wij simpelweg geen kerststress.

Onze feestmaaltijd bestaat uit onder meer gravad lax en andere zalmbereidingen, verschillende soorten ingemaakte haring, koude en warme vleesgerechten, gekookte aardappels en bietensalade. Alles wordt tegelijkertijd op tafel gezet en de regel is: je begint met vis, maar eenmaal begonnen met vlees keer je nooit meer terug naar vis. Het klapstuk is de kerstham of ‘julskinka’. Mijn moeder pekelde de ham dagen van tevoren en dan stond er met kerst zo’n prachtig pronkstuk van een paar kilo op tafel. Mijn kinderen en kleinkinderen, waaronder mijn oudste kleindochter Phéline (5) – die overigens graag op de piano Zweedse kerstliedjes leert spelen – zijn er dol op. Ja, we zijn allemaal nog erg gehecht aan de Zweedse kersttraditie: lekker eten én vooral veel samenzijn.”

Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat
Kooktechnieken
Kooktechnieken

Zo maak je het bord op als een pro

Bekijk de stappen
Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips