Zelfmaak kerstdecoratie

Zelfmaak kerstdecoratie

Om door een ringetje te halen

Bij kerst hoort natuurlijk een feestelijk gedekte tafel. Aan zo’n tafel voelt iedereen zich goed en vinden de beste gesprekken plaats. En of je nu zelf uitgebreid gekookt hebt of niet, je geeft dat heerlijke eten natuurlijk graag de presentatie die het verdient. Het goede nieuws: het dekken en decoreren van je kersttafel hoeft helemaal niet ingewikkeld, duur of tijdrovend te zijn. Met onze tips tover je je gewone eettafel in no-time om tot een sfeervolle plek om samen urenlang te genieten.

Versier je kerstboom, eettafel en huis met de leukste decoraties, die je ook nog eens helemaal zelf kunt maken!

Cupcake-hanger

Knip in de bodem van 3 muffinvormpjes een kleine inkeping. Knip een stukje keukengaren of touw en knoop de uiteindes goed aan elkaar vast. Steek de lus van het touw door de vormpjes en lijm ze op de gewenste afstand aan elkaar vast. Plak naar wens nog een sterretje als piek erop.

Glitter kerstbal

Pak een (oude) kerstbal en bestrijk deze met secondelijm of alleslijm. Strooi wat glitters in een bakje en bekleed de plakkerige kerstbal hiermee. Laat drogen.

IJsster-hanger

Neem 2 chenille (knutsel)draden en maak deze in het midden aan elkaar vast door ze om elkaar heen te draaien. Bind nog 2 van deze draden vast in het middenstuk van de eerder gedraaide draden tot een simpele stervorm. Knip kleine stukjes chenilledraad en maak verbindingen tussen de ‘armen’. Herhaal dit rondom. Knip vervolgens korte stukjes draad en bind deze aan de uiteindes van de armen tot een ijsster. Hang aan een lint.

Kerstkaart

Stans uit gekleurd papier mooie sterren of andere kerstvormen en lijm deze op een blanco kaart in de vorm van een krans. Maak een strikje van keukengaren en plak deze onder de krans.

Kransster-hanger

Lijm decoratiesterren of andere kleine kerst(tafel)decoratie met secondelijm aan elkaar vast in de vorm van een cirkel. Knoop een touwtje eraan.

Pastaster-hanger

Lijm decoratiesterren of andere kleine kerst(tafel)decoratie met secondelijm aan elkaar vast in de vorm van een cirkel. Knoop een touwtje eraan.

Rendierspiesen

Maak een mooi sjabloon van een rendierkop en knip deze uit (dik) papier. Trek over op feestelijk papier en knip met een klein schaartje uit. Plak een rode neus van vilt erop en maak af met knutseloogjes. Lijm een satéprikker vast aan de achterkant van de kop.

Velvet kerstbal

Knip stukjes uit een lap (fluwelen) stof en bind deze met keukengaren om een (oude) kerstbal. Maak af met kerstdecoratie, zoals takjes met rode besjes.

IJsstokjes-ster

Lijm 4 houten ijsstokjes op elkaar in de vorm van een ster. Plak zilverkleurige sterretjes op de stokjes. Maak een lusje van touw en lijm aan de achterkant vast.

Glaskandelaar

Stop kleine kerstballetjes onder een groot omgekeerd wijnglas. Zet een dikke stompkaars op de voet van het glas.

Menukaart

Vouw een stuk dik gekleurd papier van 20×20 cm dubbel. Plak kerstgroen vanaf onderop van breed naar smal erop in de vorm van een boom. Schrijf de naam van de gast op de kaart en schijf of plak het menu erin.

Pollepel en spatel

Verf een houten spatel wit, laat drogen en teken met zwarte en rode stift een rendier erop. Verf op een houten pollepel de steel en de muts van de kerstman rood. Laat drogen, verf het gezicht wit en teken het gezicht erop. Plak een sterretje op de muts.

Kurken rendier

Snijd met een mesje 4 sneetjes in een kurk en stop daar takjes in voor de poten. Snijd een sneetje in de bovenkant van deze kurk, steek een cocktailprikker erin en steek nog een kurk erop als kop. Snijd 2 sneetje in deze kop voor het gewei en stop takjes erin. Plak een rood bolletje, kraaltje of besje op de kop als neus.

Engeltje

Knip uit stevig wit papier 2 rondjes van 15 cm diameter. Knip er 1 door de helft. Knip 4 beentjes van 7 cm lang en 1 cm breed. Knip 1 kant van elk beentje rond voor de voet en kleur deze goud. Plak op het hele rondje de benen in het midden iets uit elkaar. Vouw de linker- en rechterkant van het rondje naar elkaar toe en zet vast met dubbelzijdig plakband. Plak een sterretje erop. Knip uit een kanten taartonderleggen een rand die langs het halve rondje past en zet vast met dubbelzijdig plakband. Plak dit als vleugels op de rug van de enge. Plak het ijzerdraadje van een kleine zilverkleurige kerstbal vast boven de benen en plak achter de kerstbal een sterretje.

Gehaakte kersthanger

Haak met witte wol en een haaknaald 5 losse en maak aan elkaar. Haak in het rondje 10 stokjes. Haak met rode wol 11 stokjes en maak tussen elk stokje een losse. Haak met wit in elk gaatje 2 stokjes en dan een losse, herhaal dit totdat je bij het einde bent. Haak met rood in elk gaatje een stokje totdat je rond bent. Haak met wit in elk gaatje een stokje. Haak met rood 1 vast, klein stokje, lang stokje, 1 losse, lang stokje, klein stokje, vaste en herhaal dit totdat je rond bent. Haak dan nog 10 losse en maak dit vast zodat je een lusje hebt om de hanger op te hangen.

Wikkelboom

Vouw een kegel van een stuk stevig papier en zet vast met nietjes. Bestrijk met lijm, wikkel touw of (keuken)garen erom- heen en zet bovenin vast. Maak af met een sterretje als piek.

Kerstmanhanger

Wikkel wit touw een paar keer om je wijsvinger en duim. Bind goed vast en knip aan een kant door. Wikkel een rechthoekig stuk rood vilt om het bosje touw en plak vast met secondelijm. Plak stukjes blauw vilt erop als knopen en hang op aan een lus van het touw.

Tie-dye bal

Maak een badje van water met een scheutje nagellak. Haal witte kerstballen door de bovenkant van de vloeistof heen en laat goed drogen.

Haak een boom

Wikkel groene wol om de onderkant van een prikker. Haak 25 lossen en zet vast. Herhaal nog 3 keer zodat je links en rechts 2 takken krijgt. Haak voor kortere takjes boven steeds minder lossen.

Kanthanger

Knip de mooie kantrand van taart- onderleggers in diverse maten, knoop er een nylon draad aan en hang (eventueel aan een stok) op als versiering. Maak steviger met meerdere lagen op elkaar.

Lantaarn

Knip van stevig karton een strook van 45×18 cm. Knip aan de zijkanten raampjes eruit en plak er een stuk transparant papier achter. Versier naar wens, vouw de hoeken om en plak vast met tape. Laat de bovenkant open en zorg ervoor dat het kaarsje niet dicht tegen de kant staat, of gebruik een elektrisch lampje.

Menukaart

Maak voor iedereen een menukaart met stroken gescheurd papier. Leuk als aandenken aan de feestdagen en nog leuker om samen met je kind te doen.

Candy cane-hanger

Omwikkel kunststof ‘zuurstokjes’ met rood cadeaulint en plak om en om aan elkaar vast tot een bloemvorm. Plak een zilveren ster in het midden erop. Maak bovenaan een lus om op te kunnen hangen.

Harthanger

Knip hartjes van 8×10 cm uit roze vilt. Versier ze naar wens met een naald en gekleurde wol en rijg de hartjes per twee stuks rondom met wol aan elkaar. Laat een klein stukje open, stop watten als vulling erin en naai dicht. Laat bovenaan een lange draad over zodat je de versiering op kunt hangen.

Kerstcactus

Met houten wegwerpbestek kun je heel leuke dingen maken. Zoals deze cactus van vorkjes! Kleur ze in met groene stift, maak stekels met zwarte stift en plak met tape op elkaar als een cactus.

Gouden ster

Vouw 4 (gouden) taartonderleggers om en om, zodat je een soort wafelvorm krijgt. Doe dit steeds 4 keer en vouw dan dubbel. Bind bij de vouw de 4 taartonderleggers samen in het midden. Vouw ze weer uit en knoop een touwtje met een lusje aan de ster. Hang op of leg op tafel. Bekijk de video voor meer uitleg.

Jampot

Decoreer een pot met (zelfgemaakte) jam naar eigen smaak met mooi vloeipapier en touw en knoop een sterretje eraan.

Wikkelster

Knip met behulp van een mal een ster uit stevig papier. Wikkel wol of touw om de ster heen. Ga zo door tot je een duidelijke stervorm hebt. Plak de draad aan de achterkant vast met een stukje tape of knoop vast. Maak met een perforator een gaatje in een punt van het papier en hang daaraan de ster op met een lintje. Bekijk de video voor meer uitleg.

Muffinboom

Halveer een kurk in de lengte en steek een satéprikker in een helft. Prik papieren cakevormpjes ondersteboven op de prikker. Maak de vormpjes naar boven toe steeds iets kleiner door ze in te knippen en vast te nieten. Vouw 1 vormpje tot een puntje.

Kanten kerstboom

Halveer een kurk in de lengte en steek een satéprikker in een helft. Neem 4-5 kleine papieren kanten taartonderleggers en maak de vormpjes steeds iets kleiner door ze in te knippen en vast te nieten. Steek op de prikker en plak een ster bovenaan. Bekijk de video voor meer uitleg.

Kristal

Knip 8 stroken papier en niet van elke strook de uiteinden vast. Neem er 4 en plak de ronde kanten tegen elkaar. Plak de rest ertussen. Bekijk de video voor meer uitleg.

Glitterveer

Zoek mooie veren en spuit met spuitlijm de uiteindes tot halverwege in. Doop de veren in glitters en knoop een lintje eraan. Bekijk de video voor meer uitleg.

 

Kerstboomhanger

Knip uit stevig papier 4 rondjes van groot naar klein, bijvoorbeeld van 10 cm, 7 cm, 4 cm en 2 cm diameter. Vouw al deze rondjes dubbel. Vouw vervolgens de uiteindes naar het midden in elkaar en maak in de punt een kleine inkeping met een schaar. Rijg ze alle vier aan een touwtje. Bij elke cirkel die je aan het touwtje rijgt, maak je eerst een knoopje in het touw zodat de cirkel blijft hangen op de gewenste hoogte. Maak aan de top een lusje met een knoopje.

Vlaggenmast

Plak diverse soorten masking tape aan satéprikkers en knip de uiteinden in leuke vormen. Leuk als caketopper!

 

 

 

Magie van klei

Rol met een deegroller klei gelijkmatig uit. Druk er met een koekjesvorm sterren uit. Maak een inkeping voor een touwtje en laat drogen. Plak op de kleister een decoratiester en rijg ‘m aan een touwtje.

Zigzag

Knip stroken uit gekleurd papier en niet ze aan elkaar. Vouw ze zigzaggend op en prik door het midden een satéprikker. Lijm een ster aan de bovenkant en prik de satéprikker op een gehalveerde kurk, zodat de kerstboompjes kunnen staan.

Luxaflex

Knip langwerpige driehoeken uit papier en vouw ze om en om (als luxaflex). Maak met een perforator in het midden een gaatje en steek hier een satéprikker door. Prik de prikker in een gehalveerde kurk en lijm een ster op de top.

Oh dennen…appel

Lijm een dennenappel op een kruk. Verf de dennenappel in een kleur naar keuze. Lijm een ster op de top.

Klei & kurk

Rol klei uit met een deegroller en snijd er langwerpige driehoeken uit. Laat ze drogen en verf ze in de gewenste kleur. Maak met een mesje een inkeping in een kurk en zet de kleiboom hierin.

Nog een rondje

Maak van gekleurd papier ongeveer zeven cirkels van verschillende grootte. Vouw ze een paar keer dubbel zodat ze meer volume krijgen. Prik de cirkels van groot naar klein op een satéprikker en plak ze vast. Prik de kerstboom op een kurk en lijm een ster op de top.

Fris groen

Bind een mooi touwtje om een servet en steek er een takje eucalyptus tussen.

Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat
Kooktechnieken
Kooktechnieken

Zo maak je het bord op als een pro

Bekijk de stappen
Kerstvoorgerechten
Kerstvoorgerechten

Van amuses tot soep

Meer starters
Kerst
Kerst

Laat je inspireren door recepten, video's, tips & meer!

Alle kerstrecepten