Amerika

Amerika

Amerikaanse kerstrecepten: uitbundig kerst vieren

Een kerst zoals in de film, dat is ons beeld van kerst op z’n Amerikaans. Ingetogen zijn ze inderdaad niet in de Verenigde Staten, haal daarom alles uit de kast voor een uitbundig Amerikaans kerstfeest. Happy holidays!

Amerikaanse feestvreugde

baked alaska

Uitgebreid versierde huizen, overal lichtjes en een royaal gedecoreerde kerstboom. Naast kerstballen wordt die boom ook vaak versierd met koekjes en speciale zuurstokken. De voorpret begint weken van tevoren, maar het echte kerstfeest start op ‘christmas eve’, kerstavond. Met als hoogtepunt de volgende ochtend wanneer alle cadeautjes van de kerstman onder de boom liggen. De feestvreugde begint in de Verenigde Staten eind november al met Thanksgiving en gaat dan snel over in ‘the holiday season’. Bij je familie zijn is deze periode erg belangrijk en natuurlijk mag ook het eten niet ontbreken bij een Amerikaanse kerstviering.

Zoetigheid!

zoete aardappel gratin marshmallows

Net als bij Thanksgiving is de gevulde kalkoen populair, met allerlei bijgerechten zoals ‘casserole’, aardappelpuree en cranberrysaus. Ook pompoen en zoete aardappel zijn geliefd, bijvoorbeeld in gebak of geserveerd met wat zoets erbij, zoals ahornsiroop. Maar net zoals de gevarieerde bevolking in de Verenigde Staten is het ook per familie heel gevarieerd wat er op tafel komt.

Candy canes mogen ook niet ontbreken tijdens de Amerikaanse kerst. Je kent ze vast wel, de gestreepte wit-rode zuurstokjes die het ook goed doen als versiering in de kerstboom. Deze ‘candy canes’ zijn typisch Amerikaans kerstsnoepgoed. Ze smaken meestal naar pepermunt, maar zijn er ook in allerlei andere kleuren en smaakjes.

Feestelijke flavours

In Amerika beginnen de kerstvoorbereidingen op de dag na Thanksgiving. Huizen en straten worden versierd, cadeautjes worden ingeslagen en in veel Amerikaanse gezinnen staat traditioneel de ‘sweet potato casserole’ op tafel. Missy Green (34) maakt deze feestdagen haar eigen versie van deze klassieker.

“Thanksgiving is voor ons dé start van ‘the holiday season’. Het is één van de belangrijkste feestdagen van het jaar waarbij het draait om familie en eten. Dan staan we de hele dag in de keuken om allerlei lekkere dingen te maken zoals gevulde kalkoen met cranberry- saus en ‘pumpkin pie’. We eten dan zo uitbundig dat we het binnen mijn familie met kerst meestal iets rustiger aan doen. Ik ben geboren in Missis- sippi en bij mij thuis was kerstavond dé avond. Er lagen cadeaus onder de kerstboom, we aten allemaal gezellig samen en we gingen naar de kerk.

En ieder jaar stond er ‘sweet potato casserole’ op het menu. Als kind werd ik daar zó blij van, ik kon niet wachten. Die van mijn moeder is een eenvoudig recept uit Mississippi met ‘pumpkin spice’; een mix van kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat. Die mix geeft de zoete aardappel een heerlijk kruidige, warme smaak. Maar iedere familie heeft zo zijn eigen versie, vooral als het gaat om de topping. Zo kun je kiezen tussen marshmallows of pecannoten met bruine suiker of kiezen voor allebei. Persoonlijk vind ik die met zowel de marshmallows als pecannoten iets te zwaar, daarom gebruik ik zelf alleen de marshmallows en minder suiker.

Sinds ik in Utrecht woon met mijn man Jelle – we hebben elkaar twaalf jaar geleden leren kennen op de universiteit van Mississippi – ben ik bekend geraakt met de Nederlandse speculaaskruiden. En ik moet zeggen, die passen er nog beter bij. Kruiden- mixen met anijs daarentegen zou ik niet zo snel gebruiken, die passen helemaal niet in dit gerecht. Wat ik trouwens grappig vind, is dat veel Nederlanders denken dat onze zoete-aardappelgratin een nagerecht is. Maar voor ons Amerikanen hoort het écht bij het feestelijke hoofdgerecht en we eten het graag bij maisbrood en kalkoen. It’s amazing!”

Zelfmaak kerstcadeaus
Zelfmaak kerstcadeaus

Leuk om te geven, lekker om te krijgen

Do it yourself!
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips
Kerstbijgerechten
Kerstbijgerechten

Deze gerechten kleden je menu aan

Meer gerechten voor erbij
Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat