Frankrijk

Frankrijk

Kerstrecepten uit de klassieke keuken

Vier dit jaar kerst met de keuken die aan de basis staat van onze restaurants. De internationaal gewaardeerde Franse keuken blijft in de basis heerlijk klassiek, maar verandert ook langzaamaan mee naar onze modernere smaken. Het beste van twee werelden dus. Joyeux noël!

Franse gerechten met kerst

garnalenbisque

Wat wij kennen als dé Franse keuken zijn voornamelijk de wat chiquere gerechten uit Parijs of de wat meer laagdrempelige gerechten uit de bistro. Maar in zo’n groot land als Frankrijk heeft elke regio zijn eigen specialiteiten. Wat de Fransen wel bijna allemaal met elkaar gemeen hebben is hun liefde voor ‘fromage’ en ‘vin’, kaas en wijn. En natuurlijk niet te vergeten: de Franse patisserie!

Franse familieklassiekers

franse kaasplank

Met de feestdagen staan juist niet die verfijnde restaurantgerechten voorop, maar tellen de echte familieklassiekers. Groots in smaak en geschikt voor grote gezelschappen om met z’n allen van te genieten. Van soepen tot groot vlees en van groentegerechten tot gebak. En zelfs het meest simpele ingrediënt krijgt met een zelfgemaakte saus een wereldsmaak. Het handige is dat je de meeste Franse gerechten al prima kunt voorbereiden. Een grote pan soep of een stoofgerecht wordt daar zelfs alleen maar lekkerder van. Na alle culinaire uitspattingen geen zin meer in een uitgebreid dessert? Serveer dan een kaasplankje om lekker lang mee na te tafelen. Ook typisch Frans.

Gepassioneerd over eten

Diane Schaub (36) woonde tot haar vijfde in Frankrijk. Dankzij haar Franse moeder bleef kerst ook na de verhuizing naar Nederland doorspekt met Franse tradities. De belangrijkste: goed en lekker eten!

“Nog meer dan in Nederland draait kerst in Frankrijk om lekker eten. Je zit echt van ’s middags tot ’s avonds laat aan tafel. En als je al helemaal vol zit, volgen er altijd nóg een paar gangen. Fransen doen veel moeite om de beste ingrediënten te verzamelen. Mijn oom en tante hebben een kaaswinkel in Parijs en de dag voor kerst staan mensen daar uren in de rij. En dat is dan alleen nog voor kaas, daarna doen ze hetzelfde voor vlees en brood. Aan tafel is eten ook gespreksonderwerp nummer één, ik vind het mooi dat ze daar zo gepassioneerd over zijn. Ik merk dat ik het nodig heb om regelmatig naar Frankrijk te gaan en me onder te dompelen in de taal, de cultuur en de culinaire tradities. Het is toch een belangrijk deel van mijn identiteit.

Mijn allermooiste kerst was ook in Frankrijk. We vierden het bij mijn opa en oma in Bretagne, ik was toen denk ik een jaar of dertien. Op kerstavond gingen we eerst uitgebreid eten en daarna ’s avonds laat nog naar de mis. Het was ijskoud en er lag een dik pak sneeuw. Mijn opa en oma woonden in de middeleeuwse stad Vannes, die sprookjesachtig verlicht was. We bleven slapen en toen we op Eerste Kerstdag beneden kwamen, lagen er cadeaus onder de kerstboom.

Nu heb ik zelf een gezin met jonge kinderen. Omdat ik daar zulke mooie herinneringen aan heb, vieren we kerst nog steeds met cadeaus. Dat hoeven geen dure cadeaus te zijn, mijn moeder geeft bijvoorbeeld vaak zeepjes of azijn die ze zelf heeft gemaakt. Zo’n cadeau dat echt voor jou wordt bedacht en gemaakt, dat vind ik veel waardevoller dan een duur cadeau uit de winkel. Verder vieren we kerst niet per se op de Franse of de Nederlandse manier, gewoon op onze eigen manier. We organiseren bijvoorbeeld vaak een winterbarbecue. Maar ik ben dan altijd wel op z’n Frans de hele dag met eten bezig!”

Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat
Kooktechnieken
Kooktechnieken

Zo maak je het bord op als een pro

Bekijk de stappen
Foodfotografie
Foodfotografie

Zó maak je de mooiste foto's van je kerstgerechten!

Bekijk de tips