Groot-Brittannië

Groot-Brittannië

Kerstrecepten: echte Engelse classics

Laat kerst vieren maar aan de Britten over. Met ‘pudding’, jam en sauzen zijn ze vaak al weken in de weer. Met deze gerechten vier je de klassieke kerst zoals in Groot-Brittannië. Merry christmas!

Pronkstuk van gevogelte

kerstrecept kip

Naast veel lekker eten is tijd doorbrengen met je gezin heel belangrijk. Na het uitpakken van de cadeautjes op kerstochtend en de laatste voorbereidingen voor het kerstdiner, is het ’s middags tijd voor de kersttoespraak van de koningin. Pas daarna gaat de hele familie aan tafel. Het kerstdiner van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten lijkt veel op elkaar. Allebei gaan ze graag voor een pronkstuk van gevogelte, zoals kip of kalkoen. Maar daarnaast worden door de Britten vaak spruitjes gegeten en mogen een paar kerstklassiekers echt niet ontbreken.

Typische Britse kerstgerechten

christmas pudding engels

Bekende Britse kerstgerechten zijn ‘mince pies’, ‘beef wellington’ en ‘pigs in a blanket’. Maar wat echt onmisbaar is: de ‘christmas pudding’! Veel families hebben hun eigen recept, dat vaak al generaties lang meegaat, voor deze speciale gestoomde kerstcake. Naast gedroogd fruit is sterke drank een geliefd ingrediënt. Het voordeel hiervan is dat je de cake al weken van tevoren kunt bereiden, daar wordt hij eigenlijk alleen maar lekkerder van!

Feest voor een week

De Britten zijn gek op kerst en vieren het uitbundig met feestjes, borrels en de traditionele ‘christmas roast’. Georgia Collis (27) woont al acht jaar in Nederland, maar voor ‘the biggest event of the year’ gaat ze ieder jaar weer terug.

“Met kerst is het bij ons thuis een week lang feest. We beginnen al rond 22 december met lekkere hapjes, drankjes, familie, vrienden, gezelschapsspelletjes, de jaarlijkse pubquiz en kerstmuziek. Een paar dagen later staat 24 december overdag in het teken van de laatste voorbereidingen voor het eten en last minute cadeautjes inpakken. Ik kom uit een klein dorpje op het platteland ten noorden van Londen en mijn ouders wonen er nog steeds in een schattige, oude cottage. Het is er gebruikelijk dat iedereen zich op kerstavond verzamelt in de plaatselijke pub en dat is één van de gezelligste avonden van het jaar.

De volgende ochtend pakken we de cadeaus uit en gaan we de keuken in voor het grote feestmaal: ‘the christmas roast lunch’. De met citroen gevulde kalkoen staat dan al een paar uur in de oven en mijn oma, moeder, zusje en ik bereiden dan ‘step by step’ de rest. De recepten zijn allemaal traditioneel Brits en worden al decennia binnen onze familie gemaakt. Het is heel uitgebreid en rond een uur of vier in de middag staat de hele tafel vol. Natuurlijk de kalkoen in het midden en daaromheen onder meer de ‘pigs in a blanket’, geroosterde aardappeltjes, spruitjes en geglaceerde worteltjes.

En niet te vergeten de sauzen. Typisch Engels! De cranberrysaus is zoetzuur en smaakt heerlijk bij de kalkoen en de wijnsaus, die gieten we echt over álles. De feestlunch wordt afgesloten met de bekende christmas pudding. Deze gestoomde pudding met lekker veel brandy wordt geflambeerd opgediend. Heel spectaculair! Bovendien zit er een munt in verstopt. Wie hem vindt, mag een wens doen. Ook dit jaar gaan we het weer allemaal meemaken, want ik heb met mijn man Tomas een deal gesloten: Sinterklaas vieren we in Nederland, maar kerst ‘definitely’ in Engeland!”

Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips
Kooktechnieken
Kooktechnieken

Zo maak je het bord op als een pro

Bekijk de stappen
Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat