Oost-Europa

Oost-Europa

Kerstrecepten: smaakvol comfort food

Ben je een liefhebber van Duitse gerechten dan zal de Oost-Europese keuken je waarschijnlijk ook goed smaken. Heerlijk comfort food om je binnen mee terug te trekken op de koudste winterdagen. Nodig de hele familie maar uit!

Voor de koude dagen

‘De keuken van Oost-Europa’ is een ruim begrip. Diverse landen als Polen, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Rusland, Hongarije, Roemenië en Bulgarije verschillen behoorlijk van elkaar. Ze hebben allemaal hun eigen specialiteiten, invloeden en eetcultuur. Maar veel gerechten komen ook overeen. Door het klimaat in deze landen zijn de winters er behoorlijk koud. Dat vraagt om soepen, vleesgerechten en stoofschotels: perfect comfort food voor koude dagen.

Traditioneel Russisch recept

Soepje erbij?

borsjt soep

Vaak ontbijten Oost-Europeanen twee keer. Eerst een simpel ontbijtje om mee op te starten, pas later in de ochtend volgt een wat uitgebreider eetmoment. Maar verwar dit niet met de lunch, die komt pas later. Daarbij wordt meestal soep geserveerd. Ook bij het diner is soep weer populair, omdat het zo’n goede opwarmer is. Met de kerstdagen wordt natuurlijk uitgepakt. De soep mag hierbij zeker niet ontbreken, maar ook andere gerechten om met de hele familie te delen zijn geliefd. Of het nu een pastei is, schalen vol hapjes of een flinke taart, er is genoeg voor iedereen!

Recept: borsjt

Feest met een gouden randje

“In Tsjechië begint kerst al op 24 december. Ik moest er in het begin erg aan wennen dat in Nederland dan niet iedereen vrij is, want voor mij is het de belangrijkste dag van kerst. In Tsjechië wordt dan pas de kerstboom opgetuigd. Ik weet nog goed dat ik als kind met mijn vader door de besneeuwde straten liep om samen een kerstboom te halen. Dan mocht ik helpen met versieren en gingen de lichtjes aan, toen nog echte kaarsjes. Kerst was begonnen!

Van Nederlandse vrienden hoor ik weleens dat ze kerst liever niet met de familie vieren. In Tsjechië is dat ondenkbaar. Sinds ik in Nederland woon, ben ik een paar keer met kerst in Tsjechië geweest. Mijn ouders kwamen ook vaak bij ons, tot mijn vader ziek werd en niet meer kon reizen. Maar nog steeds vier ik kerst bijna altijd met familie. Dat is soms een hele puzzel, want we wonen allemaal in verschillende landen. Maar het is iets waar we ons best voor doen, omdat we het zo belangrijk vinden om bij elkaar te zijn.

Eén jaar hebben we het zelfs in Japan gevierd. Waar we ook zijn, we houden de Tsjechische tradities in ere. Dat betekent onder andere dat er vaak karper op het menu staat: in Tsjechië hoort dat echt bij kerst. Mijn vader haalde altijd een levende karper en liet die tot kerst bij ons in de badkuip rondzwemmen. We aten hem vaak gefrituurd, met aardappelsalade erbij. Volgens Tsjechisch bijgeloof moet je een schub van de karper in je portemonnee bewaren, dat brengt geluk in het nieuwe jaar.

Ik bak ook elk jaar Tsjechische kerstkoekjes. Op de basisschool van mijn dochters stond ik altijd bekend als ‘die moeder die zulke lekkere kerstkoekjes bakt’. Het jaar dat we kerst in Japan vierden, gingen de koekjes en apfelstrudel in broodtrommels mee het vliegtuig in. Verder besteed ik veel aandacht aan een mooi gedekte tafel. Ik gebruik het servies met gouden randje dat ik van mijn moeder heb gekregen. Dat geeft kerst ook figuurlijk een gouden randje.”

Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat
Zelfmaak kerstcadeaus
Zelfmaak kerstcadeaus

Leuk om te geven, lekker om te krijgen

Do it yourself!
Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips