Italië

Italië

Kerstrecepten voor de hele familie

Denk je aan de Italiaanse keuken, dan denk je aan lange, gedekte tafels vol familie. Perfect voor de feestdagen natuurlijk. Daarbij zijn er zo veel verschillende kerstgerechten in Italië dat er voor ieder wel wat wils bij zit. Buon natale!

Lekker veel gangen

antipasti misti kerst

De Italiaanse keuken is de keuken van de pizza’s en de pasta’s. Maar ook van véél meer dan dat. Start je diner van meerdere gangen met een borrel met antipasti. ‘Antipasto’ betekent letterlijk voor de maaltijd. Dan volgt de ‘primo piatto’, een voor- of tussengerecht. Dit is bijna altijd pasta of, in Noord-Italië, risotto. Daarna is het tijd voor het hoofdgerecht: de ‘secondo piatto’ met vlees of vis. Deze gang maak je compleet met diverse bijgerechten, ‘contorni’. En sluit je het diner helemaal goed af dan is er plek voor een toetje, ‘dolce’, om daarna nog te eindigen met een espresso en een alcoholisch drankje, ‘digestivo’.

Feest van de zeven vissen

geroosterde forel kerst

Deze opbouw van het menu lijkt misschien ingewikkeld, maar je maakt het zo uitdagend als je zelf wilt. Want de Italiaanse keuken staat ook bekend om verse en eenvoudige ingrediënten met pure smaken. Maar dan wel van een goede kwaliteit: less is more, in dit geval! Daarbij heeft elke regio in Italië ook nog eens zijn eigen gebruiken en specialiteiten. Kies dus maar gewoon wat je lekker vindt, dan is het altijd goed.

Op kerstavond, de vooravond en het hoogtepunt van de Italiaanse kerstviering, komt er volgens traditioneel katholiek gebruik vrijwel altijd vis op tafel. Veel Italianen vieren dan ‘festa dei sette pesce’, oftewel het feest van de zeven vissen. Er worden dan in veel gezinnen minstens zeven verschillende visgerechten op tafel gezet!

Recept: geroosterde forel

La parmicia van het feest

Kerst wordt in Italië groots gevierd met prachtige decoraties, cadeautjes, familie en natuurlijk een goed gedekte tafel vol specialiteiten. Voor Marcello Loturco (73) hoort ‘la parmigiana’ erbij. Er zijn talloze variaties, maar deze van ‘la mama’ is de onbetwiste nummer één.

“Ik ben geboren in Turijn, maar mijn beide ouders waren van oorsprong Siciliaans. Ik herinner me dat we elk jaar, vlak voor kerst, van mijn opa uit Sicilië een groot pakket kregen opgestuurd met daarin onder meer citroenen, fruit, noten, kruiden, olie en noem maar op. Mijn opa had er een behoorlijk stuk land en omdat de afstand voor hem te ver was, stuurde hij ons ‘een stukje Sicilië’ op. In dat pakket zaten ook heel veel aubergines en daarvan maakte mijn moeder ‘la parmicia’, zoals ze in Sicilië zeggen. Ze begon al heel vroeg op kerstochtend. Met een muziekje en de gekleurde lampjes van de kerstboom op de achtergrond stond ik als kleine jongen mee te kijken.

Ik herinner me de aromatische geuren van verse oregano, basilicum en knoflook en ik was onder de indruk van de passie en de liefde die mijn moeder had voor de mooie ingrediënten en voor het koken zelf. Op het moment dat de parmicia de oven in ging, druppelde mijn moeder nog snel even wat olijfolie erop voor het krokante korstje. Zo lekker! Wat de Italianen eten met kerst verschilt eigen- lijk per regio en per familie. Op kerst- avond gaan we naar de mis en worden er vooraf meestal lichte gerechten, vaak vis, gegeten.

‘Il pranzo natalizio’, de kerstlunch op Eerste Kerstdag, is de belangrijkste maaltijd en duurt eindeloos. Ik weet nog dat we uren aan tafel zaten met tantes, ooms, neven en nichten om samen te praten, te lachen, te eten en te drinken. Antipasti, pasta met ragù, rosbief, salades en natuurlijk kwamen ook de zelfgemaakte tiramisu en panettone voorbij. Ik woon inmiddels al 48 jaar in Nederland en vier elk jaar kerst met mijn vrouw Kristel, onze beide ex-partners met aanhang en onze zonen uit ons eerdere huwelijk met aanhang. We houden allemaal van lekker eten, dus er komt van alles op tafel. Maar ‘la parmicia van het feest’, zoals mijn moeder hem noemde, maak ik altijd. Het is pure nostalgie.”

Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Zelfmaak kerstcadeaus
Zelfmaak kerstcadeaus

Leuk om te geven, lekker om te krijgen

Do it yourself!
Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat
Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat