Zelfmaak kerstdecoratie

Zelfmaak kerstdecoratie

Om door een ringetje te halen

Bij kerst hoort natuurlijk een feestelijk gedekte tafel. Aan zo’n tafel voelt iedereen zich goed en vinden de beste gesprekken plaats. En of je nu zelf uitgebreid gekookt hebt of niet, je geeft dat heerlijke eten natuurlijk graag de presentatie die het verdient. Het goede nieuws: het dekken en decoreren van je kersttafel hoeft helemaal niet ingewikkeld, duur of tijdrovend te zijn. Met onze tips tover je je gewone eettafel in no-time om tot een sfeervolle plek om samen urenlang te genieten.

Wikkelster

Knip met behulp van een mal een ster uit stevig papier. Wikkel wol of touw om de ster heen. Ga zo door tot je een duidelijke stervorm hebt. Plak de draad aan de achterkant vast met een stukje tape of knoop vast. Maak met een perforator een gaatje in een punt van het papier en hang daaraan de ster op met een lintje. Bekijk de video voor meer uitleg.

Muffinboom

Halveer een kurk in de lengte en steek een satéprikker in een helft. Prik papieren cakevormpjes ondersteboven op de prikker. Maak de vormpjes naar boven toe steeds iets kleiner door ze in te knippen en vast te nieten. Vouw 1 vormpje tot een puntje.

Kanten kerstboom

Halveer een kurk in de lengte en steek een satéprikker in een helft. Neem 4-5 kleine papieren kanten taartonderleggers en maak de vormpjes steeds iets kleiner door ze in te knippen en vast te nieten. Steek op de prikker en plak een ster bovenaan. Bekijk de video voor meer uitleg.

Kristal

Knip 8 stroken papier en niet van elke strook de uiteinden vast. Neem er 4 en plak de ronde kanten tegen elkaar. Plak de rest ertussen. Bekijk de video voor meer uitleg.

Gouden ster

Vouw 4 (gouden) taartonderleggers om en om, zodat je een soort wafelvorm krijgt. Doe dit steeds 4 keer en vouw dan dubbel. Bind bij de vouw de 4 taartonderleggers samen in het midden. Vouw ze weer uit en knoop een touwtje met een lusje aan de ster. Hang op of leg op tafel. Bekijk de video voor meer uitleg. 

Glitterveer

Zoek mooie veren en spuit met spuitlijm de uiteindes tot halverwege in. Doop de veren in glitters en knoop een lintje eraan. Bekijk de video voor meer uitleg. 

 

 

Kerstboomhanger

Knip uit stevig papier 4 rondjes van groot naar klein, bijvoorbeeld van 10 cm, 7 cm, 4 cm en 2 cm diameter. Vouw al deze rondjes dubbel. Vouw vervolgens de uiteindes naar het midden in elkaar en maak in de punt een kleine inkeping met een schaar. Rijg ze alle vier aan een touwtje. Bij elke cirkel die je aan het touwtje rijgt, maak je eerst een knoopje in het touw zodat de cirkel blijft hangen op de gewenste hoogte. Maak aan de top een lusje met een knoopje.

Jampot

Decoreer een pot met (zelfgemaakte) jam naar eigen smaak met mooi vloeipapier en touw en knoop een sterretje eraan.

Zigzag

Knip stroken uit gekleurd papier en niet ze aan elkaar. Vouw ze zigzaggend op en prik door het midden een satéprikker. Lijm een ster aan de bovenkant en prik de satéprikker op een gehalveerde kurk, zodat de kerstboompjes kunnen staan.

Luxaflex

Knip langwerpige driehoeken uit papier en vouw ze om en om (als luxaflex). Maak met een perforator in het midden een gaatje en steek hier een satéprikker door. Prik de prikker in een gehalveerde kurk en lijm een ster op de top.

Oh dennen…appel

Lijm een dennenappel op een kruk. Verf de dennenappel in een kleur naar keuze. Lijm een ster op de top.

Klei & kurk

Rol klei uit met een deegroller en snijd er langwerpige driehoeken uit. Laat ze drogen en verf ze in de gewenste kleur. Maak met een mesje een inkeping in een kurk en zet de kleiboom hierin.

Nog een rondje

Maak van gekleurd papier ongeveer zeven cirkels van verschillende grootte. Vouw ze een paar keer dubbel zodat ze meer volume krijgen. Prik de cirkels van groot naar klein op een satéprikker en plak ze vast. Prik de kerstboom op een kurk en lijm een ster op de top.

Fris groen

Bind een mooi touwtje om een servet en steek er een takje eucalyptus tussen.

Magie van klei

Rol met een deegroller klei gelijkmatig uit. Druk er met een koekjesvorm sterren uit. Maak een inkeping voor een touwtje en laat drogen. Plak op de kleister een decoratiester en rijg ‘m aan een touwtje.

Vlaggenmast

Plak diverse soorten masking tape aan satéprikkers en knip de uiteinden in leuke vormen. Leuk als caketopper!

 

 

 

Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat
Kooktechnieken
Kooktechnieken

Zo maak je het bord op als een pro

Bekijk de stappen
Kerstvoorgerechten
Kerstvoorgerechten

Van amuses tot soep

Meer starters
De grote kerstspecial
De grote kerstspecial

Recepten, inspiratie, video's, tips & meer!

Bekijk 'm hier