Foodfotografie

Foodfotografie

Leuke tips om eten te fotograferen

Het kerstdiner is hét moment om uit te pakken in de keuken. Vaak zijn dit ook de gerechten die perfect zijn om te delen op Instagram. Maar hoe doe je dat? Met deze tips spatten jouw keukencreaties van het scherm.

De camera

Niet iedereen heeft een digitale spiegelreflexcamera, maar de smartphone biedt uitkomst. Recente modellen hebben voldoende mogelijkheden voor foodfotografie om van te watertanden.

Sommige Android-smartphones hebben zelfs een ingebouwde food-setting in de camera. In de handleiding van jouw smartphone kun je zien of deze functie ook op jouw toestel zit.

Zonder flitser!

Winterdagen zijn kort, dus grote kans dat het donker is wanneer jouw gerecht de oven uitkomt. Fotograferen met flits wordt dan net zo verleidelijk als het nemen van de eerste hap van je overheerlijke spiesen uit het Surf & Turf-menu. Doe dit niet!

Het harde flitslicht zorgt voor tegenvallende resultaten aangezien het de diepte uit je foodfoto’s haalt. Zonde van alle moeite.

Gebruik natuurlijk licht

Natuurlijk licht is het belangrijkste ingrediënt van foodfotografie. En het mooiste licht, dat is daglicht. Dit geeft namelijk een mooi diffuus licht met zachte schaduwen. Direct zonlicht moet je juist vermijden, omdat dit zorgt voor harde schaduwen. Een ideale plek om binnenshuis te fotograferen is bij een groot (keuken)raam. Hierdoor zijn je foto’s licht, helder en springen de kleuren van de ingrediënten eruit.

Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat het licht van links- of rechtsachter komt. Dit is namelijk ideaal om de structuur van het eten mooi uit te laten komen. De korst van je versgebakken, hartige kersenclafoutis zag er nog nooit zo lekker uit.

Make-up voor je food

Als je veel tijd hebt besteed aan het opmaken van het bord, dan kan het zijn dat sommige ingrediënten droog ogen. In het geval van een salade kun je er bijvoorbeeld een klein beetje water of olie overheen sprenkelen. Zo ziet jouw gerecht er nog verser uit. Kleine spettertjes op het bord haal je eenvoudig weg met een servet.

Maar ook het aansnijden van een brood, taart of mooie rollade zorgt voor meer spanning in je foto. Met een paar koekkruimels, of gebroken chocolade bij een dessert komt een foodfoto minder klinisch over.

Kan het gerecht nog wat extra kleur gebruiken? Strooi dan wat kruiden, zoals basilicum, peterselie of peper rondom je gerecht. Of gebruik een penseel om het bord met wat saus of olijfolie te decoreren. Maar vergeet niet: less is more – het gerecht moet het middelpunt blijven.

Maak het plaatje compleet

Plaats het gerecht op een wit tafelkleed voor een cleane look of een houten plank voor een warmere sfeer. Met een bessentak of strategisch geplaatste kerstballen creëer je eenvoudig een kerstsfeer. De juiste styling geeft jouw foodfoto net dat beetje extra.

Gebruik niet alleen borden, kommetjes en schalen uit hetzelfde servies. Mix & Match draagt juist bij aan de dynamiek. Zorg er wel voor dat de kleurtinten bij elkaar passen. Zo zorg je voor eenheid en springt het gerecht eruit. Hoort er een saus bij jouw gerecht? Vul een kannetje en fotografeer deze mee. Deze elementen maken de foto’s speels en interessant om naar te kijken.

 

Iedere hoek is anders

Is het bord opgemaakt en de styling helemaal naar wens, dan neem je natuurlijk meer dan één foto. Neem meerdere foto’s uit dezelfde beeldhoek en let ondertussen goed op de focus van je camera. Vergeet ook niet te variëren met je standpunten. Een perspectief van bovenaf, zoals bij de notentaart met sinaasappel, geeft een spannend effect!

Kies je liever voor een lager standpunt? Let er dan op dat ook de achtergrond in beeld komt. Daar is op zich niets mis mee, mits dit in het plaatje past. Zo kan een kerstboom onscherp in de achtergrond bijdragen aan de sfeer. Het moet natuurlijk wel bijdragen aan het resultaat.

 

 

 

Kersttafel dekken
Kersttafel dekken

Dek volgens de juiste etiquette!

Zo doe je dat
Kerstnagerechten
Kerstnagerechten

Desserts voor een grande finale

Meer desserts
Kerstdecoratie
Kerstdecoratie

Maak dit jaar eens zelf kerstversiering met onze tips

Aan de slag!
Kerst
Kerst

Laat je inspireren door recepten, video's, tips & meer!

Alle kerstrecepten