Midden-Oosten

Midden-Oosten

Kerst voor iedereen

Al wordt er in de meeste Midden-Oosterse landen geen kerst gevierd, feestgerechten zijn er natuurlijk wel volop. Met als bijkomend voordeel dat daar ook genoeg variatie in zit voor vegetariërs. Zo vier je kerst voor én met iedereen.

Midden-Oosterse smaakmakers

De Midden-Oosterse of Arabische keuken is een verzamelnaam voor allerlei keukens rondom het grote Arabische Middellandse- Zeegebied, zoals de Turkse, Israëlische, Perzische, Egyptische, Syrische en Libanese keuken. Deze keuken wordt alleen maar populairder en hierdoor zijn er ook steeds meer bijzondere ingrediënten bij ons goed verkrijgbaar. Typisch Midden-Oosterse smaakmakers zijn honing, hummus, rozenwater, noten, granaatappelpitjes, komijn, saffraan, sesam, peterselie, munt en goede olijfolie. Zo maak je van een simpel gerecht al snel iets heel speciaals.

Heel veel groenten

Het fijne van de keuken uit het Midden- Oosten is dat er veel wordt gekookt met groenten en wat minder met vlees en vis. Niet alleen goed voor vegetariërs, ook voor flexitariërs met wat minder inspiratie biedt dit volop mogelijkheden. Eten delen is in deze landen eerder regel dan uitzondering: zet de tafel met de feestdagen daarom vol met allerlei verschillende borden en schalen met lekkers om samen van te genieten!

Ik vond kerst direct een mooi feest

In haar thuisland Iran vierde Zahra Eshgiali (49) geen kerst. Maar sinds ze in Nederland woont, heeft ze de Nederlandse kersttradities in haar hart gesloten. Al heeft het feest na het overlijden van haar vader wel zijn glans verloren.

“Met mijn ouders en broers ben ik gevlucht uit Iran. Mijn vader was beroepsmilitair en liep gevaar. We hebben eerst een tijdje in Turkije gewoond en kwamen naar Nederland toen ik 22 was. Als ik terugdenk aan mijn jeugd in Iran, doe ik dat met gemengde gevoelens. Het was geen stabiel land om op te groeien. Maar ik probeer me te richten op de goede dingen, zoals de fijne herinneringen aan mijn familie. Veel familieleden wonen daar nog, sommigen zijn inmiddels overleden. De meesten heb ik nooit meer gezien. Gelukkig het ik met mijn nichten heb ik nog een paar keer kunnen afspreken in Turkije en Dubai. Kerst wordt in Iran niet gevierd, je ziet er nergens kerstbomen of feestverlichting.

Via mijn vaders werk hadden we wel contact met de christelijke gemeenschap, waarmee we twee keer kerst hebben gevierd. Ik herinner me daarvan vooral dat iedereen z’n mooiste kleren aantrok en dat we cadeautjes kregen. Toen we in Nederland kwamen, leerden we op de inburgeringscursus over de Nederlandse kersttradities. Ik ging verpleegkunde studeren en in het ziekenhuis vierden we het met patiënten. Ik vond het meteen een mooi feest. Thuis vierden we alleen het Iraanse nieuwjaar, omdat mijn familie niet gelovig is, vierden we thuis altijd alleen het maar kerst is een stuk feestelijker! Sinds ik zelf een gezin heb, vier ik kerst op de Nederlandse manier. Mijn dochter van 14 is er gek op, zij vraagt in de zomer al wat we met de feestdagen gaan doen.

Als we met de familie van mijn vriend afspreken, maak ik vaak Iraanse hapjes. Dat vindt iedereen erg lekker. Drie jaar geleden is mijn vader op Tweede Kerstdag overleden. Sindsdien heeft kerst voor ons zijn glans verloren. We richten ons daarom op Eerste Kerstdag op de feestelijke dingen en geven de dag erna ruimte aan ons verdriet en de mooie herinneringen aan mijn vader. Ik ben bang dat het de rest van mijn leven een moeilijke dag zal blijven.”

Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips
Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Zelfmaak kerstcadeaus
Zelfmaak kerstcadeaus

Leuk om te geven, lekker om te krijgen

Do it yourself!
Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat