Nederland

Nederland

Gourmet kerstrecepten

Voor ons Nederlandse kerstdiner pakken we allerlei familietradities en inspiratie uit verschillende landen mee. Maar wat de meeste gezinnen vooral tijdens de feestdagen doen is: gourmetten. Vrolijk kerstfeest!

Hoeveel vlees tijdens de gourmet?

gourmet gehaktspiesjes

Een gevarieerd gourmetpakket van de supermarkt met vlees of vis is natuurlijk heel handig om in huis te halen. Kies je liever zelf, ga dan uit van zo’n 200-250 gram vlees, vis of vleesvervangers per persoon. Voor kleine eters of kinderen kun je hiervan de helft nemen. Zet daarnaast voor de afwisseling nog zo’n 75-100 gram groente per persoon op tafel. Denk hierbij aan uienringen, plakjes champignons, paprikareepjes, plakjes courgette en blokjes appel.

Maak je een complete maaltijd van de gourmetavond dan is het ook leuk om wat eieren of pannenkoekenbeslag op tafel te zetten. Daarnaast mogen natuurlijk boter om in te bakken, stokbrood met kruidenboter en diverse sausjes niet ontbreken.

Tips gourmetten

De afwas na het gourmetten is niet bepaald het leukste klusje. Wacht er toch niet te lang mee, dan is het net wat makkelijker schoon te krijgen allemaal. Schraap aanbaksels meteen los, laat de bakplaat of pannetjes afkoelen en week ze daarna alvast
in afwaswater. Intussen heb jij dan je handen vrij om het toetje te serveren.

Zet na het gourmetten kleine schaaltjes (schoonmaak)azijn neer of laat koffie boven een waxinelichtje verdampen om de geur te neutraliseren. Een pannetje water met daarin een kaneelstokje, kruidnagels en citroen- of sinaasappelschil verwarmen geeft weer een frisse geur in huis.

Met het familiegevoel van oma

Julie Roos (9) vindt familie net zo belangrijk als haar overgrootmoeder altijd vond. Voor het familiekerstdiner bedacht ze zelf een eigentijds toetje, met de stoofpeertjes van haar overgrootmoeder als basis.

“De oma van mijn moeder maakte met kerst altijd stoofpeertjes. Ze is al overleden toen ik een baby was, dus ik heb haar nooit gekend. Gelukkig heeft ze haar recept doorgegeven aan mama. We vieren elk jaar kerst met alle ooms en tantes, neven en nichten en natuurlijk mijn opa en oma. Er zijn dan ook heel veel achterneefjes en -nichtjes met wie ik kan spelen. Mama zegt dat haar oma de spil van de familie was en dat ze aan iedereen het familiegevoel heeft overgedragen. Hierdoor zijn we een heel hechte familie.

Doordat we nog elk jaar haar stoofpeertjes eten, is ze er nog steeds een beetje bij. We praten altijd wel even over haar en opa. Zo heb ik het idee dat ik haar toch best goed heb leren kennen. Ik mag altijd helpen als mama de stoofpeertjes maakt. Dan schillen we samen de peren. Stoofpeertjes moeten heel lang trekken, het hele huis ruikt er dan lekker naar. Ik vind het leuk om zelf te koken en wil later graag kok worden. Vorig jaar konden we kerst niet met de hele familie vieren, dat vond ik erg jammer. Maar toen heb ik bedacht om het alleen met opa en oma te vieren en dat we dan allemaal een gang zouden maken. Zo konden we de traditie toch nog een beetje voortzetten. Mama vond dat een erg goed idee van mij. En ik mocht het toetje maken!

Ik vind kerst altijd een gezellige tijd. We hebben ook een kerstdiner op school, dan mag je in het donker naar school. Dat vind ik wel een beetje spannend. Vorig jaar mocht ik met mijn zus voor het eerst zelf naar de stad om kerstcadeautjes te kopen. We hebben toen thuis een kerstspeurtocht gehouden. Op Tweede Kerstdag hebben we meestal een gezinsdag en gaan we vaak gourmetten. Ik bedenk dan zelf lekkere gerechtjes, zoals gebakken ei met tomaat en paprika.”

Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat
Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Zelfmaak kerstcadeaus
Zelfmaak kerstcadeaus

Leuk om te geven, lekker om te krijgen

Do it yourself!
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips